Теории на заговор

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,084
5,626
1,683
Disco
Интересно, колку и да се забегани разни теории, тие се гола вода во споредба со оние конструкти со кои се овозможува постоење на држава и одреден економски модел. Тука е "социјалниот договор" кој ниту еден човек на светот не го видел во овие 300 години откако е за прв пат истеоретизиран, нацијата, етносот, државата, финансиите, претставничката демократија...колку луѓе се свесни дека државните органи штанцаат пари кои немаат апсолутно никакво покритие? Све е на жими мајка, од религиите до не помалку натприродната секуларна вера во држаата.
Во такво светло, постоењето на најзабегани теории на заговор е помало зло од најбезначајниот чиновник кој паразитира играјќи солитер во канцеларија. А секако се позабавни и покомични од било каков политичар во предизборна кампања.

You may have friends, as long as you don`t say anything about the state.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Electra

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
2,524
7,152
1,153
Big Sur
Другарка ми многу се загреа за спорот меѓу Македонија и Бугарија, па постојано слушам за некакви теории.
Последно ми зборуваше за Константин и Димитар Миладинови како е можно да биле шпиуни за Русија и затоа толку често патувале таму. Ова го слушнала од Васко Ефтов.
Пробувам да ја најдам конкретната епизода, но не бива...
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider