Омилени цитати (со наведен автор)

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Кој сакал сфатил,кој не сакал три и пол....не не,секој сфака,само некој порано,некој покасно а за жал,некои дури и прекасно.

Angiie

Истакнат Член
16 февруари 2012
506
639
93
„Ќе бидеш добар другар и ќе имаш добри пријатели. Чувај ги - животот ти фрла в лице многу нешта, ама многу малку пријатели.“

„Мајките на малите деца се веќе собрани. Ги погледнувам. Не е ова гламурозна група жени; најголемиот број од нив изгледаат како домаќинки или винарки и не се сите тенки како моливче, фала му на Бога. Една од нив се издвојува: има руски кадрици и многу е убава. Но ми олеснува кога сфаќам дека оној моден натпревар што многу го мразев во Лондон нема да биде проблем овде. Таму луѓето најпрво погледнуваа во етикетата на фармерките, а потоа во лицето. И не постои полош почеток на денот, отколку човек да се чувствува лошо облечен и безвреден во споредба со други повити, побогати и модно посвесни мајки. Овде е јасно дека никој не се грижи дали фармерките ти се од локалниот пазар или од Прада. Всушност би помислиле дека си малку нетокму затоа што си потрошил толку пари за фармерки, кога за истите би можел да си купиш цела нова гардероба од Безиер.“

Љубов на југ - Хелена Фрит Пауел

• Ми се допаѓа
Реакции: Viktor k and Марија

FallenAngel

Староседелец
5 декември 2012
601
402
1,073
Eupen
Секогаш ќе те чекам кај што почнува љубовта.
Ќе бидам тука дури и кога луѓето ќе заборават многу луѓе
кои некогаш биле живи.
Нема да стареам ни ден. Ќе те чекам.
Мојата љубов нема никогаш да има други луѓе за себе.
...
Кај што почнува љубовта душата ми расне секојдневно.
За секој час по пет твои дена негледање
и за секој ден по век твое немање.
Ќе бидам тука дури и кога ова место ќе го нема.
Мое е да чекам. Твое да не доаѓаш.

Кај што почнува љубовта
очите секогаш ми солзат како за прв пат.
Од радост. Од тага. Заради твоето во мене.
Заради она кое отсуствува и кое секогаш е тука.

Денот ми минува во броење ѕвезди.
Небото е широко. Очите уште повеќе.
Душата тесна, сета во едно име.

Со наострен врв од песна ги бранам твоите неба.

Љубовта почнува тука.
Тука и завршува.

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
“Anyone whose goal is 'something higher' must expect someday to suffer vertigo. What is vertigo? Fear of falling? No, Vertigo is something other than fear of falling. It is the voice of the emptiness below us which tempts and lures us, it is the desire to fall, against which, terrified, we defend ourselves.”

“Making love with a woman and sleeping with a woman are two separate passions, not merely different but opposite. Love does not make itself felt in the desire for copulation (a desire that extends to an infinite number of women) but in the desire for shared sleep (a desire limited to one woman).”

Milan Kundera, The Unbearable Lightness of Being

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin and Марија

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,279
9,121
1,683
tumblr_mgx7f8N02N1rfz7hho1_400.jpg

• Ми се допаѓа
Реакции: The Tramp