Скопје

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Еве и мене досега ништо ми се нема случено. А баш тој ми е еден од поубавите делови на Скопје (заедно со Карпош):)

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Имаш среќа, кога се во поголема група може да те нападнат без око да им трепне..

Не знам зашто толку им се плашите?
Ако он носи нож, носам и јас бујрум нека се проба со мене.Пиштол? не е проблем.Се е до тоа како ќе се поставиш.Ако покажеш страв го јадеш немиен :D А ако покажеш заби ќе има преговори :D
Само најзаебано е позади грб ако те нападне.Тогаш се нервирам и испаѓа многу педерски.

Инаку имам досие за такви работи знам како идат работите :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Marick14

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Скопје, како престолнина на Република Македонија е една од најпосетуваните локации во државата. Најголеми знаменитости на градот се:
  • Камениот мост, на реката Вардар кој е симбол на Скопје. Бил изграден во 15 век и бидејќи е во централниот дел на градот, тој преставува врска помеѓу новиот и стариот дел.
  • Тврдината Кале. Првите ѕидини биле изградени на истото место, во почетокот на 6-ти век. Калето доминира над левиот брег на реката Вардар со поглед на стариот дел на Скопје.
  • Православната црква Св. Спас, во стариот дел од градот била изградена во 19-тиот век. Иконостасот содржи прекрасни дрвени резби, изрезбани од мијачките резбари Петре и Марко Филиповски и Макарие Фрчковски. Во дворот на црквата се наоѓа гробот на најголемиот македонски револуционер на 20-тиот век - Гоце Делчев.
  • Старата турска чаршија, каде има стари занаети, Безистенот, Чивте-амам и други објекти.
  • Мустафа-пашината џамија, изградена во 1492 година е еден од најубавите градби од Отоманскиот период на Скопје.
  • Јахја-пашина џамија во близината на центарот на Скопје.
  • Даут-пашината бања изградена во 15-тиот век како јавна бања. Се наоѓа на влезот на старата скопска чаршија и од 1948 година е адаптирана во уметничка галерија.
  • Феудалната кула крај Домот на АРМ.
  • Саат-кула во непосредна близина на Султан-муратовата џамија.
  • Соборниот храм Св. Климент Охридски. Таа се наоѓа во центарот на градот на десната страна на реката Вардар. Соборниот храм беше осветен во 1990 година.
  • Старата железничка станица, завршена во 1940/41 година. Своевремено една од најубавите железнички станици на Балканот. Часовникот на предната страна е застанат на 5:17 минути изутрина, моментот кога Скопје го погоди катастрофален земјотрес. Сега во зградата се наоѓа Музејот на град Скопје.
  • Музејот на современа уметност, се наоѓа на тврдината Кале.
  • Милениумскиот крст, се наоѓа на врвот на планината Водно непосредно над градот. Крстот е направен од челик со висина од 67 м и распон на краците од 46 m. Подигнат е по повод 2000-годишнината од раѓањето на христијанството.
  • Местото на родната куќа на познатот светски хуманитарец, Мајка Тереза близу поштадот „Македонија“.
  • Во близина на градот Скопје, покрај патот Скопје-Качани се наоѓа стар Аквадукт изграден од камен и тули со 55 лакови што се потпираат на масивни столбови.Тој служел за донесување вода до античкиот град скупи кој се наоѓа во непосредна близина до Скопје.
  • Улицата Македонија која е со прекрасна архитектура и каде што се наоѓа феудралната кула која Што денес е музеј.
  • Градцкиот ѕид кој е изграден после земјотресот во 1963 и кој е проектиран од познатиот Јапонски архитект Кензо Танге.Тој го обиколува центарот на градот од десната страна на реката Вардар.Кензо Танге истотака проектирал уште многу други градби кои не се реализирале.
  • Куршумли ан датира од 16 век и се наоѓа во старата чаршија . Тоа е еден од најубавите локалитети во Скопје.Курсумли ан во минатото се користел како бања каде сто се бањале голем дел од населението.

• Ми се допаѓа
Реакции: Alley3112

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,529
443
Скопје
Како мене никој не ме закача? :D Или не ми се погодиле тепачите? :D Или на некој му шетал гзот па си го добил тоа што си го барал? :)
Се согласувам со Шмекси:D И јас често поминувам низ чаршија, и тоа навлегувам по тоа уличките,па никој до сега ниту ми прозборел нешто,ниту ми дофрлил (плус тоа женско сум,а знаете какви се албанците) и тоа скоро секогаш сум сама...

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,529
443
Скопје
Спомен фонтаната за Тоше Проески во Аеродром:
fontana tose 2.jpg
Паркот во Ново Лисиче со писта и авион:
avion3.jpg
Триумфалната капија: