Идентитет

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,277
1,898
1,133
Идентитетот на поединецот, јас лично го дефинирам и поистоветувам со енергијата која таа единка ја шири, целокупниот впечаток што го остава, емоциите кои ги буди кај другите, влијанието кое го остава врз нив...
Професијата, облеката, музиката, филмот итн. се само ситни детали кои го надополнуваат идентитетот на таа единка...начинот на однесување, нивото на его и гордост, начинот на размислување, темпераментот, карактерот, сите тие се одлики кои заедно го дефинираат идентитетот на еден човек...
Идентитетот не е менлив, ти си тој што си, каков што си и таков ќе си умреш...
Можеш да се делкаш и привидно менуваш, ама идентитетот не можеш да си го смениш...
Националноста, религијата, потеклото, корените...се само дел од целината наречена идентитет, ама не одредуваат кој си и каков си...нагоните, страстите, емоциите, совеста, разумот се оние кои го одредуваат идентитетот...
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Интересно, вчера срање на утакмица меѓу четници и арнаути.

Само по себе не е неочекувано но фасцинантно е што имало масовни прослави на арнаути во Тетово, Приштина, Цирих и остали места. Прослава поради прекинат меч?! Веројатно не, туку поради некоја концепција на масовно идентификување со стореното, `им покажавме`, `знаме на шкипери етнике на сред београд хехе` и слични причини за радост стрејт од дното на балканската канализација.

До која мера треба едно човечко битие да нема свој живот, своја индивидуалност, да биде целосен клон на наметнат замислен идентитет за да се радува на такво нешто е реторичко прашање.
Животот е еден. Не верувам во задгробни сказни но верувам дека некој кој си го троши животот идентификувајќи се како арнаутин е во своевиден пекол кој не би му го посакал ниту на душманин.
Од толку фасцинантни ствари за кои е способен еден хомо-сапиенс да се ограничи на само-идентификација како арнаут (или четник)... страшно...:ladno
 
  • Like
Реакции: Prashina

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Моментот кога колективната припадност почнува да се рефлектира од поединецот како светло од огледало - тој станува потенцијален убица и арамија. Или жртва, зависно од околностите. Ако граѓанството на немачка не се идентификувало како ариевци/германци/виша раса и слични болесни митови немало да убиваат евреи. Кои пак, ако не се идентификувале со племенска ирационална моронштина (јудаизам) - немало да бидат жртви...

Секако станува збор за наметната колективна припадност.
Колку ќе беше убаво кога луѓето би се идентификувале со реалноста, со она кое што се` како поединци и пригодно на тоа би се здружувале во групи по свој избор. Ако ништо друго судар меѓу панкери и металци никогаш нема да предизвика геноцид...