Свесност

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Нормално, прашувајте си :)
Само премногу прашувате, а ништо не кажувате...

Затоа реков 50 страници и ништо нема да бидне...
Одете таму станувајте свесни и помалку муабети, алоо :)
you've dialed the wrong number ;)
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Kein anschluss unter diese nummer
или you've dialed the wrong number ;)
Не оди оф-топик. Демантирај ме дека грешам во моите размисли...
Не вака, ау ау :)

Ти напиша свесноста нешто убаво, без анализи, без ова без она... како бре девојко ти си свесна без анализи?
Запаѓаш во религиозни мистични трансови додека гледаш во папокот и страстно разгорена во тајна молитва добиваш визии за свесноста без анаизи, само убавото го примаш како свесност? :)

Како ти дојде да ја составиш таа реченица? Од каде ти дојдоа тие мисли? Ќе може инфо? :)
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Не оди оф-топик. Демантирај ме дека грешам во моите размисли...
Не вака, ау ау :)

Ти напиша свесноста нешто убаво, без анализи, без ова без она... како бре девојко ти си свесна без анализи?
Запаѓаш во религиозни мистични трансови додека гледаш во папокот и страстно разгорена во тајна молитва добиваш визии за свесноста без анаизи, само убавото го примаш како свесност? :)

Како ти дојде да ја составиш таа реченица? Од каде ти дојдоа тие мисли? Ќе може инфо? :)
Мислата доаѓа од овде:)
Фино што праша.
Поврзана е со внатрешната еволуција на човекот.
Ќе прашаш која е поврзаноста измеѓу двете,
ќе ти кажам..
Свесноста.
Имам една интересна приказна за почетокот на внатрешната еволуција со која ќе се надоврзам на темава.

Едно утро на земјата пред 114 милиони години кратко пред да изгрее сонцето:
Првото цвеќе на планетава се отвора пред сонцето.
Пред овој момент кој се нарекува еволуционарно претварање во живот на билките,била планетата обвиткана само со зелени билки.
Првото цвеќе не преживеало долго и цвеќињата уште долго време биле реткост затоа што еколошката средина не придонесувала за развивање на истите.
Најверојатно еден ден мора да е премината критичната точка и тогаш се створил огномет од бои и мириси насекаде на планетава.Само што не постоел свесен сведок на целото тоа равивање.
Многу подоцна нежните минливи облици кои ги нарекуваме цвеќиња почнале да играат важна улога за внатрешната еволуција на човекот.
Луѓето во одреден период биле фасцинирани и се чувствувале силно привлечени кон цвеќињата.
Така како нивната свесност се развивала биле цвеќињата првиот физички објект ценет од луѓето притоа немајќи посебна корист(на пр.за преживување) од нив.
На еден човек кој ќе ја види убавината на цвеќето(макар и привремено) ќе му бидат отворени очите за убавината на сопствената вистинска природа.

За првпат да се открие убавина било едно од најбитните случувања во внатрешната еволуција на човекот и развивање на свесноста.
Или ако сакаш неубавината.
Свесно да се доживее нештото.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ама се вртиме во круг, реков јас не бегаат 50-ката без да се даде јасен одговор.
Какво е тоа свесно доживување на нештата?
Без анализа?
Како ќе знаеш дека си свесна? Ако не направиш споредба во однос на минатата состојба на твојот систем? :)
Зошто луѓето биде одреден период фасцинирани од цвеќињата?
Фасцинирањето Е свесност?

Фасцинирањето е доказ за незнањето кај човекот што се среќава за прв пат со работите... лошо е да си фасциниран постојано од една иста работа.

Значи свесноста е свесно да се доживее нештото... па добро.
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Ама се вртиме во круг, реков јас не бегаат 50-ката без да се даде јасен одговор.
Какво е тоа свесно доживување на нештата?
Без анализа?
Како ќе знаеш дека си свесна? Ако не направиш споредба во однос на минатата состојба на твојот систем? :)
Зошто луѓето биде одреден период фасцинирани од цвеќињата?
Фасцинирањето Е свесност?

Фасцинирањето е доказ за незнањето кај човекот што се среќава за прв пат со работите... лошо е да си фасциниран постојано од една иста работа.

Значи свесноста е свесно да се доживее нештото... па добро.
Епа,добро..
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Докажавме дека нема да добиеме одговор за свесноста... Не знам ни зошто се обидувате да покажете или докажете или објасните што за вас е свесност.

Целото тоа додавање разно разни несвесни зборчиња кои не ни размислувате која тежина ја даваат на вашата дефиниција или објаснување на свесноста (дали како особина, дали како состојба, дали како нешто внатрешно, нешто реално) не прави добро во однос на тоа како другите ја перципираат вашата свесност и разбирање на работите, не им покажувате дека сте свесни. :)
Колку повеќе се збори и запаѓа во дефиниции и теореми... ништо од сета таа свесност.

Да прашам: Сакате да бидете прифатени како свесни сушчества ТУКА? Затоа пишувате за свесноста? Свесни сте толку многу што се чуствувате доволно моќни и способни да дадете дефиниција и за другите што е свесноста? :)

Интересно... :)

Еве интересен муабет (линк). Може ќе има нешто со.. муабетов тука... :) Сешто се кажа, нема да биде проблем и ова јас мислам.
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Па
Докажавме дека нема да добиеме одговор за свесноста... Не знам ни зошто се обидувате да покажете или докажете или објасните што за вас е свесност.

