Телема

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Убаво си пушува - теоретски дел, тоа што вие го игнорирете тоа е ваш проблем. Никој нерече дека духовноста се учи од книги. Ниту дека треба да се учи напамет како песничка. Позади тој теоретски дел, стојат генерации и генерации човечки искуства преточени во симболика.

Теоретски дел!???
А има и практичен дел:banghead,а бе зошто сега ми кажувате,одтидов јас да се спремам за умирање.:nerd

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
slb_bobo - има лоши броеви. 4 е лош број. 333 е лош број. :)
Umpuranche - тебе најмалку ти чини тестот, знам. ;) Да те викам алф, сакаш ли? Како на „Кајгана“ форумот?
Абе сите сте од „Кајгана“ тука префрлени - што е работата? Или мене така ми се чини???

Значи читајте го воведот, па потоа коментари. Никаде не пишува духовност кај мене во постот. Убаво е објаснето што е и како е.. Ти зошто си ги додаваш тие зафрканции, само ти си знаеш. Таму пишува езотерија, не духовност. :) Текстот (прашањата) даваат поголем дел од одговорите кои многумина ме прашувале...
Како мислите да зборите за езотерија а да не знаете ова?

Како да не ги знаеш одговорите на прашањата, а Umpuranche ? Велам јас премногу „мистици“ низ Македонија кои зборуваат за духовност, а всушност се мртви лешови и корупки, ама ајде...
На такви најмногу ќе им сметаат вакви „школски примери“ на нивното елементарно непознавање на езотериските пракси(теоријата за тоа што е што и како е врзано со се друго), до кои немаат допир нормално, ниту пак ги интересираат тие работи...

П.С. И има практичен дел, езотеријата мислам... :nerd
Ти може да правиш како ти е волја, умирај - мислиш некому му е грижа за тоа? ;)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Abraxas - абе што се заморуваш кој што лечи или храни? :)
Текстот е ставен тука да коментираат, да си кажат мислење - зарем очекуваш сите ко мене или ко тебе да размислуваат? Па мора да те исмеваат, да те осудат малку, не зафркавај - забораваш каде си? :)
Затоа си ТАЕН бре момак - да не те заморува секој по патот.

Инаку, сите што коментирале (slb_bobo и Umpuranche ) и дале свој став за овој мој последен пост на мојот блог - благодарам што колку-толку сте го прочитале текстот. Имам искуство по други форуми да ми коментираат и бладаат сешто без да кликнат на проклетиот линк. Но тука е друго... мило ми е ;)
Тоа што не ви се допаѓа напишаното и си имате свој став - тоа е нормално и е ок.

Се читаме и во иднина, нели? :)

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
slb_bobo - има лоши броеви. 4 е лош број. 333 е лош број. :)
Umpuranche - тебе најмалку ти чини тестот, знам. ;) Да те викам алф, сакаш ли? Како на „Кајгана“ форумот?
Абе сите сте од „Кајгана“ тука префрлени - што е работата? Или мене така ми се чини???
Така ти се чини,ама ако тоа те прави среќен,еве ќе бидам алф.(wave)

Значи читајте го воведот, па потоа коментари. Никаде не пишува духовност кај мене во постот. Убаво е објаснето што е и како е.. Ти зошто си ги додаваш тие зафрканции, само ти си знаеш. Таму пишува езотерија, не духовност. :) Текстот (прашањата) даваат поголем дел од одговорите кои многумина ме прашувале...
Како мислите да зборите за езотерија а да не знаете ова?
(facepalm) А што е езотерија,ако не проучување на видливите и невидливите светови со цел да се дојде до внатрешно духовно осознавање.

Текстот е збир на зборови кој не се употребуваат во секојдневниот живот на човекот,поими за кој е потребно да се прочитаат повеќе книги,да се дознае нивно потекло и да се разбере нивното значење.
Еве како твој предизвик,состави тест кој би го разбрале 99,99% од читателите,а не како да пишуваш и прашуваш на непознат јазик ,демек некоја голема мудрост се крие позади зборовите.(facepalm)
Ако не си способен на општ разбирлив јазик да допреш до обичниот читател,залудно е било што да напишеш.
Накарај краева,духовноста не поврзана за одредена нација,култура,јазик или било која друга човекова поделба.
Како да не ги знаеш одговорите на прашањата, а Umpuranche ? Велам јас премногу „мистици“ низ Македонија кои зборуваат за духовност, а всушност се мртви лешови и корупки, ама ајде...
На такви најмногу ќе им сметаат вакви „школски примери“ на нивното елементарно непознавање на езотериските пракси(теоријата за тоа што е што и како е врзано со се друго), до кои немаат допир нормално, ниту пак ги интересираат тие работи...

