Сакам да кажам/Сакам да прашам

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
СДП, некој добар сајт за броење калории и за проверување на калории?

Едит: Најдов апликација за гугл хром,Diet diary, внесувам што сум јадела или што ќе јадам и ми ги бори калориите, протеини. Баш нешто такво ми требаше.
Знаеш како се измерени калориите? Се зема пример 100 грама јајца и се горат и се мери енергијата при согорувањето. После се јадат други 100 грама јајца и од изметот се гледа колку материја од нив останала непреработена, па потоа се гори и таа и се минусираат за да се добие енергетска вредност во калории. Апсурдот овде е што тие бројки не се исти за секого. Пример 100 грама млеко за твојот организам ќе има 25 калории (онака трескам бројки), а за мојот 20. Што значи тие бројки што ги читаш како енергетска вредност не се точни затоа што калориите зависат од организмот.

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Знаеш како се измерени калориите? Се зема пример 100 грама јајца и се горат и се мери енергијата при согорувањето. После се јадат други 100 грама јајца и од изметот се гледа колку материја од нив останала непреработена, па потоа се гори и таа и се минусираат за да се добие енергетска вредност во калории. Апсурдот овде е што тие бројки не се исти за секого. Пример 100 грама млеко за твојот организам ќе има 25 калории (онака трескам бројки), а за мојот 20. Што значи тие бројки што ги читаш како енергетска вредност не се точни затоа што калориите зависат од организмот.
Секако дека не е точно, но мене ми треба приближна вредност колку калории има нешто.

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133

Само во врска со болдираното.
Сакаш да кажеш дека јас и ти ако испиеме по 1 литро млеко купено од продавница, едниот ќе внесе помалку/повеќе калории?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Само во врска со болдираното.
Сакаш да кажеш дека јас и ти ако испиеме по 1 литро млеко купено од продавница, едниот ќе внесе помалку/повеќе калории?
Да, затоа што многу зависи од тоа колку организмот ќе преработи. Јас и ти во никој случај нема да преработиме исто, ерго нема да има иста енергетска вредност кај мене и кај тебе.

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Да, затоа што многу зависи од тоа колку организмот ќе преработи. Јас и ти во никој случај нема да преработиме исто, ерго нема да има иста енергетска вредност кај мене и кај тебе.

Епа не е исто. Внес и преработка две различни работи кажуваш :)
Ист калорски внес ќе внесеме и двајцата. Е сега кај некого ќе одат во масти, кај некого во мускули(само пример) тоа зависи од моменталната физичка активност килажа и висина.... што си јадел предходно, и колку тоа 1 литро млеко ни е потребно на двајцата и во кое време го пиеме.

• Ми се допаѓа
Реакции: Mila Kunis and Selma

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Епа не е исто. Внес и преработка две различни работи кажуваш :)
Ист калорски внес ќе внесеме и двајцата. Е сега кај некого ќе одат во масти, кај некого во мускули(само пример) тоа зависи од моменталната физичка активност килажа и висина.... што си јадел предходно, и колку тоа 1 литро млеко ни е потребно на двајцата и во кое време го пиеме.
Пер, енергетска вредност не значи колку ќе се претвори во мускули а колку во маснотии. Енергетска вредност значи колку од тоа што ќе го внесиш ќе се претвори во енергија за организмот. Твојот организам ќе преработи да речеме 98% од млекото кое си го внесил и притоа ќе ослободи енергија која ќе ја користи организмот, а мојот организам хипотетички земам дека ќе преработи 95% од млекото кое јас сум го внесил. Тоа значи дека јас од еден литар млеко ќе искористам помалку енергија отколку ти. Се надевам дека сум ти појасен.