Предизвик за читање на книги - 2013

Challenge ACCEPTED - Difficulty leveL

• easy - 25 книги

Гласови: 8 28.6%
  • normal - 35 книги

Гласови: 9 32.1%
  • hard core - 45 книги

Гласови: 11 39.3%

• Вкупно гласале
    28
Статус
Затворена за нови мислења.

Рушен

Активен Член
22 октомври 2012
181
124
43
3. Султановиот Харем – Колин Фалконер – 610 страници
Има само еден кој владее со османлиската империја, а тоа е добро познатиот Султам Сулејман. Приказна за животот на робинките на султанот, приказна која се случува во османлиското царство. Робинките се во харем, таму престојуваат а потоа султанот одбира со која да биде. Има и серија за Султанот Сулејман и неговиот харем кој моментално се пренесува на Канал 5 телевизија под наслов Величенствениот султам Сулејман, една од најдобрите турски серии.

• Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
2. „Мистерии “ од Канут Хамсун - 223 страници

Незнам со кој памет ја купив книгава. Уште кога ја видов издавачката куќа „Ѓурѓа“ требаше да знам дека ќе се сретнам со ужасен преужасен најужасен превод! Ама ме привлече насловот мајкуму....
Ја дочитав само затоа што не сакам да оставам нешто недочитано. Ужасна книга, без заплет без ништо.
Дејствието се одвива летото 1891 година. Всушност во едно мало гратче во Норвешка доаѓа „јунаков“ Нејгел. Мистериозен е и чуден за сите. Уште од сам почеток се случуваат чудни работи во врска со него. Доаѓа во впечатливо жолт костим два мали куфера, бунда, ученичка торба и футрола за виолина.
Сета книга е фокусирана врз него, и како тој добро знае да проникне во нечиј мозок. Преку проникнувањето тој ќе ги извади сите валкани тајни на малото гратче на површина...
И секако, ќе си ја предвиди сопствената пропаст...

• Ми се допаѓа
Реакции: 84 sk_Y ^_-

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
2. „Мистерии “ од Канут Хамсун - 223 страници

Незнам со кој памет ја купив книгава. Уште кога ја видов издавачката куќа „Ѓурѓа“ требаше да знам дека ќе се сретнам со ужасен преужасен најужасен превод! Ама ме привлече насловот мајкуму....
Ја дочитав само затоа што не сакам да оставам нешто недочитано. Ужасна книга, без заплет без ништо.
Дејствието се одвива летото 1891 година. Всушност во едно мало гратче во Норвешка доаѓа „јунаков“ Нејгел. Мистериозен е и чуден за сите. Уште од сам почеток се случуваат чудни работи во врска со него. Доаѓа во впечатливо жолт костим два мали куфера, бунда, ученичка торба и футрола за виолина.
Сета книга е фокусирана врз него, и како тој добро знае да проникне во нечиј мозок. Преку проникнувањето тој ќе ги извади сите валкани тајни на малото гратче на површина...
И секако, ќе си ја предвиди сопствената пропаст...
И мене ми стои брат књига до пола, а ја си мислеше коооојзнае што е работа сс дејстфо, викам си нешто форест мистик се дешаа, а оно нема везе ич : )

• Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
И мене ми стои брат књига до пола, а ја си мислеше коооојзнае што е работа сс дејстфо, викам си нешто форест мистик се дешаа, а оно нема везе ич : )
Дочитај ја... греотка е пари си фрлил биди малку Икономист :)

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Дочитај ја... греотка е пари си фрлил биди малку Икономист :)
Никад не си прау филм за паре у живот : ) иако знам дека се шалиш
Али паре су пролазни, дешафке се памтиф : )
150 денара гу купи ја, на другара ми за роѓендан, чита он, ја слабо...
Па даде ми гу да виду што е работа интересираф ме мистик стфари, али као што викаш ти тапа књига !

