Свесност

  • Еј...супер што го посетуваш Црнобело форумот. Слободно регистрирај се и приклучи ни се во дискусиите!

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Повели слободно на тие теми и коментирај, не тука. Таму ќе си добиеш одговор... Што ме мешаш мене сега и тоа земајќи од други теми инфо :)

Значи немаме потреба од тоа јас да те просветлам и освестам - ти постојано зборуваш како свесноста е лична работа, врзана за поединецот. Што може некој од надвор во однос на твоето знаење, твоето искуство, твоето анализирање?
И секако си против тоа::: за тебе како што прочитав свесноста не вклучува анализи и проверување на состојбата претходно:::
Како тогаш ќе ЗНАЕШ дека си СВЕСНА?

Ме разбираш?
Ќе почуствуваш... убавина?
Свесноста набљудува.
Присутна е и набљудува.
Анализите,доживувањата и слично ги прави умот.
Свесноста го набљудува сето тоа.
Умот одлучува дали ќе анализира,дали ќе реагира,чувствата си го прават свото.
Сите мисли,сите чувства,сите реакции на телото,се друга приказна.
Свесноста го набљудува целиот тој процес на телото.
Дали сега се разбираме??
Свесноста е нешто сеприсутно.
Дали цвеќето е свесност?
Дали животните се свесност?
Свесноста е дел од универзалната енергија,во нас.
Нит се раѓа нит умира.
Таа постои и ќе постои.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Свесноста сама по себе не вреди ни 5 ден! :)
Исто како и богот што не вреди ни 1 ден без луѓе!


Сосема контрадикторни муабети со секоја реченица...
И крајот уште да додаеш таа е алфа и омега и ете не кај религиозните и нивните муабети :)

Постои свесност без човекот, без тебе? Постои свесност без умот сакаш да ми речиш па викаш друга приказна?
Сите мисли се друга приказна, далеку од свесноста за тебе, или имаш некое подруго објаснување за мислите и свесноста?

Колку само погрешно размислуваш... мислите и реакциите на телото се врзани само кај не трениран ум. :) Исто и чувствата!

Кој најмногу зборува за свесноста? Источните школи... што доаѓа од таму? Јогата како најпозната пракса + тантрата како сексуална магика.
Без јога и тренирање на умот - не постои свесност. Ум изморен од бесконечни непотребни мисли не може да ти дозволи да бидеш свесна за ништо...

Моментално ќе бидеш сконцентрирана на една идеја еден впечаток и за 5 сек максимум исчезнало се и ти останале историски запаметени искуства кои се фантоми и не постојат. Само го залажуваат изморениот не трениран ум...
За да некој вели дека свесноста Е ова или она, мора тој некој постојано да е свесен. Нема скокови, како што светлината не прави скокови.

За тебе свесноста е нешто надвор од човекот?

Зошто да не зборуваме за свесноста преку негации? Што се не е свесност... така подобро ќе стигнеме до некој мал круг на она што би можело да биде, без да ја ограничиме таа толку посакувана свесност која ќе ни дозволи да го живееме животот поживо и од најживиот бог на Земјата!
Исто како што го дефинираме божественото... подобро е така :)

Ако мислите не се врзани со свесноста - што фајде од тие мисли, само ќе го кочат системот!

П.С. Свесноста нема врска со енергија :) Да започнам ете јас вака, што се не е свесноста ;)
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Свесноста сама по себе не вреди ни 5 ден! :)
Исто како и богот што не вреди ни 1 ден без луѓе!


Сосема контрадикторни муабети со секоја реченица...
И крајот уште да додаеш таа е алфа и омега и ете не кај религиозните и нивните муабети :)

Постои свесност без човекот, без тебе? Постои свесност без умот сакаш да ми речиш па викаш друга приказна?
Сите мисли се друга приказна, далеку од свесноста за тебе, или имаш некое подруго објаснување за мислите и свесноста?

Колку само погрешно размислуваш... мислите и реакциите на телото се врзани само кај не трениран ум. :) Исто и чувствата!

Кој најмногу зборува за свесноста? Источните школи... што доаѓа од таму? Јогата како најпозната пракса + тантрата како сексуална магика.
Без јога и тренирање на умот - не постои свесност. Ум изморен од бесконечни непотребни мисли не може да ти дозволи да бидеш свесна за ништо...

Моментално ќе бидеш сконцентрирана на една идеја еден впечаток и за 5 сек максимум исчезнало се и ти останале историски запаметени искуства кои се фантоми и не постојат. Само го залажуваат изморениот не трениран ум...
За да некој вели дека свесноста Е ова или она, мора тој некој постојано да е свесен. Нема скокови, како што светлината не прави скокови.

За тебе свесноста е нешто надвор од човекот?

Зошто да не зборуваме за свесноста преку негации? Што се не е свесност... така подобро ќе стигнеме до некој мал круг на она што би можело да биде, без да ја ограничиме таа толку посакувана свесност која ќе ни дозволи да го живееме животот поживо и од најживиот бог на Земјата!
Исто како што го дефинираме божественото... подобро е така :)

Ако мислите не се врзани со свесноста - што фајде од тие мисли, само ќе го кочат системот!

П.С. Свесноста нема врска со енергија :) Да започнам ете јас вака, што се не е свесноста ;)
"Постои свесност без човекот, без тебе? Постои свесност без умот сакаш да ми речиш па викаш друга приказна?"

