Додадете боја во животот - променете го
Зошто се ова? Премногу надеж, премногу очекувања - уште повеќе разочарувања.
Не е здодевно да се живее живот со вакво темпо: изненади се, понадевај се, па разочарај се... И секој ден една иста приказна испишана на белите страници во црниот тефтер, но со различни зборови. Едноставно не ја сакам оваа црно - бела комбинација, но како црна сенка ме прати - не ме напушта.
Сакам да додадам малку колорит, да има повеќе бои и нијанси, нови очекувања и изненадувања - но, без сите оние разочарувања. Сакам да го променам темпото на живот, да не е брзо - па бавно, туку да има некаква рамнотежа, да не оди од крајност во крајност и таа сенка што ме прати да ги има боите на виножитото.
Не остана ни ронка надеж во мене, се помали се очекувањата... Дали тоа значи дека нешто променив? - Не, но на добар пат сум. Оваа приказна не е иста како минатите, не се само зборовите различни, иако се повторно бели страните во црниот тефтер, тие се испишани со нови мисли и нова приказна, поразлична од вчерашната.
Не е суштината само во тоа да го промениш листот, да испишеш нов со иста приказна, туку да ја сфатиш поентата на вртењето на новиот лист - дека треба да напишеш нешто ново, на црното и белото да им дадеш колорит и само така ќе го промениш темпото на животот - тоа никогаш не е здодевно.
Восхитувајте се на боите кои ги сакате, тие ќе ја променат црната боја во друга, а белата ќе се изгуби покрај неа.