Ако е од егзистенционален карактер прашањево поставено, малку е смешно - бидејќи како што погоре пиша Outrider, би можел да земам се` што ми падне на памет бидејќи истото - не мора да го поседувам.
Имаше вакви игри на времето и беа доста инвентивни и раѓаа релативно реалистична креативност. Пример одиш на пуст остров и имаш одреден број на предмети, како и капацитет на истите кои би можел сам да ги понесеш, додека за некои ти треба додатен простор. Работата е капацитетот кој можеш сам да го понесеш, како и тоа од кои предмети би се лишел на сметка на простор за други.
Како обожавател на pure existentialism и систематско организирање само за преживување, би играл на картата да мора со себе да поседуваш барем еден остар предмет, најчесто нож. Ножот е клучна алатка за преживување во дивина, па ако во случај немам никаков избор за преселба во топол дом, и би морал да живеам првите неколку дена на отворено небо, секако би зел неколку ножеви. Втора клучна работа е да се има некаков покрив над главата. Во случај да поседувам шатор/вреќа за спиење, ова би било клучно. Ако немам, неколку парчиња платно, ќебе, итн. Трет доста битен ресурс се парите и се` што е поврзано со луксузот наречен - капитал. Добар е за размена на стока, трговија... Денес можеби ништо не ми вреди, ама утре може да ме избави од гомната кога би сретнал fellow men кои имаат потреба од тоа. Четврт доста битен алат е лупа/запалка. Радије би второто но тоа има и свој рок на траење. Оганот е човековиот чувар (и понекогаш непријател, ако не знаеш да го контролираш). Петто е батериска лампа на генераторче (оние што ги протресуваш малку за да работат. Со тоа работните часови и ефикасност се продолжуваат. Имаш и оган, но не е толку практичен, посебно ако сакаш да палиш и гасиш во моментот. Шесто и едно доста битно делче е како би ги складирал работите што ќе наидеш... тука одат во комплет разни садови за складирање претежно повеќе за течна агрегатна состојба. Шишиња, ќупови, бардаци.... Ако те бива за моделирање, нема потреба. Ама за тоа треба и глина.
За преселба само во друго живеалиште од сличен калибар, доволен е моментот пари и мобилен телефон. Само треба да успееш да собереш максимумот од првото.
Дека ќе изгуби човек се` од сентиментална споменска вредност, неизбежно е. Дека мора да чува нешто за да се навраќа на моментите пред катастрофата, не мора. Мене таквите работи само би ме декуражирале повеќе, затоа не би играл со нешто што нема поголема вредност од чиста егзистенција.