Исповед

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Па не е баш така, зависи од многу работи....ај исповедај и се на женати дека си ја преварил..хаххахаа
Па поарно нејзе отколку на некој поп што прв пат го гледаш. Барем двајцата ќе си бидеме начисто и ќе видиме дали може да се надмине тоа.
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Па поарно нејзе отколку на некој поп што прв пат го гледаш. Барем двајцата ќе си бидеме начисто и ќе видиме дали може да се надмине тоа.
Попот заби и вилица неможе да ти скрши..богами, зависи што чеок имаш поред себе..хаха
 

Svetiot Duh

Активен Член
15 август 2015
80
120
43
127.0.0.1
Па не е баш така, зависи од многу работи....ај исповедај и се на женати дека си ја преварил..хаххахаа
За таква работа не се кажува на никој, отиди ти со некој друг и кажи на еден па ке видиш.
И кај мене во град една жена одеше на исповед ама после некое време попот го избркаа, пошто многу исповед и правел :patos
 

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
Па според тебе што е исповед, не е ли олеснување на душата и приближување до бога!??
Некои гревови неможеш да ги кажеш ни на родена мајка а камоли на форумов, не зезај....не е страв од пеколот туку намалување на болката од овој земјениот пекол во кој живее грешникот.
Според мене, Венко многу убаво го има опишано тоа дека никогаш ние нема да се приближиме кон Бога.
Земи го само предвид фактот дека јас не верувам во овој Бог претставен со Библијата и другите свети книги, туку верувам во една енергија, што еве 30 и кусур години не знам да ја дефинирам.
Таа виша сила, е многу над нас, и ние ништожни мали човечиња никогаш нема да успееме да стигнеме до таа сила. - вака некако оди парафразирана мислата на Венко, а вака некако оди цитатот од првата страница во „Азбука за непослушните“ - „Кога Бог го создавал светот, го создал небото за себе, земјата за нас, а меѓу него и нас празно за да не го гибаме, да не го валкаме.“ Не ме држи за збор можеби не е од збор до збор вака цитатот - оддамна ја имам читано, ама таа е поентата.
Што значи, одговорот на твоето прашање ми е не - исповедот не е приближување кон Бога.
Исповедот можам да го сфатам...како начин сенката на човека да изгуби од своето црнило(теоријата на Јунг дека потсвесните грижи создаваат црна сенка која подоцна може да донесе до многу растројства). И да, сметам дека подобро е да се исповедам кај некој што ќе ми даде конструктивен совет - а не кај Поп, кој ќе ми каже колку пати на ден да се молам, кој молитвеник да го земам и да го читам при молитвите... Така не се добива духовен мир. Духовен мир(катарза, прочистување на душата) се добива со побивање на сите внатрешни демони, а тие се побиваат кога ќе се обработи добро грешката, ќе се прифати и усвои како дел од себе.
Подолу, во друг коментар имаш пишано дека не може да се каже на жената дека си ја изневерил, а на попот да.
Дали знаеш дека во Библијата има доказ што му се случило на еден човек, како казна од Бога за своето неверство? Импотентен станал. Довека.
Не би ризикувал да кажам на поп, оти попот е посредник помеѓу ово и оностраното... и не би сакал на 30 години импотентен да станам :) Жена ми не е посредник, па полесно е нејзи да ѝ кажам :p
 