• Ми се допаѓа
Реакции: 84 sk_Y ^_- and Arkantos

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
3. „Гневот на злото“ - Ристо Тодоров 140 страници

Типична Македонска драма. Продадена душа. Гале е директор на училиште кого го разрешуваат. Со цел да се врати на местото и да си продолжи да лапа добра пара, и да си ги задоволува сите потреби на жена му Видра ќе се „пика“ и од кај позицијата и кај опозицијата.
Книгата не е нешто посебно, ама реалноста на ситуацијата е до максимум.
Трагедија е. Камо да им се случуваше на сите „пикачи“ вака и во реалноста - ама не им се случува.

Рушен

Активен Член
22 октомври 2012
181
124
43
4. World war Two cause and effect – Bill Brady – 220 страници
Насловот кажува се. Втората светска војна, причини поради кои настанала и последици од неа. Историска приказна од Бил Бради опишана во 220 страници. Одлични фактички детали се опишани во книгава. Во книгава ќе најдете многу информации. Авторот истрасжува за многу работи кои се случени во втората светска војна, се што ве интересира е опишано во книгата.

• Ми се допаѓа
Реакции: Ghtalpo

M.Adams

Истакнат Член
16 јануари 2013
82
96
118
Те ме и мене. Ја би easy ако воопшто и тоа го исполнам со недостаток од време.
Госпоѓа Бовари - околу 350 страни ми се чини не ми е при рака не знам точно.
Млада госпоЖа се мажи за простодушен доктор кој ја обожава, таа пак се досадува во монотониот живот во мало место, и откако ќе појде на една забава во големиот град и го види сиот раскош и елеганција, благо кажано животот и се менува.
Паѓа во депресија и апатија, и маж и за да и удоволи се решава за преселба во поголем град.
Таму нашата цуца почнува да се дотерува, да купува скапи материјали и шие убави фустани за да биде дама на нивоу. Заведува (по нашки-и мрда опашот) и постојано и се во мислите други мажи, поинаков живот, поголема слобода. Нормално, нема и друга работа, додека нејзиниот коњ е постојано на работа таа дома чита романи и гледа низ прозор цел ден.
И така на два пати се впушта во сексуални авантури со двајца шармантни мажи, додека дома го презира мажот па и своето дете. За неа постојат само љубовниците.
Сума сумарум, на крај од преголема задолженост од нејзина страна за да го живее луксузниот живот за кој сонува, и неможност долгот да го исплати, прво бара помош од нејзините "дечковци" и откако културно ќе ја одбијат...се труе. Die bitch.
Моментот што пак најмногу ме изнервира во книгава е кога од мака и љубов кон неа умира и копукот нејзин (маж и) иако на крај дознава за сите нејзини срања. Малото дете остана само. Фино. За една к***а.

Рушен

Активен Член
22 октомври 2012
181
124
43
5.Најголемата вистинска тајна на светот – Ниче Димковски – 368 страници
Интересна психолошка книга, што ќе биде доколку луѓето ги знаат мислите на Бог? Тоа го пишува во оваа книга. Една од најдобрите книги кои сум ги читал во мојот живот е оваа. Ви предлагам да ја прочитате, само толку краток опис нема, бидејки незнам како да ја раскажам книгава.

Имам уште 40 страници додека да ја прочитам, но ја сватив поентата.

• Ми се допаѓа
Реакции: WomanInRed and Ghtalpo

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
Илјада неверјатни сонце - книгава е полна со емоции.
Јас би рекла раскажува за другата страна на војната во Авганистан. Од пред тв се што знаеме се војниците кои се обидуваатда воведат ред и мир, а од таму низ раскажувањата на Калед Хосеини низ 370 страни ја живеев трогателната приказна на две силни жени, мајки, сестри и сопруги, приказната на двајца вљубени млади, на една девојка која сама патува нниз животот..
Топло ја препорачувам приказната за војната која разделува семејства, која убива невини луѓе, за истата таа војна која потоа на овој или оној начин се одолжува за штетите кои ги направиила...

• Ми се допаѓа
Реакции: Bibi@ and Saladin
Статус
Затворена за нови мислења.