Сакам да кажам/Сакам да прашам

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Интересен е феноменот на идентификација на раја во врска со скорешното срање у француској.
Овдешна раја може да се идентификува со рандом популација која загинала на концерт, затоа што и сами одат на концерт, или со загинати во кафиќ пошто одат по кафиќи или со убиени пред стадион пошто одат на утакмици. Затоа што Жана и Мишел кои загинале на концерт се некако слични, со мало поместување на параметри тоа можеле да бидат и Станко и Биљана.
Сето тоа делува препознатливо, наше, вообичаена (или барем се тежнее кон неа) социјална динамика која е нарушена од брадати манијаци, дури некои можат да ја сфатат ситуацијата како нешто лично.
Иако овдешна раја оди помалку на концерти и утакмици од француска раја ради стандард, али тоа е друго.

Со дете од Конго кое умира на 14 години црнчејќи во рудник никој нема намера да се идентифува пошто е страно, непрепознатливо, нема обрасци во мозокот кои би навеле на емпатија. Тука на 14 години се оди во осмо оделење, се симпатише женска, се играат игрици, се фрла баскет, се спие во детска соба а.к.а. сите оние ствари кои ги нема детето од Конго. Тука никој не оди во рудник на 14 па нема што да се емпатизира. Како оној митот за индијанците кои не можеле да видат шпански бродови коа се приближувале до брегот, не ради кусогледост туку демек немале патерн во умот за такво нешто како брод.
Или смрт од бомба. Или од граната. Во Сирија. Таму е демек тоа вообичаено. Но бомбата е апстрактна, туѓа, неспознатлива hence неможе да се пати од виртуелна емпатија или загриженост во врска со `таму некои`.

Тоа што цивилизациски хунзите се многу поблиски до блиски исток него до западот е непријатен факт кој треба да се прекрие со некоја нова митологија.

Viktor k

Староседелец
4 мај 2012
827
537
1,103
34
Скопје
Го дочекав и тоа да го видам да мораш да обновиш договор со кој за повеќе пари добиваш помалку услуги! Ашкол сум аферим така треба коа се дозволи таква штетна работа ко спојување на Вип и Оне и тоа пројде без никаква реакција од јавноста , ама затоа е битно да се плука и протестира за теми кои не удираат по џебот туку по партијата.

• Ми се допаѓа
Реакции: rikica01

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
^Па ете ти поткрени ја јавната свест и протестирај, ќе дојдам и јас ако добро ме запознаеш со случајот. Верувам дека тука 90% врска немаат какви се договорите со операторите, па еве запознај ги сите и дај им инфо. Искрено да не спомнеше ти ни јас немаше да знам, не знам ни какви биле претходните понуди оти не сум нивни корисник.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,691
3,871
1,183
12234874_1052575674800827_8345943773976291678_n.jpg

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Cultural, Scientific and Domination victories achieved.

Downloading Gods and Kings and Brave New World.

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Не ми е јасно зошто човечката раса е толку дволична, ама зошто? Зошто не може да биде ко некое животинче, со чисто срце и искрена душа.

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Епа затоа ти можеш како сакаш да го запишуваш, со надеж дека некогаш кога ќе се прават измени во правописот ќе се земе предвид :)
Еве сега во новиов правопис што се крчка се планира да се исфрли ЅИД, и да биде ЗИД, ѕвезда, да биде ЗВЕЗДА, не знам дали некој асален ќе го прифати тоа и така ќе запишува.
Но, ова е за друга тема, да не го тупиме :)
OЗ-БИЛ-НО???? Па кој идиот само кажи ми го предложил ова? (facepalm)

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
OЗ-БИЛ-НО???? Па кој идиот само кажи ми го предложил ова? (facepalm)
За жал, озбилно е ставено за „дискусија“ пошо нели правописот требало да се прави според живиот говор, па во многу краеви од Македонија Ѕ веќе била МРТВА буква :)
Дали ќе биде изгласано(се надевам дека не) е сѐ уште под знак прашалник.

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
За жал, озбилно е ставено за „дискусија“ пошо нели правописот требало да се прави според живиот говор, па во многу краеви од Македонија Ѕ веќе била МРТВА буква :)
Дали ќе биде изгласано(се надевам дека не) е сѐ уште под знак прашалник.
Каде викаат Зид и Звезда бе. Нек си ја удрат тоа црпката. Горе во србоманските села, по граница, па мислам Ѕ ќе речат. Ѕ била мртва буква, да им е**м мамата. Ај и Њ нека ја избришат, ќе користиме НЈ. (facepalm)

• Ми се допаѓа
Реакции: Аркантос