Сакам да кажам/Сакам да прашам

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Кај нас народот е глупав, одат да протестираат, а не знаат зошто одат и кога ќе ги прашаат зошто сте тука, зошто протестирате одговараат против комуњарите.
Нема со што друго да е опседнат, нема пари, нема работа, ама затоа политички случувања има во изобилие :)
Баш заради тоа што има политички „случувања„ затоа народот нема пари, нема работа...
Кога одредени структури ти го ебаваат животот, ти немаш ништо па се опседнуваш со тие што ти го заебале животот пред се’ џебот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Метаморф

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Па нели треба да сватат тие кој следат политика како баба турка серија дека не може со тоа да умре , треба да гледа напред без разлика што не само него туки и на многу како него им го уништија животот ...
Искрено во ова време нелегалниот бизнис е нај практичет и нај корисен :cool:;) .. нели кога неможе милом може силомм па политичарите нека мислат !! (handshake)
И сменете тема веќе ! :kafe

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Некои блиски личности од време на време ми сугерираат дека треба да земам субвенции од владата за отварање на сопствен бизнис со моите ракотворби и кога ке има кажам дека не сакам да отворам таков бизнис на таков начин и кога ке им образложам зошто (затоа што не сакам да бидам причина што на одредена политичка партија ке и скокне бројчето на раг листа, затоа што знам дека на овој или оној начин ке бидам приморана некогаш дупло да си го исплатам сето тоа што ми го дале, затоа што свесна сум дека во секое време може да се донесе некој безвезе закон кој ке ми ја ограничува работата и ке ми ги зголемува трошоците... затоа што сакам во животот се сама да си створам, без ничија помош, никаде не брзам си имам време за се), знаат да ми кажат:
- Ах, будалче... што си смешна. Искористи колку можеш, ти е гајле за другото.
Ме советуваат да поднесам документи за социјален стан, бидејки самохраните мајки имаат право на таков социјален стан и пак со тоа нивното ,,искористи колку можеш,, , а не е битно како јас ке се чувствувам кога би живеела во таков стан, битно е полесно да се преживее, па не е битно како и по цена на што.
Еден период заради тие притисоци од страна на семејството земав и социјална помош, некоја бедна сума која што не ми смени ништо во животот (не дека ги подценувам парите, секако дека секој денар е добредојден кога сам се грижиш за две деца, но муабетот ми е дека можам и без таа сума да живеам на исто ниво како и со тие пари). Тоа беа најтешките месеци во мојот живот. Секогаш кога ке одев да се пријавам се чувствував бедно, како да сум на дното на овој свет, ми се наметнуваше чувство на жртва, одев со наведната глава, енергетски исцрпена до бескрај, се чувствував како паразит, како да немам способност да направам повеке во својот живот... Фала богу се заврши таа приказна и повеке такви тешки нешта не ми лежат на душа, но оние исти гласови од страна не престануваат - ,,искористи колку што можеш повеке, искористи будалче,,

Сега не се ни чудам што ни е ваква државата, што такви ликови опстојуваат со години на власт и што најголемите политички партии се подеднакво дебилни. Не ме чуди што за еден митиг во скопје се собира народ од цела држава, па искористуваат колку што можат, сега дали е превоз до главниот град на републикава или превоз плус сендвич сеедно, битно е да се искористи. Не е ни чудно што толку луѓе наведнуваат глави и молчат за неправдите кои им се случуваат бидејки тој е единствениот начин да се искористуваат субвенциите, новите вработувања со бедни плати, новите покачувања на социјалната помош, бесплатен превоз за пензионери... како поинаку ке го искористуваат сето тоа, ако се бунат, ако си го земат животот во свои раце, ако имаат свој систем на вредности, ако знаат што сакаат, ако приоритети во животот им се да бидат среќни, да бидат здрави, сигурни и слободни, тогаш ке немаат што да користат.

