Исповед

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
...Ама ич не го почувам ова со исповед, гревови, покајание. Ако е точно тоа што го пишува во Библијата, да ти се мочам во Богот што инцестот го простува, ама богохулењето никако!
Во стариот завет има приказна каде што човек кој си ги оплодил и двете ќерки, по извесен период на молење и покајување му бил простен гревот.
 
  • Like
Реакции: Lady*

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
...Ама ич не го почувам ова со исповед, гревови, покајание. Ако е точно тоа што го пишува во Библијата, да ти се мочам во Богот што инцестот го простува, ама богохулењето никако!
Во стариот завет има приказна каде што човек кој си ги оплодил и двете ќерки, по извесен период на молење и покајување му бил простен гревот.
Има и за походите на Авраам на кој Госпот му рекол да оди и да покорува. :)
 
  • Like
Реакции: Аркантос

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,186
1,132
1,133
...Ама ич не го почувам ова со исповед, гревови, покајание. Ако е точно тоа што го пишува во Библијата, да ти се мочам во Богот што инцестот го простува, ама богохулењето никако!
Во стариот завет има приказна каде што човек кој си ги оплодил и двете ќерки, по извесен период на молење и покајување му бил простен гревот.
Е ајде де. Бог да чува.
Ќе убие, ќе се самоубие, ќерка си ќе ја злоупотреби на најгрозен начин, ќе прави ор насекаде и кога ќе се кае деноноќно, кога ќе се исповеда се' ќе му биде простено.. аха да, можда.. ако светот се руши и се создаде се' ново без правила и прописи..
К**ци, палци...
Демек попот ќе ти каже Господ што му рекол за тебе за да ти олесни на душата? Да!
Ако сам немаш совест и разум и ако сам не си ги знаеш границите за грешките.. отиде светов во неповрат.
Никој не може да ти каже во што да веруваш, дали во секта ќе се придрјжиш или пак ќе живееш според лично твои верувања како што никој не верува.
Исповед, кај психијатар. Таму е најсигурно :D
 
  • Like
Реакции: Stojne

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
Не знам како одат тие работи.
@LittleButterfly дали на духовниот отец треба да му се остават пари?
Ако е така... Ова со духовниве отци и слично ти е модерен начин на продавање индулгенции, за луѓе што сметаат дека... рајот ги чека само ако се исповедаат.
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Не знам како одат тие работи.
@LittleButterfly дали на духовниот отец треба да му се остават пари?
Ако е така... Ова со духовниве отци и слично ти е модерен начин на продавање индулгенции, за луѓе што сметаат дека... рајот ги чека само ако се исповедаат.
@Аркантос мислам дека си грешка, луѓето не одат на исповед плашејќи се од пеколот за да одат во рајот..Одат да си ја олеснат маката, да се покајат за гревот што го сториле а кој не им дава мир, не им дава сон, душата и срцето им се изгорени од тој грев и сакаат на некој да му го кажат, да им се олесни малку оти неможат нормално да живеат.
Понекогаш кога седиме и разговараме со пријателите зарем не добиваме потреба да си ги искажеме маките или ако видиме дека некој наш познат наведнал глава и свиснал во фаца, одма го прашуваме што мака има...
Исповедувањето е чистење на душата како што се бањаме секојдневно, само наместо вода овде душата се мие со солзи.
 

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,752
2,574
1,683
Han Wavel
@Аркантос мислам дека си грешка, луѓето не одат на исповед плашејќи се од пеколот за да одат во рајот..Одат да си ја олеснат маката, да се покајат за гревот што го сториле а кој не им дава мир, не им дава сон, душата и срцето им се изгорени од тој грев и сакаат на некој да му го кажат, да им се олесни малку оти неможат нормално да живеат.
Понекогаш кога седиме и разговараме со пријателите зарем не добиваме потреба да си ги искажеме маките или ако видиме дека некој наш познат наведнал глава и свиснал во фаца, одма го прашуваме што мака има...
Исповедувањето е чистење на душата како што се бањаме секојдневно, само наместо вода овде душата се мие со солзи.
Прaшувaме дaли имa мaкa зaтoa штo сме сеирџии невидени. Пoубaвo ни е дa знaеме други живoти oткoлку сoпствениoт, тoa не е никaквa испoвед.
 

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
@Аркантос мислам дека си грешка, луѓето не одат на исповед плашејќи се од пеколот за да одат во рајот..Одат да си ја олеснат маката, да се покајат за гревот што го сториле а кој не им дава мир, не им дава сон, душата и срцето им се изгорени од тој грев и сакаат на некој да му го кажат, да им се олесни малку оти неможат нормално да живеат.
Понекогаш кога седиме и разговараме со пријателите зарем не добиваме потреба да си ги искажеме маките или ако видиме дека некој наш познат наведнал глава и свиснал во фаца, одма го прашуваме што мака има...
Исповедувањето е чистење на душата како што се бањаме секојдневно, само наместо вода овде душата се мие со солзи.
Ете сега, дури и основата на исповедувањето ја смени :)
Ако сакам да ми олесни, нема да одам да барам духовен отец,ќе си им кажам на блиските, или ќе замарам некој од форумов во 4 наутро(ќе се препознаат :) ). И ќе ти излезе од душа, и ќе се прочистиш. Ќе изгледаш некој тажен филм, ќе си поцимиш, ќе си добиеш катарзично чувство.
Одењето во црква да се исповедаш кај поп...има друга основа.
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Прaшувaме дaли имa мaкa зaтoa штo сме сеирџии невидени. Пoубaвo ни е дa знaеме други живoти oткoлку сoпствениoт, тoa не е никaквa испoвед.
Мислам дека до толку не си лош и себичен за да правиш сеир од маката на некој твој пријател или близок, ќе го сослушаш и ќе се потрудиш да му помогнеш колку ти се можностите, ќе му дадеш совет некој добронамерен или ќе помогнеш да собере сила за да го реши тоа што му тежи на душа!

Ете сега, дури и основата на исповедувањето ја смени :)
Ако сакам да ми олесни, нема да одам да барам духовен отец,ќе си им кажам на блиските, или ќе замарам некој од форумов во 4 наутро(ќе се препознаат :) ). И ќе ти излезе од душа, и ќе се прочистиш. Ќе изгледаш некој тажен филм, ќе си поцимиш, ќе си добиеш катарзично чувство.
Одењето во црква да се исповедаш кај поп...има друга основа.
Па според тебе што е исповед, не е ли олеснување на душата и приближување до бога!??
Некои гревови неможеш да ги кажеш ни на родена мајка а камоли на форумов, не зезај....не е страв од пеколот туку намалување на болката од овој земјениот пекол во кој живее грешникот.
 
Последна промена од модератор:

Svetiot Duh

Активен Член
15 август 2015
80
120
43
127.0.0.1
@Аркантос мислам дека си грешка, луѓето не одат на исповед плашејќи се од пеколот за да одат во рајот..Одат да си ја олеснат маката, да се покајат за гревот што го сториле а кој не им дава мир, не им дава сон, душата и срцето им се изгорени од тој грев и сакаат на некој да му го кажат, да им се олесни малку оти неможат нормално да живеат.
Понекогаш кога седиме и разговараме со пријателите зарем не добиваме потреба да си ги искажеме маките или ако видиме дека некој наш познат наведнал глава и свиснал во фаца, одма го прашуваме што мака има...
Исповедувањето е чистење на душата како што се бањаме секојдневно, само наместо вода овде душата се мие со солзи.
Со фамилијата најубав исповед се праве а не со попето