Целото тоа додавање разно разни несвесни зборчиња кои не ни размислувате која тежина ја даваат на вашата дефиниција или објаснување на свесноста (дали како особина, дали како состојба, дали како нешто внатрешно, нешто реално) не прави добро во однос на тоа како другите ја перципираат вашата свесност и разбирање на работите, не им покажувате дека сте свесни. :)
Колку повеќе се збори и запаѓа во дефиниции и теореми... ништо од сета таа свесност.

Да прашам: Сакате да бидете прифатени како свесни сушчества ТУКА? Затоа пишувате за свесноста? Свесни сте толку многу што се чуствувате доволно моќни и способни да дадете дефиниција и за другите што е свесноста? :)

Интересно... :)

Еве интересен муабет (линк). Може ќе има нешто со.. муабетов тука... :) Сешто се кажа, нема да биде проблем и ова јас мислам.
Веќе одамна рековме дека нема дефиниција за свесноста.
Дали била тема "свесност"или тема "што последно јадевте"е исто или?
Дискутирам како што веќе реков затоа што ме интересира тоа,а не затоа што нешто проповедам.
И незнам кој ти е проблемот Хептаграм?
Свесноста не е табу тема па да не смее да се дискутира на тоа.
А дали сум свесна за мојата свесност тоа е друго прашање и не гледам потреба са го дискутирам тоа со тебе,нит па да ти докажувам нешто.
Мој проблем.
Ако имаш да пишеш нешто пиши,ако не
толку.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Па
Веќе одамна рековме дека нема дефиниција за свесноста.
Дали била тема "свесност"или тема "што последно јадевте"е исто или?
Дискутирам како што веќе реков затоа што ме интересира тоа,а не затоа што нешто проповедам.
И незнам кој ти е проблемот Хептаграм?
Свесноста не е табу тема па да не смее да се дискутира на тоа.
А дали сум свесна за мојата свесност тоа е друго прашање и не гледам потреба са го дискутирам тоа со тебе,нит па да ти докажувам нешто.
Мој проблем.
Ако имаш да пишеш нешто пиши,ако не
толку.
Како така?
Зборуваш овдека на долго и широко за свесноста, даваш објаснувања, даваш дефиниции, додаваш размисли на туѓи размисли, а велиш небитно било да знаат другите дали си свесна...

Ти пишуваш на темава колку да се пишува? Си даваш свои размисли без искуство? Без да си свесна? Сказни ќе раскажуваме?

Кога зборуваш за нештото, не гледам логика да немаш искуство и знаење, а да трчаш да пишуваш постојано.

Пишувам, те критикувам тебе и твојата свесност и потреба упорно да пишуваш уште за свесноста и да се вртиш во круг.
И друг да дојде да напише нешто ти пак ќе дојде и ќе напишеш нешто исто или слично: свесноста е свесно доживување на нештото и претварање на несвесноста во свесен чин на битисување...

Вакви изјави само напиши на гугл и ќе ти излезат... над 666, по други форуми! :)

Несвесно доаѓаш да пишуваш тука?
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Како така?
Зборуваш овдека на долго и широко за свесноста, даваш објаснувања, даваш дефиниции, додаваш размисли на туѓи размисли, а велиш небитно било да знаат другите дали си свесна...

Ти пишуваш на темава колку да се пишува? Си даваш свои размисли без искуство? Без да си свесна? Сказни ќе раскажуваме?

Кога зборуваш за нештото, не гледам логика да немаш искуство и знаење, а да трчаш да пишуваш постојано.

Пишувам, те критикувам тебе и твојата свесност и потреба упорно да пишуваш уште за свесноста и да се вртиш во круг.
И друг да дојде да напише нешто ти пак ќе дојде и ќе напишеш нешто исто или слично: свесноста е свесно доживување на нештото и претварање на несвесноста во свесен чин на битисување...

Вакви изјави само напиши на гугл и ќе ти излезат... над 666, по други форуми! :)

Несвесно доаѓаш да пишуваш тука?
Освести ме и просветли ме,можеби ќе ми ја дадеш моќта.

Се прашувам кој овде става линкови и раскажува приказни од нет,ширејќи мудрости од тајните редови?? (think)
 
  • Like
Реакции: МиГ 21

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Освести ме и просветли ме,можеби ќе ми ја дадеш моќта.

Се прашувам кој овде става линкови и раскажува приказни од нет,ширејќи мудрости од тајните редови?? (think)
Повели слободно на тие теми и коментирај, не тука. Таму ќе си добиеш одговор... Што ме мешаш мене сега и тоа земајќи од други теми инфо :)

Значи немаме потреба од тоа јас да те просветлам и освестам - ти постојано зборуваш како свесноста е лична работа, врзана за поединецот. Што може некој од надвор во однос на твоето знаење, твоето искуство, твоето анализирање?
И секако си против тоа::: за тебе како што прочитав свесноста не вклучува анализи и проверување на состојбата претходно:::
Како тогаш ќе ЗНАЕШ дека си СВЕСНА?

Ме разбираш?
Ќе почуствуваш... убавина?