Морална дилема

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,995
9,625
1,683
Normandy
</3 :zelen

На темава...
Иако е малку црно-бел погледов во теорија, сум се дружел со едните и со другите. Зависи што и како би го нарекол доброто/лошото што ја чини/прави таа индивидуа. Колку и да е добар со другите, ако мене ми има направено штета за свои личен интерес, секако дека ќе ја ставам како негативна личност.
Истото важи и за другото. Ако таа направила „лошо“ на другите само затоа што била непрорачунлива и и` бил разврзан јазикот, тогаш не би ја сметал за толку лоша личност. Понекогаш и општеството ја преувеличува работата, најчесто од муабети рекла-казала.
Секако дека тоа не значи да го игнорирам целосно истото и да не земам дел за резерва.

Сум бил и во обратните ситуации, баш како во воведот со личност која е фина со тебе, слаткоречива.... обично таквите се потрошна роба и кад тад се дознава вистинското лице. Е сеа зависи по кој муабет се познати. Ако се познати по својата неотесаност, нема место за паника. Но ако има подлабока суштина и ако нивниот почетен пристап е добро искалкулран за да се постигне повисока цел преку газење на нечие достоинство покрај моето, тогаш секако дека се работи за лоша личност.
 
  • Like
Реакции: ●Untouchable°

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Двајцата се штетници, некој што те навредува и понижува пред блиски би бил непотребен во мојот живот, ако е спремен тоа да го прави пред блиски тек за што би бил способен зад грб?!
А за другиот, не сум имал несреќа да се дружам со некои јаки кримоси, политичари или слична багра така да не знам воопшто под какви услови некој таков би се вовелкол до моја орбита.

Да беше дилемата меѓу партиски пушач и дилер, би го одбрал дилерот како помало зло.
 
  • Like
Реакции: Tantara

massimaux

Истакнат Член
4 јануари 2016
73
85
328
Двајцата се штетници, некој што те навредува и понижува пред блиски би бил непотребен во мојот живот, ако е спремен тоа да го прави пред блиски тек за што би бил способен зад грб?!
Се разбира, во ред е да го исклучи од кругот на пријатели. Но, примети дека тоа што го навредил пред блиски не значи дека е способен да му работи зад грб. Има можни ситуации каде што заправо навредениот може да бил толку дрзок, безобразен и/или нефер што го испровоцирал пријателот да му каже НЕПРИЈАТНИ ФАКТИ за неговиот карактер во присуство на блиски (да речеме, на некоја собиранка). Тоа не подразбира нужно подлост на навредувачот. Се согласуваш? :)
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Се разбира, во ред е да го исклучи од кругот на пријатели. Но, примети дека тоа што го навредил пред блиски не значи дека е способен да му работи зад грб. Има можни ситуации каде што заправо навредениот може да бил толку дрзок, безобразен и/или нефер што го испровоцирал пријателот да му каже НЕПРИЈАТНИ ФАКТИ за неговиот карактер во присуство на блиски (да речеме, на некоја собиранка). Тоа не подразбира нужно подлост на навредувачот. Се согласуваш? :)
Тоа во ред, но ако навредува со цел да повреди и понижи тогаш е друга прича а ако не е таков случај, сепак има време и место за таков муабет, со 20 души наоколу некако не е место за такво нешто, тоа се финеси кои никако не се сфаќаат на балканот...
 

massimaux

Истакнат Член
4 јануари 2016
73
85
328
Тоа во ред, но ако навредува со цел да повреди и понижи тогаш е друга прича а ако не е таков случај, сепак има време и место за таков муабет, со 20 души наоколу некако не е место за такво нешто, тоа се финеси кои никако не се сфаќаат на балканот...
И најфините, најкултурните и најчесните може да окинат и да отидат во афектна состојба при дадени околности. А, во афектна состојба присуството на други луѓе може да биде и ирелевантно за тоа што ќе се каже. :)
 
  • Like
Реакции: Tantara

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
И најфините, најкултурните и најчесните може да окинат и да отидат во афектна состојба при дадени околности. А, во афектна состојба присуството на други луѓе може да биде и ирелевантно за тоа што ќе се каже. :)
Афект значи дека бил исповоциран, тоа е веќе друго...
 
  • Like
Реакции: Tantara and massimaux

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
И најфините, најкултурните и најчесните може да окинат и да отидат во афектна состојба при дадени околности. А, во афектна состојба присуството на други луѓе може да биде и ирелевантно за тоа што ќе се каже. :)
Дај објасни ми само каде ти е тебе дилемата?? Што ти е толку битна во овој моабет, оти ако се продолжи вака, ќе се чвороса моабетот, па нема да има ни дилема ни морал:confused:
 

massimaux

Истакнат Член
4 јануари 2016
73
85
328
Дај објасни ми само каде ти е тебе дилемата?? Што ти е толку битна во овој моабет, оти ако се продолжи вака, ќе се чвороса моабетот, па нема да има ни дилема ни морал:confused:
Дилемата има за цел да открие дали и колку си себичен/себична? :)
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Дилемата има за цел да открие дали и колку си себичен/себична? :)
Па прашај со едноставни зборови да му се сневиди..ако те интересира, ќе ти кажам:)само незнам како можеш преку таа твоја дилема да откриеш особина на себичност кај луѓето.:nah