Совет за умореинтација на музика

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Слушај инструменталну музику, без срање текстови што ке те натераф да се жуљавиш
Како можете бе да плачете од песну не ми е јасно, вика песне од Мишо Ковач ме тераф на плач, сфашта..

• Ми се допаѓа
Реакции: Roxelana

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Mузиката во принцип нема врска со стилот. Има врска со отвореноста на увото на слушателот и способноста да ги увиди и осети емоциите и да ја разбере пораката која ја праќа одредена песна,одреден артист,одреден жанр на музика. Сите ние сме прилагодени да слушаме секаков вид на музика,значи располагаме со ист капацитет на мозок,само што некои одбрале да не се замараат многу со продлабочување,и за нив музика е нешто површно на кое одиш во дискотека и мрдаш газови :)
Не се согласувам.
Горе мислев на стил на музика.
Но, кога сме веќе кај стилот( стил на облакање, размислување, однесување итн) би рекла дека дека е тесно поврзан со стилот на музика.
Дури би рекла дека зависат еден од друг.
А стилот на музика е личен вкус.
Личниот вкус е тој.
Во случајов турбо фолк. Е сега таа сака да го промени тој вкус.
Ако е тоа нешто што неа и се допаѓа ќе и се допаѓа цел живот.
Не може така едноставно да каже:
Е од денес не слушам турбо фолк,
ќе слушам метал или што ти знам што, кога на нејзиното уво му се допаѓа турбо-фолк.
И ова што го кажува мислам дека е обид за привлекување на внимание.
Ништо повеќе.
Вкусот ќе и остане ист, стилот тој.

• Ми се допаѓа
Реакции: Slims and Хоуп*

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
устари во последно време си мислам дека сепак се учи
од малечко,
и многу зависи од влијанијата на најблиските
би рекла слично како шо се гради личноста од малечко па до големо, така и стилот
ако велат дека не се учи
јанглаш се
се учи
ама и се заборава :D
така си мислам, шознам, можи грешка сум :sram
До некаде си во право. Но и не си:)
Ние самите сме тие кои го развиваме стилот, затоа што во прашање е и личниот вкус.
Неможе некој да не научи на стил,
може да се обиде да, но тука влегува во игра и личниот вкус.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
До некаде си во право. Но и не си:)
Ние самите сме тие кои го развиваме стилот, затоа што во прашање е и личниот вкус.
Неможе некој да не научи на стил,
може да се обиде да, но тука влегува во игра и личниот вкус.
а како тоа самите го развиваме?
и како го развиваме личниот вкус?
од што зависи чувството за естетика?
точно е дека секој се раѓа со одредена „доза“ на чувство за естетика, некој со повеќе, некој со памалку, не верувам дека некој се раѓа сосема без ич
но како и колку ќе се развие, дали зависи само од нас самите?

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
а како тоа самите го развиваме?
и како го развиваме личниот вкус?
од што зависи чувството за естетика?
точно е дека секој се раѓа со одредена „доза“ на чувство за естетика, некој со повеќе, некој со памалку, не верувам дека некој се раѓа сосема без ич
но како и колку ќе се развие, дали зависи само од нас самите?
И од околината. Пошо рецимо ако видиш некое бебе црнче во африка има поголема шанса да развие покомплексен смисол за ритам отколку некој што живее во северниот пол.

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten and lady_blue

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
И од околината. Пошо рецимо ако видиш некое бебе црнче во африка има поголема шанса да развие покомплексен смисол за ритам отколку некој што живее во северниот пол.

Ама тоа е затоа што црнчето е опкружено од племенски ритуали на кои се служи музика од ударни инструменти, додека северното бебе скоро и да не излегува од дома и во цел живот гледа максимум 50 луѓе.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Ама тоа е затоа што црнчето е опкружено од племенски ритуали на кои се служи музика од ударни инструменти, додека северното бебе скоро и да не излегува од дома и во цел живот гледа максимум 50 луѓе.
така де, значи сепак не зависи од самото бебе, туку од сѐ што е/не е околу него.

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Дали сакате да ми дадете некој совет каква музика да почнам да слушам освен ова српскава музика. Знам дека не сум кул. Сакам да сменам. Некои идеи.

Почни да слушаш поп.Поп рок.Џез, блуз, рок, софт рок.

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Не се согласувам.
Горе мислев на стил на музика.
Но, кога сме веќе кај стилот( стил на облакање, размислување, однесување итн) би рекла дека дека е тесно поврзан со стилот на музика.
Дури би рекла дека зависат еден од друг.
А стилот на музика е личен вкус.
Личниот вкус е тој.
Во случајов турбо фолк. Е сега таа сака да го промени тој вкус.
Ако е тоа нешто што неа и се допаѓа ќе и се допаѓа цел живот.
Не може така едноставно да каже:
Е од денес не слушам турбо фолк,
ќе слушам метал или што ти знам што, кога на нејзиното уво му се допаѓа турбо-фолк.
И ова што го кажува мислам дека е обид за привлекување на внимание.
Ништо повеќе.
Вкусот ќе и остане ист, стилот тој.
И јас мислев на стил на музика.
Стилот на облакање,размислување и однесување не е тесно поврзан со стилот на музика,туку со тоа како слушателот го прифаќа тој стил или жанр на музика. Имаш металци што идат на метал свирки со фул опрема,фенси чизма,тесна или маскирна панталона,кожњак со нитни или тексас елек со прешивачи,кои се разбацани пижљаци што се дојдени да покажуваат сила и агресија во шутки. И имаш металчуги што уствари ја ценат музиката малку повеќе. Стилот на облакање може i да им биде ист,а карактерите сосема спротивни.
Стилот на музика е личен вкус,точно.
Ќе и се допаѓа цел живот,паа... дискутабилно е тоа цел живот,јас на пример имам периоди кога ми се слуша стрикно рап,и слушање метал ми е замарање,имам периоди кога слушам drum & bass,и чил музика немам во плејлиста. Се случува понекогаш да здосади одреден жанр на музика исто така.
Знам на што мислиш кога зборуваш за обид на привлекување на внимание,но можеби нејзината идеја не е да смени стил туку само да внесе нешто ново што можеби ќе и фати уво во нејзиниот слушачки репертоар :)
Јас себеси се пронаоѓам во многу различни жанрови на музика,и не можам нити да се дефинирам нити да се декларирам како металец,рапер или било што :)