Сакам да кажам/Сакам да прашам

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Од низа работи кои не ми се допаѓаат кај нашиов менталитет, е игнорантноста кон ментални заболувања. Само што си идам од кафе, неславна работа се случи со еден познајник и тоа се од криење на ментално заболување и неодење на лекар бидејќи "што ќе речат луѓето ако се дознае дека дома имаме болно дете". Менталните заболувања, се заболувања, исто како што е дијабетот, срцевата слабост, високиот притисок и слично. Повеќето од нив си имаат соодветна терапија со која може многу да се подобри човековото живеење. А ако не се третираат, ем човекот трпи тешки маки, ем може да е ризичен за околината (не знам колку имате гледано Empire, има една сцена со најстариот син што се случи кога своеволно ја прекина терапијата за биполарно растројство). Мора, значи мора да се дигне малку совеста кај народов и да се прекине стигматизацијата дека луѓето на кои им е потреба таква помош се ненормални, ретардирани и дека е срамота да се посетуваат специјалисти лекари за таа проблематика. Имав чест да разговарам со професор кој има работено во Шведска во клиника за испитување на шизофренијата како болест и самиот тој кажува дека таму сите деца ги носат, си примаат соодветна терапија и животот им е далеку подобрен. Тука кај нас имал само неколку пациенти и тоа со судни маки донесени и молење да не излезе дека ги третира. А самите родители не се свесни дека со тоа ем себеси си го уништуваат животот, ем на детето со тоа што дозволуваат болест да прогредира без третман. Резултатите можат да бидат катастрофални, а можело да се спречи. Менталните болести не се играчка, посебно депресијата, во модерниот свет статистиките покажуваат дека 3/5 луѓе страдаат од истата, а не примаат никаков третман. Секојдневно ги слушаме резултатите, еве некни Крис Корнел се самоуби, Робин Вилијамс исто, Aлександар МекКвин и уште многу други. Обични луѓе да не зборувам колку завршиле трагично затоа што не побарале помош. Од срам, страв, сеедно. Затоа, крајно време е да се вршат едукации низ школата за ваква проблематика, нови генерации идат, мора да се менува менталитетот. Не очекувам од баби на 60 години да си сменат мислење и да го изгубат тоа "ќути и не го носи детето по такви доктори нема да го/ја венчаме", aма мора да се врши едукација на помладите генерации. Затоа што тие личности заслужуваат подобар живот и терапија исто како некој кој страда од болно срце. И од нас мора да почнеме, без стигматизирање, потсмевање или омаловажување на сите кои имаат ментално заболување.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Нека ме каменуваат, ама преку чичино сите слободоумни души што ја бранат „религијава на миров“.
За искоренување е секое верување во семоќни суштества и сили, ама овие се несомнено на врвот.
Не биле сите исти. Ноу шит, Шерлоче. Технички, му иде она „не се сите муслимани бомбаши, ама сите бомбаши-самоубијци се муслимани“.
Дури не видам како некој се разнесува викајќи „Харе Кришна“, „Слава му на Исуса“, „93/93/93“, итн., ќе ги сметам оправдувачиве за ненормални пошто на сето глумење лудило, капакот е раја што демек се молела и за нив оти биле изгубени души и не знаеле за подобро.
Море мрш.

Ѕвездичка

Староседелец
21 март 2016
1,102
971
1,133
Среќа е да се ослободиш од токсични луѓе. Од кога ги елиминирав луѓето што ми ги труеја нервите и расположението чувствувам потполен спокој и среќа. Мој совет е да го направите истото и сами да си го разубавите денот и животот. :zelen(star)

Последна промена:

