Причините зошто младите „капацитети" ја напуштаат Македонија

• Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
    - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
    - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
    - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

Саламандер

Нов член
17 февруари 2013
17
12
3
И така...Никаде не е сјајно да не се лажеме.

Извини, ама да беше така немаше да се селат толку млади луѓе надвор. Ако е доволно лошо и таму и тука, нема да има причина за селидба и барање работа во странство.

• Ми се допаѓа
Реакции: Emma.T

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,009
3,215
1,143
Извини, ама да беше така немаше да се селат толку млади луѓе надвор. Ако е доволно лошо и таму и тука, нема да има причина за селидба и барање работа во странство.

A зошто тогаш се вракаат народот ваму а не остануваат таму?нели,сјајно е... дали имаш одено ти во некоја од земјите од Италија,Германија бла бла ?Ако имаш сподели искуство ама јас знам што и кажувале мене а и сум била и имам видено како е.
Пола пари за стан,пола за храна,пола за превоз пола за телефон.
Некои со месеци таму седат без работа и се вракаат назад.

Саламандер

Нов член
17 февруари 2013
17
12
3
A зошто тогаш се вракаат народот ваму а не остануваат таму?нели,сјајно е... дали имаш одено ти во некоја од земјите од Италија,Германија бла бла ?Ако имаш сподели искуство ама јас знам што и кажувале мене а и сум била и имам видено како е.
Пола пари за стан,пола за храна,пола за превоз пола за телефон.
Некои со месеци таму седат без работа и се вракаат назад.

И колкав процент се вратиле од бројкат што си одат на годишно ниво? Да беше во право, немаше да имаме проблем со релокација на младиве генерации, доволно голем процент ќе се враќаа овде.

Јас немам работено во странство, но имам доволно свое искуство со тоа како стојат таму работите, плус и од други кои се уште живеат таму.

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,009
3,215
1,143
И колкав процент се вратиле од бројкат што си одат на годишно ниво? Да беше во право, немаше да имаме проблем со релокација на младиве генерации, доволно голем процент ќе се враќаа овде.

Јас немам работено во странство, но имам доволно свое искуство со тоа како стојат таму работите, плус и од други кои се уште живеат таму.

Ах...јас не ги бројам а и не ме интересира колку се вратиле но знам дека се имаат многу вратено на кој што не им успеало таму се вракаат и отвараат свој сопствен бизнис.
Немаш работено?Е јас имам работено и ти кажувам како стојат работите.
Јас не велам дека сум во право и мора да е така по мое туку само си искажувам мислење...
Не е секаде мед и млеко дечкоооооо...оди види осети... Па ке праиме пак муабет.

Саламандер

Нов член
17 февруари 2013
17
12
3
Ах...јас не ги бројам а и не ме интересира колку се вратиле но знам дека се имаат многу вратено на кој што не им успеало таму се вракаат и отвараат свој сопствен бизнис.
Немаш работено?Е јас имам работено и ти кажувам како стојат работите.
Јас не велам дека сум во право и мора да е така по мое туку само си искажувам мислење...
Не е секаде мед и млеко дечкоооооо...оди види осети... Па ке праиме пак муабет.

Оу не знаев дека морам свое искуство да имам па да зборам :zelen . Тоа што 90% од друштвото веќе финализираат планови да бегаат во странство не говори доволно изгледа. Океј, те сфатив, не те чепкам веќе на темава.

Оф божеее ... (facepalm)

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,009
3,215
1,143
Оу не знаев дека морам свое искуство да имам па да зборам :zelen . Тоа што 90% од друштвото веќе финализираат планови да бегаат во странство не говори доволно изгледа. Океј, те сфатив, не те чепкам веќе на темава.

Оф божеее ... (facepalm)

Kaжи си ти што мислеш јас го ценам твоето мислење :) Мене воопшто не ми пречи тоа што го кажуваш.Овде сме за дискусија нели?Но јас сакам ти да видиш и да осетиш...
Јас можам да планирам да изградам и хотели ама друга е реалноста.
А тебе ако ти е толку лошо овде зошто не спакуваш куферите?

Саламандер

Нов член
17 февруари 2013
17
12
3
А тебе ако ти е толку лошо овде зошто не спакуваш куферите?

Па не реков дека немам планови за надвор :). Само не е така лесно преку ноќ се да се среди, иначе до сега преку Атлантикот ќе бев.

• Ми се допаѓа
Реакции: МериСелест

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
МериСелест
Морам да те тагнам за да ти кажам пример дека учењето се исплаќа надвор од Македонија.
Другар мој, студираше на Економски, магистрира, и замина во Италија - Рим, најде работа во трговски центар, прво како менаџер на еден оддел, а потоа, се случија некој реформирања на екипата, се бркаа луѓе и ради доверба го ставија како маркетинг менаџер на цел трговски.
После 4 години работа на тоа место и 1 година работа како менаџер на оддел, човекот има свој стан, и два автомобили.
- а во Македонија стоеше една година без работа.

devil4e

Староседелец
15 октомври 2012
51
31
618
Затоа шо нема никаква перспектива за нас младите, не образован кадар или пак нестручен за одредена облас ја работи таа работа, а некој друг шо е образован за тоа седи дома. Сакаат да му работат а не сакаат да платат. И некој шо бил пропалица ќе го видиш после како ти се занесва и е на некоја функција а појма си нема од животот.​

• Ми се допаѓа
Реакции: Marchisio