Ми се гади од менталитет македонски, ми се гади од народот во мојата држава, ми се гади сите политички игри, ми се гади од ниската свест на просечниот човек...
Ми се гади од сите родители за кои дипломата или вработувањето на своите деца им е единствена радост во животот, ми се гади од сите општествени институции кои го прават човекот послушен роб, ми се гади од сите епитети, ми се гади од тоа искористување, МИ СЕ ГАДИ ОД ИСКОРИСТУВАЧИ!!!

... Едно нешто само им велам на таквите, дека моето достоинство и мојата слобода немаат цена, никој не може да ги купи, а најмалку пак владата со субвенции или со социјален стан.
Тажното во приказнава е тоа што не разбираат и секоја средба се завршува со тој муабет.

Ѕвездичка

Староседелец
21 март 2016
1,102
971
1,133
Главна сум и лидер сум и мразам кога некој е бавен или ме убедува дека една презентација во Power Point ќе изгледа подобро ако е шарена (facepalm)
What is this primary school ? И викам на колешката копирај ги твоите слајдови на тоа што ти го пратив, ми вика не сум работела јас многу време не сум брза. Биди си флегма цел живот за се, нека работи некој друг, ти само седи со скрстени раце и чекај да ти падне некое чудо во раце... какви луѓе има, само за сафрата да ти ја кренат. Другата па паничи кога не треба, а кога треба да се паничи се смее и вика да се опуштиме, мува не ја лази.
Добрата работа во вакви групни проекти е тоа што I get to boss around, and I love it :cool::cool::cool::cool:

Метаморф

Истакнат Член
5 декември 2014
299
334
173
28
Главна сум и лидер сум и мразам кога некој е бавен или ме убедува дека една презентација во Power Point ќе изгледа подобро ако е шарена (facepalm)
What is this primary school ? И викам на колешката копирај ги твоите слајдови на тоа што ти го пратив, ми вика не сум работела јас многу време не сум брза. Биди си флегма цел живот за се, нека работи некој друг, ти само седи со скрстени раце и чекај да ти падне некое чудо во раце... какви луѓе има, само за сафрата да ти ја кренат. Другата па паничи кога не треба, а кога треба да се паничи се смее и вика да се опуштиме, мува не ја лази.
Добрата работа во вакви групни проекти е тоа што I get to boss around, and I love it :cool::cool::cool::cool:
Заеби ја teamwork не прифаќам НИКОГАШ оти секогаш има некој е таков,шо чека да снесеш јајце.Секогаш си работамм индивидуално:без разлика дали е у прашање спорт (само точак возам и тоа сам оти мразам флегми и куку-луѓе),презентации и такви срања исто сам правам.Човек ми треба само за на кафе у град и у дискотека друго ништо.Мразам да ми се мешаат,мразам да ми помагаат оти низ нос вадат,и мразам да ме кочат во било што.

Ѕвездичка

Староседелец
21 март 2016
1,102
971
1,133
Заеби ја teamwork не прифаќам НИКОГАШ оти секогаш има некој е таков,шо чека да снесеш јајце.Секогаш си работамм индивидуално:без разлика дали е у прашање спорт (само точак возам и тоа сам оти мразам флегми и куку-луѓе),презентации и такви срања исто сам правам.Човек ми треба само за на кафе у град и у дискотека друго ништо.Мразам да ми се мешаат,мразам да ми помагаат оти низ нос вадат,и мразам да ме кочат во било што.

Најубаво е сам, но сега мораше да бидиме по тројца колеги. Јас се чудам како луѓето се толку опуштени, ми вика колешката не знам овде не ми излегува нешто, како да сменам боја... таа не се нервира ама мене притисикот ми го крена ! Не е ова прв пат, не сакам и јас да работам така, ама барем им кажувам се во лице дека се мрзеливи, дека за ништо не ги бива, дека се глегми, дека се глупави и дека со таква незаинтересираност не прават ништо во животот и ми е подобро :)

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,183
1,132
1,133
Најдобар лек. Ако е некој расположен за друштво нек идет дур не сум премислена :p .. Не барам за гориво и неам толку луксузна кола, саат време бистрење мозок на волан со добра музика не е лошо..
Вечерва ја позајмувам од брачед ми оти на плин е и ефтино е. :sreken

Последна промена од модератор: