Сакам да кажам/Сакам да прашам

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
СДП Дали Хептаграм може да напише едно мислење без да има линк до неговиот блог, со нормален фонт кој не боди очи и да не спомне телема? (shake)

Што сдп јас ќе ми ти одговорам:
Последното - не, претпоследното да, првото да ако најде подобар линк до целиот текст! :)
Дури претпоследното сега ќе го поправиме, што не кажеш дека ми те боди во очи.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
....Изминуваше третиот ден како беше прогласен за бегалец. Три дена ги помина во станот на другар му. Не се осмелуваше да се појави на тарасата а камоли да излези на улица. Знаеше дека некој ке го препознае зашто неговата слика и уште на неколкумина други што сеуште беа на слобода се вртеше на државната телевизија. Мобилните сеуште му беа исклучени.Не се осмелуваше да ги уклучи од страв дека ке го лоцираат. Иста беше ситуацијата и со неговиот лаптоп во кој имаше вредни документи за криминалот на лица поврзани со власта. Неговиот другар го снабдуваше со јадење и цигари. Некогашните 7-8 цигари дневно, сега беа заменети со 2 кутии на ден. при крај беше со пари. Знаеше дека не смее да ја користи картичката. Нервозата го јадеше од внатре и беше на раб за да ги изгуби нервите и директно да се фрли во рацете на домашниот окупатор.

- Проклето нека е се. Каков ли е овој кучешки живот? Три дена не сум излегол од тука. Три дена. Зошто? Затоа што мојата потреба да зборувам за нивните валкани работи е погрешна? Проклет нека сум и мојата голема уста. Кој знае како е дома кај мене.. Со солзи во очите и пресушеното грло кое не беше навикнато на толку цигари се исповедуваше на својот другар.
- Ти реков ама не ме послуша.
- А што? Требаше да молчам. Не можев.
- Е па еве до кај те дотера. Ја изгуби иднината, фамилијата... Господ на помош, само брат..
- е*и му матер на то п***р. Ако беше толку праведен зошто јас треба да сум зад решетки а тие да бидат славени ко светци? Да тие што го земаат лебот од оние што најмалку го имаат полнејќи ги нивните џебови и ширејќи ги нивните стомаци.

Запали уште една цигара и излезе на тарасата. Прв пат во тие три дена. Го забележа неговиот цимер како стои на терасата од неговиот стан. Сакаше да му мафни но се плашеше. Автомобилот што пред некоја вечер беше паркиран на тротоарот повторно беше таму. Тоа беше истиот автомобил што неколку дена пред ноќта во која требаше да биди уапсен го забележа на неколку места низ град. Тогаш претпоставуваше дека можеби е следен. Ете, за жал бил во право.
- Проклети кучиња- промрморе.
- Што? Рече нешто? – праша другар му.

- Ништо. Кучињава повторно се пред зграда. Чекаат да се вратам. Ке се вратам и ке им вратам...

...а шо е најинтересно, напишаното повеќе не може да се класифицира како фикција :), барем не последниве 2-3 години....а можеби и последните 200-300.
Покрај ситуацијата со новинарите се појавуваат и вакви срања

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=8D8EA84497046944BF74D68200AFE8EB
http://oi42.tinypic.com/w1d4ap.jpg

И онака секој кој би се спротиставил треба да се прежали себе си и по можност да ја склони фамилијата на сигурно. Иако во контекст на припадниците на `хунзите` не знам ни каков би бил мотивот. Раја до јаја вирее овде.

Највиновни се постарите генерации кои наводно по дифолт заслужувале почит. Она што заслужуваат не е ни да се напише вака на форум, им ја одзедоа иднината на цела генерација. Слушајте ги само бескичмењачките `мудрувања` од типот `не мати вода, `6000 ами ич` `и шо, си поработел 3 сати плус денес, голема работа`...и слично...кои еманираат од `мудрите` генерации и ќе ви биде јасно...

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
...а шо е најинтересно, напишаното повеќе не може да се класифицира како фикција :), барем не последниве 2-3 години....а можеби и последните 200-300.
Покрај ситуацијата со новинарите се појавуваат и вакви срања

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=8D8EA84497046944BF74D68200AFE8EB
http://oi42.tinypic.com/w1d4ap.jpg

И онака секој кој би се спротиставил треба да се прежали себе си и по можност да ја склони фамилијата на сигурно. Иако во контекст на припадниците на `хунзите` не знам ни каков би бил мотивот. Раја до јаја вирее овде.

