Потреба за зборење за себе

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,400
4,420
1,153
Па тоа е и прашањето,зашто МОРА да се пишува за себе,кој ќеиф е тоа,просто кажано.Искрено никој не го интересира за никого а камоли па за комшиките.
А како изгледа муабет во кој не се зборува за себе?
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Се сложувам со @Хоуп* , едноставно така фунцкионира и тоа е поентата на еден форум. Фејсбук и други социјални мрежи каде што (најчесто) луѓето не се анонимни е посебна приказна. На форум можеби има мислења кои се постирани чисто за да привлечат нечие внимание, но во глобала се што ќе кажеш во врска со тебе на крајот испаѓа дека не е во врска со вистинскиот тебе туку со никот кој го носиш. Во реален живот си Таа и Таа персона, а тука си Таа. Но, тоа не значи дека не си искрен.

Понекогаш имаш потреба да си ги искуцаш твоите моментални мисли и да ги "пуштиш" во светот, без разлика дали некој ќе ги прочита или не. Понекогаш ќе налеташ на некое мислење, чисто случајно напишано од страна на некој кој сакал да си ги искаже моменталните мисли и токму така, ќе научиш нешто ново или ќе те мотивира да сториш нешто во животот. Сега, се разбира тоа не се случува со побанални мислења од типот на Што јадев, но мора да има и такви муабети како разонода.

Лично, имам потреба да зборам за себе си на форум зошто на некој начин, форумот си го гледам како дневник (како што некој спомена погоре). Тука сум MissChievous и тука чувствувам слобода да споделам моментално мислење, да се задлабочам во дискусија, да раширам вест за некоја свирка во градот, итн. Понекогаш во реалниот живот едноставно ја немаш таа потреба да ги споделуваш сите тие работи со луѓето кои ги знаеш.
 

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Потреба за внимание.

пс.сега не зборам за себе :)


Би се сложил со сето тоа дека има врска со егото,фалење итн,но неможам да го оправдам фактот дека било како потреба за внимание.Еве едно образложение,например.
Јас си купувам масарати и го ставам во мојата огромна јахта,и одам по светот на лично мое крстарење,кога ќе се вратам,седнувам на форумот ЦБ и решавам да го споделам со форумашите. И на крај излага дека ми требало внимание,дај молимте.внимание е потребно на осамени личности.
 
  • Like
Реакции: diva orhideja

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Би се сложил со сето тоа дека има врска со егото,фалење итн,но неможам да го оправдам фактот дека било како потреба за внимание.Еве едно образложение,например.
Јас си купувам масарати и го ставам во мојата огромна јахта,и одам по светот на лично мое крстарење,кога ќе се вратам,седнувам на форумот ЦБ и решавам да го споделам со форумашите. И на крај излага дека ми требало внимание,дај молимте.внимание е потребно на осамени личности.
Да, така е кога станува збор за предмети. Но што кога ти треба помош? Поставуваш прашање или објаснуваш ситуација така што сакаш да привлечеш внимание кај членови кои би ти дале совет.
 

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Да, така е кога станува збор за предмети. Но што кога ти треба помош? Поставуваш прашање или објаснуваш ситуација така што сакаш да привлечеш внимание кај членови кои би ти дале совет.

Во овој случај барам помош,да скренуваш внимание,но се работи за лична потреба,не само внимание за осаменост!
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Мислам дека пишувањето за себе е некоја психолошка потреба поттикната од некој недостаток на нешто на кое не го знаеме одговорот.Овде на форумов знаеме какво внимание и каков "углед"ке добиеме ако си пишеме за себе,пр. ако кажам дека сум девица,ќе ме направите заостаната или гуска,или ќе мислите оваа сигурно е габор итд. ако пишам дека сум неверна тогаш сум к***а,олош идр.Значи не ќе да е до барање ваше внимание.
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Мислам дека пишувањето за себе е некоја психолошка потреба поттикната од некој недостаток на нешто на кое не го знаеме одговорот.Овде на форумов знаеме какво внимание и каков "углед"ке добиеме ако си пишеме за себе,пр. ако кажам дека сум девица,ќе ме направите заостаната или гуска,или ќе мислите оваа сигурно е габор итд. ако пишам дека сум неверна тогаш сум к***а,олош идр.Значи не ќе да е до барање ваше внимание.
Пишуваш за себе или за другите?
 

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,277
1,898
1,133
Мислам дека пишувањето за себе е некоја психолошка потреба поттикната од некој недостаток на нешто на кое не го знаеме одговорот.Овде на форумов знаеме какво внимание и каков "углед"ке добиеме ако си пишеме за себе,пр. ако кажам дека сум девица,ќе ме направите заостаната или гуска,или ќе мислите оваа сигурно е габор итд. ако пишам дека сум неверна тогаш сум к***а,олош идр.Значи не ќе да е до барање ваше внимание.
Демек овде на форумов само се суди и осудува?
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Демек овде на форумов само се суди и осудува?
Зашто сега излегувате од темата,ако знаеш која е таа потреба што те тера да ни кажеш што правиш,купуваш,што мислиш,што имаш кажи го тоа,а луѓето стално ќе си судат по тоа што имаат во глава,како те перцепираат,без да размислат дали е тоа вистина или лага,еве и тоа од старт ме осуди демек јас мислам и бла бла...

Пишуваш за себе или за другите?
Не пишувам ништо за себе,прашањето беше кој е тој порив што не тера да се пофалиме или излажеме,да измислиме да бидеме повеќе можеби ценети на форумов,да се претставиме во туѓи очи поинакви,некакви, знаејќи дека што и да кажеме никој нема ни да го запамети ни да го пофали,ништо.Ако кажеш дека имаш нов телефон најнова марка,реакцијата на останатите ќе биде дека овој фрла прцки,ако пишеш дека немаш нов телефон туку некоја стара марка, тогаш кое е мислењето,види го овој гревче?Што и да кажеме ние свесно знаеме што рефлектираме,позитивни или негативни коментари, но пак си продолжуваме.....ај нека биде одговорот дека е само ради забава.

Па за ова не ни има некој друг збор, имаш право тоа ќе си ако пишеш дека си неверна.
Не барам дефинирање на особа која изневерува,или останатото што ќе го изнесе за себе туку прашањето е зошто сакаме да пишеме за себе....темите се отворени за тоа,човек да си се изјасни. Што се однесува за зборот к***а и неверство има и други објаснувања и зборови, но ти си премлад и неискусен да говориш за тоа.
 
Последна промена од модератор:
  • Like
Реакции: melpomena