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Од низа работи кои не ми се допаѓаат кај нашиов менталитет, е игнорантноста кон ментални заболувања. Само што си идам од кафе, неславна работа се случи со еден познајник и тоа се од криење на ментално заболување и неодење на лекар бидејќи "што ќе речат луѓето ако се дознае дека дома имаме болно дете". Менталните заболувања, се заболувања, исто како што е дијабетот, срцевата слабост, високиот притисок и слично. Повеќето од нив си имаат соодветна терапија со која може многу да се подобри човековото живеење. А ако не се третираат, ем човекот трпи тешки маки, ем може да е ризичен за околината (не знам колку имате гледано Empire, има една сцена со најстариот син што се случи кога своеволно ја прекина терапијата за биполарно растројство). Мора, значи мора да се дигне малку совеста кај народов и да се прекине стигматизацијата дека луѓето на кои им е потреба таква помош се ненормални, ретардирани и дека е срамота да се посетуваат специјалисти лекари за таа проблематика. Имав чест да разговарам со професор кој има работено во Шведска во клиника за испитување на шизофренијата како болест и самиот тој кажува дека таму сите деца ги носат, си примаат соодветна терапија и животот им е далеку подобрен. Тука кај нас имал само неколку пациенти и тоа со судни маки донесени и молење да не излезе дека ги третира. А самите родители не се свесни дека со тоа ем себеси си го уништуваат животот, ем на детето со тоа што дозволуваат болест да прогредира без третман. Резултатите можат да бидат катастрофални, а можело да се спречи. Менталните болести не се играчка, посебно депресијата, во модерниот свет статистиките покажуваат дека 3/5 луѓе страдаат од истата, а не примаат никаков третман. Секојдневно ги слушаме резултатите, еве некни Крис Корнел се самоуби, Робин Вилијамс исто, Aлександар МекКвин и уште многу други. Обични луѓе да не зборувам колку завршиле трагично затоа што не побарале помош. Од срам, страв, сеедно. Затоа, крајно време е да се вршат едукации низ школата за ваква проблематика, нови генерации идат, мора да се менува менталитетот. Не очекувам од баби на 60 години да си сменат мислење и да го изгубат тоа "ќути и не го носи детето по такви доктори нема да го/ја венчаме", aма мора да се врши едукација на помладите генерации. Затоа што тие личности заслужуваат подобар живот и терапија исто како некој кој страда од болно срце. И од нас мора да почнеме, без стигматизирање, потсмевање или омаловажување на сите кои имаат ментално заболување.

Праф маш нема емоции! Тоа е за жени и гејој. Мајките ги размазија машките деца па сега нешто осечајни ова она, па не одат војска барем на две години, па Сорос...
У душановом царству нече бити таких ствари !

Нека ме каменуваат, ама преку чичино сите слободоумни души што ја бранат „религијава на миров“.
За искоренување е секое верување во семоќни суштества и сили, ама овие се несомнено на врвот.
Не биле сите исти. Ноу шит, Шерлоче. Технички, му иде она „не се сите муслимани бомбаши, ама сите бомбаши-самоубијци се муслимани“.
Дури не видам како некој се разнесува викајќи „Харе Кришна“, „Слава му на Исуса“, „93/93/93“, итн., ќе ги сметам оправдувачиве за ненормални пошто на сето глумење лудило, капакот е раја што демек се молела и за нив оти биле изгубени души и не знаеле за подобро.
Море мрш.

Повеќе е стварта да се ставаи ситуацијата во контекст, на секој еден граѓанин на западот кој гине при бомбашки напади - загинати се или гинат по барем 200 муслимани од земјите кои се демократизираат по блиски исток, најново во Сирија. Пред две недели амерички бомбардери по грешка убиле 254 раја и раниле над 400 во Ирак, цивили, во само еден напад :)
А дека е морбидно срање исламот, посебно варијантата протежирана од Сауди Арабија...тоа е...само што некако нема санкции за Сауди Арабија...

• Ми се допаѓа
Реакции: Selene

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Не, најжално од се е тоа што невини луѓе гинат на сите страни, а големците, оние што цел живот си ги немаат доизмерено чиј е поголем и што не знаат како повеќе да украдат и да покажат моќ си ги греат глутеусите на фотељи и нив никој ништо не им може. Aнглија колку само крв има на рацете на некои политичари, Тачер еве прва ми паѓа на памет. Модерниве земји ич не се невини, точно, ама има и друга страна на паричката, што ме носи до некое мое мислење. Она за кое мене лично ми смета кај нив. Кога ќе се случи некој крвав настан, ние реагираме така што по секоја цена бараме да плати одговорниот. Од другата страна можни се протести за поддршка на одговорните на крвавите настани. Како што врви времево, ние се стремиме кон осуда кон пролевање крв. Не дека нема игнорантни копуци кои плачат само кога во Бостон бомба ќе пукне, а газ ги боли за животите во Сирија еве да речеме, ама веќе се свестува народот. Бавно, ама се свестува. Од другата страна имаш само желба за крв, ширење на страв и поддршка за секој изгубен живот. Ретки, многу се ретки исклучоцицте и секоја чест за нив.
За тоа како се третирани жените таму, како се силувани, мачени и како немаат право на ништо туку само служат за изживување и создавање на мини војници да не почнувам. Колку и да мразам некогаш во вакво општество што сум родена, секогаш си велам има многу полошо. Многу.

Сочувство до фамилиите на сите чии роднини се окарактеризирани со збор кој го мразам најмногу од англиската литература: casualties.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and Prashina

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
Sakam da prasham kaj ima najubav sladoled vo Skopje? Mi se jade mi se place.Ama najubav bez razlika na cena.

ВинаНевина

Полноправен Член
26 мај 2017
78
68
18
Нешто како многу да ме мрзи да работам. Не дека е Петок навечер, секогаш ме мрзи, денов е само изговор!!!