П.С. И има практичен дел, езотеријата мислам... :nerd
Ти може да правиш како ти е волја, умирај - мислиш некому му е грижа за тоа? ;)
Сте научиле неколку поми и сега ќе труете по форуми,каква мудрост има во нив.
Нема да ме зачуди ако во иднина напишеш на твојот блог "Просветлување во 100 чекори"
Абеее еј,каде со тој памет?

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
(facepalm) А што е езотерија,ако не проучување на видливите и невидливите светови со цел да се дојде до внатрешно духовно осознавање.

Текстот е збир на зборови кој не се употребуваат во секојдневниот живот на човекот,поими за кој е потребно да се прочитаат повеќе книги,да се дознае нивно потекло и да се разбере нивното значење.
Еве како твој предизвик,состави тест кој би го разбрале 99,99% од читателите,а не како да пишуваш и прашуваш на непознат јазик ,демек некоја голема мудрост се крие позади зборовите.(facepalm)
Ако не си способен на општ разбирлив јазик да допреш до обичниот читател,залудно е било што да напишеш.
Накарај краева,духовноста не поврзана за одредена нација,култура,јазик или било која друга човекова поделба.

Сте научиле неколку поми и сега ќе труете по форуми,каква мудрост има во нив.
Нема да ме зачуди ако во иднина напишеш на твојот блог "Просветлување во 100 чекори"
Абеее еј,каде со тој памет?
Предизвик во овие работи никогаш не се 99.99% од читателите, или луѓето. Тоа си побркал нешто со религиите, тие бараат и нудат начини сите да го разберат, прифатат и да се идентификуваат со нив. Тоа не е случај тука.

Текстовите како овој се токму спротивност на начините од типот "Просветлување во 100 чекори". Ова е само насока - патоказ за оние кои се интересираат и истражуваат во оваа област. Ако ти го сметаш за погрешно, што бараш на темава? Да докажеш дека некој греши? Дека ти си во право? Каде со тој памет?
Зарем не беше ти истиот кој ми кажуваше што била љубовта во телемата? Зарем не ми кажуваше дека била емоција? Кога морав со примери да ти објаснувам дека воопшто не станува збор за емоција?
Каде со тој памет на секое тенџерче да бидете капаче и да се правите поголеми телемити од телемитите?

Виде или прочита некаде дека имам своја тема и истата ја рекламирам по форуми?
ццццц (facepalm)
Што се однесува до умирањето,сонувате за нешто такво да доживеет за жал ќе ви остане само пуста желба.
Никој ништо тука не рекламира бре човек! Ти темиве на форумов ги сметаш за реклама?
Ако си тука да дознаеш нешто прашај, ако си за да лечиш комплекси најди си некој подфорум за психологија, што бараш овде?
Не ми кажувај што се за мене пусти желби, гледај си го твојот живот, и прескокни ја темава доколку си тука да делиш памет некому.

• Ми се допаѓа
Реакции: Harmonija

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Аман бе луѓе,до кога ќе се сметате дека сте нешто посебно,дека сте елита,големи познавачи на духовното.цццц
Каков патоказ збориш,аууу истажувачи како Индија Џонс...(facepalm)

Извини погрешив во прашањето,требало да прашам. Каде си тргнал без памет?
Тоа што ти така не доживуваш не е наш проблем. Вистината е дека според телемата секој човек и секоја жена е ѕвезда! Никаде нема елити. И селанецот на нива и кралот во палатата се еднакви - имаат ист потенцијал да бидат магичари.
Секој ќе биде тоа што е, никој нема да биде воздигнат или понижен.
А ти пак продолжи да го критикуваш и да го исмеваш тоа што не го познаваш.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Отвори тема за езотерија и зборувај што ти знаеш за езотерија како неинициран, бидејќи колку ќе ти се дозволи, толку ќе знаеш за тајните пракси :)
И да сакаш поеќе - нема.

