Сакам да кажам/Сакам да прашам

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Еднаш, додека сѐ уште си одев на факс, една од моите омилени личности таму, дојде ни честита нова година и ни посака „Да престанеме да се правиме мудри, кога ништо не знаеме“.
Дефинитивно ја кажа фундаменталната реченица која го опишува секое човеково битие...значи 100%...

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Tорта....не спасува :(
Не дека сум бил у иста ситуација, ама слична до некаде. Роџаците со кои пораснав (пошто ми беа у маало) сеа се партиски пиончиња. Моментално сме на здраво-здраво, на гости не сме си пошле преку 5 години, а преку две улички живееме. Не ги можам и толку, поарно ми е вака.

• Ми се допаѓа
Реакции: Y1K991 and Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Не дека сум бил у иста ситуација, ама слична до некаде. Роџаците со кои пораснав (пошто ми беа у маало) сеа се партиски пиончиња. Моментално сме на здраво-здраво, на гости не сме си пошле преку 5 години, а преку две улички живееме. Не ги можам и толку, поарно ми е вака.

Веројатно во тој правец ќе се движи и мојата ситуација :(
Штета што човек дознава од трети лица, иако се сомневав.

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
А што да прават луѓето, освен да се залажуваат со малку надеж за подобро утре, работа, некоја корист. Сиромаштијата прави и со ѓаволот да се здружат, а не пак со некоја партија. Јас не познавам човек кој партиски е активен поради својата идеологија , а не поради лична корист и привилегии. Државата е сиромашна и луѓето лесно се манипулираат на секаков начин. Ми е жал само за младите затоа што немаат слобода на движење, на говорење, на одлучување, на креирање, на прогресивна мисла, ниту во домот, ниту надвор од домот.
Еднаш кога човек ќе ја почувствува слободата во животот за миг, никогаш нема да ја заборави.Младоста треба да е слободна и ослободена од рамки...

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Јас пак не познавам човек кој ради сиромаштија влегол во партија. Сиромаштијата нема пристап таму, ако беше така раја шо копа по контејнери ќе земаше книшки ама не е тоа причината. Главна причина е опортунизам и желба за доаѓање до лесен, загарантиран иако скромен доход.
Тој доход мора да дојде од некаде. А доаѓа со помош на грабеж, на даноци, намети, казни. Грабеж кој е легален, но сепак е грабеж. Како може да се има разбирање ако платиш 60 од 80-те денари за литар бензин на име на давачки кои завршуваат на тековна на партиски морон како плата, а се нема разбирање за некој ако ти украде 60 денари, макар и за да си купи леп, компири....лепак.....
Не би влечел паралели со други времиња, партијата со свастика исто така имала големо членство...кутрите, немале избор...:^)
Не те разбирам баш, горе викаш `а шо да прават луѓето` а долу `младоста треба да е слободна`?

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin, Y1K991 and Electra

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Животов е жена во ПМС.
Некогаш е толку убав. Толку лесен. Толку непосреден.
Ама некогаш е толку грд, испрашен и загушлив...

Ми требаат луѓе кои ќе ми сменат тема на разговор од секојдневната монотонија. Ми треба ПРОЛЕТ. Зимава уште не сака да замине кај мене. Mи треба Март да се преполови и да го однесе овој студен, сив период. Ми треба љубов, многу љубов.

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
Го прашам стариот
-Чале, колку ми донесе во тубата вчера ко ми изгаси за бензин?
-280...

Правам есапот... море, 15-16 литри потрошња...растурам карбуратор, чистам дизни, штеловам пловак одново, штеловам палење, платини.... измрзнав надвор за да најдам кај е кварот...

Одам другиот ден со истата туба на бензинска, 180 денари собира... (facepalm)

СВЕ ЈЕ ТО ДЕЦО ROCK AND ROLL....

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Го прашам стариот
-Чале, колку ми донесе во тубата вчера ко ми изгаси за бензин?
-280...

Правам есапот... море, 15-16 литри потрошња...растурам карбуратор, чистам дизни, штеловам пловак одново, штеловам палење, платини.... измрзнав надвор за да најдам кај е кварот...

Одам другиот ден со истата туба на бензинска, 180 денари собира... (facepalm)

СВЕ ЈЕ ТО ДЕЦО ROCK AND ROLL....
http://forum.crnobelo.com/forums/Авто-мото.64/
Ај префрли се тука. Ај.