  • Like
Реакции: Electra

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Според мене, Венко многу убаво го има опишано тоа дека никогаш ние нема да се приближиме кон Бога.
Земи го само предвид фактот дека јас не верувам во овој Бог претставен со Библијата и другите свети книги, туку верувам во една енергија, што еве 30 и кусур години не знам да ја дефинирам.
Таа виша сила, е многу над нас, и ние ништожни мали човечиња никогаш нема да успееме да стигнеме до таа сила. - вака некако оди парафразирана мислата на Венко, а вака некако оди цитатот од првата страница во „Азбука за непослушните“ - „Кога Бог го создавал светот, го создал небото за себе, земјата за нас, а меѓу него и нас празно за да не го гибаме, да не го валкаме.“ Не ме држи за збор можеби не е од збор до збор вака цитатот - оддамна ја имам читано, ама таа е поентата.
Што значи, одговорот на твоето прашање ми е не - исповедот не е приближување кон Бога.
Исповедот можам да го сфатам...како начин сенката на човека да изгуби од своето црнило(теоријата на Јунг дека потсвесните грижи создаваат црна сенка која подоцна може да донесе до многу растројства). И да, сметам дека подобро е да се исповедам кај некој што ќе ми даде конструктивен совет - а не кај Поп, кој ќе ми каже колку пати на ден да се молам, кој молитвеник да го земам и да го читам при молитвите... Така не се добива духовен мир. Духовен мир(катарза, прочистување на душата) се добива со побивање на сите внатрешни демони, а тие се побиваат кога ќе се обработи добро грешката, ќе се прифати и усвои како дел од себе.
Подолу, во друг коментар имаш пишано дека не може да се каже на жената дека си ја изневерил, а на попот да.
Дали знаеш дека во Библијата има доказ што му се случило на еден човек, како казна од Бога за своето неверство? Импотентен станал. Довека.
Не би ризикувал да кажам на поп, оти попот е посредник помеѓу ово и оностраното... и не би сакал на 30 години импотентен да станам :) Жена ми не е посредник, па полесно е нејзи да ѝ кажам :p
Мореееее..кога би имал жена ко Џо Бугнер..хахха..да видам дали ќе и кажеш...да те истресе од гаќи..хаххаа..море храбри мажииии:rofl
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Според мене, Венко многу убаво го има опишано тоа дека никогаш ние нема да се приближиме кон Бога.
Земи го само предвид фактот дека јас не верувам во овој Бог претставен со Библијата и другите свети книги, туку верувам во една енергија, што еве 30 и кусур години не знам да ја дефинирам.
Таа виша сила, е многу над нас, и ние ништожни мали човечиња никогаш нема да успееме да стигнеме до таа сила. - вака некако оди парафразирана мислата на Венко, а вака некако оди цитатот од првата страница во „Азбука за непослушните“ - „Кога Бог го создавал светот, го создал небото за себе, земјата за нас, а меѓу него и нас празно за да не го гибаме, да не го валкаме.“ Не ме држи за збор можеби не е од збор до збор вака цитатот - оддамна ја имам читано, ама таа е поентата.
Што значи, одговорот на твоето прашање ми е не - исповедот не е приближување кон Бога.
Исповедот можам да го сфатам...како начин сенката на човека да изгуби од своето црнило(теоријата на Јунг дека потсвесните грижи создаваат црна сенка која подоцна може да донесе до многу растројства). И да, сметам дека подобро е да се исповедам кај некој што ќе ми даде конструктивен совет - а не кај Поп, кој ќе ми каже колку пати на ден да се молам, кој молитвеник да го земам и да го читам при молитвите... Така не се добива духовен мир. Духовен мир(катарза, прочистување на душата) се добива со побивање на сите внатрешни демони, а тие се побиваат кога ќе се обработи добро грешката, ќе се прифати и усвои како дел од себе.
Подолу, во друг коментар имаш пишано дека не може да се каже на жената дека си ја изневерил, а на попот да.
Дали знаеш дека во Библијата има доказ што му се случило на еден човек, како казна од Бога за своето неверство? Импотентен станал. Довека.
Не би ризикувал да кажам на поп, оти попот е посредник помеѓу ово и оностраното... и не би сакал на 30 години импотентен да станам :) Жена ми не е посредник, па полесно е нејзи да ѝ кажам :p
Кој ли е тој жити бога што станал импотентен од исповед?? Ти нели не веруваш, од каде тогаш страв да не станеш и ти???
Многу контрадикторен си и ти со своите ставови.
 

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,277
1,898
1,133
Не знам како одат тие работи.
@LittleButterfly дали на духовниот отец треба да му се остават пари?
Ако е така... Ова со духовниве отци и слично ти е модерен начин на продавање индулгенции, за луѓе што сметаат дека... рајот ги чека само ако се исповедаат.
Во никој случај...
Ни пари, ни масло, ни слични глупости...
Не треба да му се остава или дава ништо...
 

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
135
1,053
23
Како,на пример,че се покае убиец,дали тоа што убил некого че му се прости,ако отиде на исповед?Дали убиството може да се прости?Тој сепак че живее со тоа дека убил некого..