Мисла на денот

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Koga ke se srushat iluziite nastanuvaat najdobrite promeni vo zivotot.
Кога ќе се срушат илузиите и за какви илузии се мисли? :)
Прашувам бидејќи ова многу ме потсетува на праксите дадени од Буда за надминување на илузиите за телото, умот, чуствата и светот...

Или ова е само општо, без разлика какви илузии ако се срушат (или надминат) - промени секако следуваат?
 
  • Like
Реакции: Prashina

Iris*

Староседелец
30 јануари 2014
797
1,339
1,103
Егото ве присилува да чекате. Ќе се веселите утре, кога ќе успеете. Денес, секако, морате да патите. Ако сакате да се веселите утре, денес мора да се жртвувате. Но тоа утре никако да дојде, Утре едноставно значи она што никогаш не доаѓа.
Егото не постои во сегашноста, постои само во минатото и во иднината-во она што веќе не постои и она што сеуште не постои. Минатото веќе го нема, иднината сеуште ја нема, ни едното ни другото не постојат. Егото постои само во она што не постои, зошто и самото е непостоечко.
Во сегашноста, во еден чист момент, нема да пронајдете его во себе, туку само тивка радост, тивко и чисто ништо.
 
  • Like
Реакции: antonio

Iris*

Староседелец
30 јануари 2014
797
1,339
1,103
Ko sam? Sta sam? Ja sam samo sanjar,
Čiji pogled gasne u magli i memli,
I volim te usput, ko da sanjam,
Kao mnoge druge na toj zemlji.
 
  • Like
Реакции: antonio and İncognito

İncognito

Староседелец
31 август 2013
2,498
3,774
1,153
Секогаш нешто непоимливо за другите не измачува, ама баш секогаш, како да не му припаѓаме на овој свет меридијани што има, кои не оставаат отпечатоци врз кожата на нашето постоење.
 
Последна промена:
  • Like
Реакции: Iris* and antonio

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
934
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
  • Like
Реакции: antonio, Prashina and Iris*