Денес е Бадник и во поголемиот дел од семејствата низ Македонијава се дели лепче со паричка, па кој како заврши со вечерата нека се пофали кај кого се паднала паричката. Бујрум. 

Токму затоа напишав поголемиот дел бидејќи знам дека има и исклучоци. Вие од Прилеп и останатите градови кои делите за Василица, тогаш ќе си пишете во темава. Не е ограничена темава само за оние кои делат на Бадник.Ние не вртиме лепчиња со парички на Бадник ака Божик. Само за Василица. Си ги чуваме караорманските обичаи во Прилеп.

и откако таму ке се испие греанаа ракија и вино си одиме сите по дома. Е сега кај мене дома никогаш ми се нема паднато, ни како мала не ми местеле паричка зш не ми било интересно тогаш, сега ми е интересно и ако вечер ако ми се падне незнам каква година би била оваа 

сигурно ти ја местат за да не им квичиш како најмал сигурно досадно им е да те слушашУ мене ке се падне знам да си напишу пред време : ) за Чакита диламо пеес грама лебче колко да не плаче папи папи..
..папи чуло бенга ми хаахахахаха
А ск смо троица, ссфе куќу и Господа петина : ) значи на пет дела, мали делови за Господа и куќу, а големи за нас
Ке ми сфетне паричка глеам гу ја работу, тато нашја некоју забегану арапску у нофчаник, мислу дека некој Афганистанац му гу даја, туј ке гу рокнемо у лебче, од тунајт она ке биде моја : )
Иначе кажа ви, цел живот се пада у мене, едн пту зареди 3-4 године по ред, иако сам најмал бија од увек hh мои никад не местиф,знам не су такфи