Сакам да кажам/прашам (стара тема)

Статус
Затворена за нови мислења.

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Озил е правилно.

По потекло е турчин, така да Озил. ;)
Грешка си другарче, О со 2 точки озгора се чита Е. Тоа се знае, сега ако не знаете дека е така океј. Езил е правилно, ама сите го знаат како Озил. ;)

Тоа ти е нешто помеѓу Е и О. Неможам да го изговорам, тешка буква е. Повеќе е на О. Ете на ТВ или Јутјуб види дека стварно е така.
Еве и друг пример. Муллер со 2 точки на у се чита Милер. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: foREVer

Trouble

Староседелец
6 март 2012
1,516
2,611
1,123
Сакам да кажам...
Копиљаците од 8-в им праќаат порака на шмизлите од 7-б: "Ај после часови да се лапаме у школски." А овие им враќаат: "Ако е само за тоа пишете им на 6-a! :rofl:rofl

• Ми се допаѓа
Реакции: Mila Kunis and The Tramp

foREVer

Староседелец
20 март 2012
2,227
3,505
743
Баш оди во Германија и да видиш како ја изговараат буквата, Може тебе ти се слушнало повеќе на Е. Но на О е повеќе.
Усните во позиција за изговарање О (значи кружно), а се изговара Е.

• Ми се допаѓа
Реакции: The Tramp

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Усните во позиција за изговарање О (значи кружно), а се изговара Е.

Абе ви викам јас многу им е чудно изговорањето на таа буква. Само они си знаат како.

Што има да барам во Германија? Нели е турчин ? :eek

Па и во некои градови во Турција зборуваат германски. Може и до Турција, поблиску ти е. Баш едни германци запознав лани летото и О се изговара таа буква. Така ги слушнав.

foREVer

Староседелец
20 март 2012
2,227
3,505
743
Абе ви викам јас многу им е чудно изговорањето на таа буква. Само они си знаат како.
И јас знам, и германските и турските (и не го кажувам ова за да се фалам). Затоа ти викам дека се чита Е, ама меко и не многу нагласено.

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Да се приклучам и јас ö се иговара нешто како у, а ä се исговара како е.
Слупнете на гугл ќе видете дека е така. :D Ова го знам од школо, и многу е сје*ано за изговарање.

Статус
Затворена за нови мислења.