Највиновни се постарите генерации кои наводно по дифолт заслужувале почит. Она што заслужуваат не е ни да се напише вака на форум, им ја одзедоа иднината на цела генерација. Слушајте ги само бескичмењачките `мудрувања` од типот `не мати вода, `6000 ами ич` `и шо, си поработел 3 сати плус денес, голема работа`...и слично...кои еманираат од `мудрите` генерации и ќе ви биде јасно...

Ова е пишувано пред 7-8 месеци. Сега само пуштам тизери.. Имам уште малку да ја завршам приказната пак можи ке доживеј и да излези во печатена форма..

За сликата со Влатко. Вервај дека не е ни најмалку така ко шо е покажано. Поголеми бизниси и пострашни закани имаат добиено Влатко и син му. Ги познавам двајцата.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ова е пишувано пред 7-8 месеци. Сега само пуштам тизери.. Имам уште малку да ја завршам приказната пак можи ке доживеј и да излези во печатена форма..

За сликата со Влатко. Вервај дека не е ни најмалку така ко шо е покажано. Поголеми бизниси и пострашни закани имаат добиено Влатко и син му. Ги познавам двајцата.

...зошто да не, темата е се` поактуелна, добар тајминг.

За ова второво, не оти те разбрав, точно е инфото од весникот или не е?

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
...зошто да не, темата е се` поактуелна, добар тајминг.

За ова второво, не оти те разбрав, точно е инфото или не е?

Точно е дека е рушено ама не е ни тој баш невин. вервај ме.. Има добиено закани од многу моќни фаци. Има добиено и многу пари од едно место за да "организира проблеми."

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Точно е дека е рушено ама не е ни тој баш невин. вервај ме.. Има добиено закани од многу моќни фаци. Има добиено и многу пари од едно место за да "организира проблеми."

Од другата партија?!... којзнае...
макар што и не е важно, реалност е дека сосема арбитрарно се затвараат дуќани, не само таму, низ целата држава на хунзите.

Последнава година, може и повеќе, имам неколку пати слушнато, од постара раја муабети од типот - `пази шо збораш и кај збораш` `пази да не те чуе некој`, `не зборај ни пред другари, не знајш кој шо е`....... и слични параноични испади... само не сфатив поради што им е страв на луѓево... имаат една скромна, да не речам никаква егзистенција од 200 евра за која мора да лижат чмарови.... и тоа се плашат да не им го земе некој...а со тој став ќе ја заебат и наредната генерација.

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
Од другата партија?!... којзнае...
макар што и не е важно, реалност е дека сосема арбитрарно се затвараат дуќани, не само таму, низ целата држава на хунзите.

Последнава година, може и повеќе, имам неколку пати слушнато, од постара раја муабети од типот - `пази шо збораш и кај збораш` `пази да не те чуе некој`, `не зборај ни пред другари, не знајш кој шо е`....... и слични параноични испади... само не сфатив поради што им е страв на луѓево... имаат една скромна, да не речам никаква егзистенција од 200 евра за која мора да лижат чмарови.... и тоа се плашат да не им го земе некој...а со тој став ќе ја заебат и наредната генерација.

Не е битно од каде. Нејќам да сук кодош па да ме лустрираат.

Приказната баш за тоа. млад човек, полн со идеали за да го направи светот поубав, ја има несреќата да живее во држава што станува диктатура преку ноќ и се бори против тоа. Ке има многу слободарски елементи вметнато..

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Не е битно од каде. Нејќам да сук кодош па да ме лустрираат.

Приказната баш за тоа. млад човек, полн со идеали за да го направи светот поубав, ја има несреќата да живее во држава што станува диктатура преку ноќ и се бори против тоа. Ке има многу слободарски елементи вметнато..

Абе одма комбето со алфи ќе се затера, сигурно висат на форумот и читаат меѓу редови...:D
Ок, не е важно и онака тие се механизмите, една приказна од еден град е слична ако не и иста со друга приказна од друг град... само актерите се менуваат.

Да не ја имаш читано Atlas shrugged?