Езотеријата се тајни учења и пракси кои ти може да ги филуваш како сакаш и да даваш дефиниции како сакаш... но тоа не значи дека е така ниту пак некој ќе се обиде да те демантира во твоите дефиниции. Самото демантирање може да издаде нешто што не треба.

Темата е Телема... и ако не ти чини темата, не ти чинам јас или некој друг кој што го интересира ова - не мора да ја посетуваш и да ми зборуваш јас каков сум или какви сме... тоа го прават неупатените и е простачки премногу.

Ако ти е убаво да мислиш како никој ништо не знае освен празни поими тука и тоа те радува - нека ти биде така, тоа не ја менува реалноста, ниту мојот тест :)
Па наредно може да биде нов тест, како да избегнувате дрдорковци кои зборуваат сешто а не стапнале на патеката на иницијацијата и езотериските пракси.

Овој тест реков не е за секој, туку за тие што ги интересира и ги проучуваат и се интересираат за езотеријата и ако нешто не знае читателот од тој тест, може лесно да најде на нет. Премногу лесно бидејќи не е ништо посебен тестот, обично интелектуално знаење, кое со кое е врзано итн...

Ако тебе ти е нејасно и све ти е непознат јазик - тоа е твој проблем, не ги ставај сите во тој кош. Оди учи... не дрдори премногу, не суди толку лесно...

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Поделба постои во Ашија, материјалниот свет, за да се знае што е и како е... :) И сето тоа се гупира, врзува во однос на разбирањето и знаењето на тој што му се дадени симболите и атрибуциите.

На пример тука имаш информација како се оди нагоре или навнатре и се проверува својата духовност ( до каде ти можеш да стигнеш со своето разбирање и работа и знаење). Ти изгледа забегано, смешно, неточно? Не го разбираш?
Седни учи... не да ми велиш „вие сте вакви, такви“... суд даден без знаење води во грешка.

Прво одговори ги прашањата на тестот претходно - потоа судење на другите колку знаат и што знаат. Одиш оф-топик на темава бидејќи нешто не ти чини...

Проповедање духовност без грам знаење и пракса, туку само забегување - не е добро. Затоа тестот ти смета бидејќи не е на прост македонски јазик. :)

Законот на Телема вели „прави што ти е волја“, но дај ако веќе правите што ви е волја и се обидувате да демантирате Законот (малку апсурдно, ама ајде), правете го со малку поеќе знаење. Да не бркаме фантомски трули размисли тука во вашиот обид да исмевате нешто или да пробате да навредите некој со изрази во стилот „без памет“ и слично...

Ако се навредивте од мојот тест и се почуствувате подредени во однос на знаењето што не го поседувате, не сум јас крив. НО прашајте било кој, за езотеријата и ќе ви каже дека без познавање на кабала, церемонијална магика, астрологија, тарот, јога... вие не знаете ништо за езотеријата ниту ја разбирате. Зборувам за основно познавање, не некакви си универзални тајни ...

Така да ако може намалете со препукувањата, ништо не добивате...

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
„Секој број е бескраен; нема разлика.“ – Книга на Законот, Поглавје I:4

Ова е голема и света мистерија. Иако секоја ѕвезда има свој број, секој број е еднаков и совршен. Секој маж и секоја жена не е само дел од Бога, туку е и Врховен Бог. “Центарот е насекаде, а работ никаде”. Старата дефиниција за Бог добива ново значење за нас. Секој од нас е Еден Бог. Ова може да биде сфатено единствено од страна на иницијантите; за да се увиди тоа, човек мора да достигне висока состојба на свест.
Секоја “ѕвезда” директно е поврзана со секоја друга ѕвезда и бидејќи Просторот е без Граница (Аин Соф), Тело на Нуит, секоја ѕвезда подеднакво е Центар како што е било која друга. Секој човек инстинктивно чувствува дека е Центар на Космосот, но филозофите се потсмеваа на таа негова претпоставка. Сепак, тој беше сосема во право. Земјоделецот не е ништо “помалку вреден” од Кралот, ниту Земјата е помалку вредна од Сонцето. Секое едноставно, елементарно Себство е врховно, Сам Бог. Да, во оваа Книга Вистината е речиси неиздржливо Величенствена, бидејќи Човекот премногу долго се криел од сопствената слава: тој се плаши од бездната, од безвремениот Апсолут. Сепак Вистината ќе го ослободи!

• Ми се допаѓа
Реакции: Harmonija