Постави ги прашањата обратно.
Дали би постоел човекот без свесноста?
Дали постои ум без свесност?
И што би било тоа?"Колку само погрешно размислуваш... мислите и реакциите на телото се врзани само кај не трениран ум. Исто и чувствата!"

А што мислиш ти,колку проценти од луѓето имаат истрениран ум?
Мислиш дека воопшто се свесни за целиот процес на умот и мислите и воопшто свесноста?

"Без јога и тренирање на умот - не постои свесност. "

Не мора да значи :)
Има луѓе кои на сосем други начини достигнале до свесноста,без секакви методи и напори да се достигне истата.
Затоа не треба ништо.
Нит јога нит магика.
Потребно е присуство во моментот,свесноста е дел од секој човек.

"Ако мислите не се врзани со свесноста - што фајде од тие мисли, само ќе го кочат системот! "

Тоа и го прават.Го кочат системот.Ние луѓето премногу се идентифицираме со мислите.
Што се мислите?
Дали имаш одговор на тоа прашање?
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Постои човекот без свест можам да ти ги набројам со име и презиме луѓе кои постојат и сметаат со своето несвесно дејствување.
Постои ум без свесност, врзан е со овие будали кои не знаат кај тераат и зошто тераат, од каде доаѓаат и каде одат...
Лутачки ѕвезди кои понекогаш сметаат на другите во своето девијантно однесување и незаморување со својот пат...
Животот и настаните ги фрлаат наоколу како збудалена фудбалска топка :)


Небитен е процентот на луѓе - бројноста не е мерило. Рековме кој брои луѓе...

Мора да значи - секој начин на постигнување на свесност е во врска со умот, и има методи - без тоа секој неримајко ќе тврди и дрдори за свесноста и ќе дели мудрости! Што и го прават луѓето... Еден куп свесни бре :) Што е многу многу е... во Македонија се барем 36% од свесните :)

Без јога и магика си животно во однос на овие работи. Овие две патеки водат кон и од човекот и прават еквилибриум на човекот со универзумот. Научи прво што се овие две уметности за човекот и неговото развивање кога веќе зборуваш за твојата свесност... Реков подобро е да се зборува што се не е нештото отколку да се вели ова е свесност...

Не ми зборувај како секташите Ошо и Гурџиев - ништо посебно не направија освен голем крш од зборови и бладања...

Мислите се препрека кон свесноста. Кај голем број на луѓе кои не знаат колку мислат, што мислат и зошто токму тие мисли бидејќи никогаш не вежбале јога ниту се обиделе да си го контролираат умот.

Во Раџа Јога се вели: смири го умот и излези! Несмирен ум не е свесен ум, прегорен ум е кој што создава фантазии :) Само смирен ум може да го анализира моментот бесконечно долго и да извлече максимално од секој миг на постоење.
Сето друго, е само муабет за со кафе или вино ;)
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Постои човекот без свест можам да ти ги набројам со име и презиме луѓе кои постојат и сметаат со своето несвесно дејствување.
Постои ум без свесност, врзан е со овие будали кои не знаат кај тераат и зошто тераат, од каде доаѓаат и каде одат...
Лутачки ѕвезди кои понекогаш сметаат на другите во своето девијантно однесување и незаморување со својот пат...
Животот и настаните ги фрлаат наоколу како збудалена фудбалска топка :)


Небитен е процентот на луѓе - бројноста не е мерило. Рековме кој брои луѓе...

Мора да значи - секој начин на постигнување на свесност е во врска со умот, и има методи - без тоа секој неримајко ќе тврди и дрдори за свесноста и ќе дели мудрости! Што и го прават луѓето... Еден куп свесни бре :) Што е многу многу е... во Македонија се барем 36% од свесните :)

Без јога и магика си животно во однос на овие работи. Овие две патеки водат кон и од човекот и прават еквилибриум на човекот со универзумот. Научи прво што се овие две уметности за човекот и неговото развивање кога веќе зборуваш за твојата свесност... Реков подобро е да се зборува што се не е нештото отколку да се вели ова е свесност...

Не ми зборувај како секташите Ошо и Гурџиев - ништо посебно не направија освен голем крш од зборови и бладања...

Мислите се препрека кон свесноста. Кај голем број на луѓе кои не знаат колку мислат, што мислат и зошто токму тие мисли бидејќи никогаш не вежбале јога ниту се обиделе да си го контролираат умот.

Во Раџа Јога се вели: смири го умот и излези! Несмирен ум не е свесен ум, прегорен ум е кој што создава фантазии :) Само смирен ум може да го анализира моментот бесконечно долго и да извлече максимално од секој миг на постоење.
Сето друго, е само муабет за со кафе или вино ;)
Така нека е,ако ти така мислиш:)
Поздрав.
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Не! :)
Нека биде помалку зборување за вакви теми кои ги вртите во круг ;)

Се читаме на друга тема, Лена :)
Само што доаѓам од јога и сум потполно свесна за својата несвесност;)
Затоа доста е,се читаме во друга тема Хепта:D
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Само што доаѓам од јога и сум потполно свесна за својата несвесност;)
Затоа доста е,се читаме во друга тема Хепта:D
Да те држи оваа свесност до бесконечност и да се проверуваш секој ден дали има нешто ново со кое ќе ја споредиш денешната свесност :)
Имај убава ноќ, девојко :)
 
  • Like
Reactions: Lena