Зошто планетите имаат топчеста форма?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Saladin

Абе се разбираме, само јас сакав да ти посочам дека не мора да разгледаш планета во конкретен случај:)


(i'm not sportsman xD)
 
  • Like
Реакции: Saladin

Auditore

Староседелец
4 мај 2012
284
272
663
Wherever you want me to be
Елипсовидната форма на планетите немаат никаква врска со „триењето“ и со ротирањето на планетата околу нејзината оска. Ваквата форма се дефинира со магнетното поле на земјата. Ваква форма имаат и тела кои едвај ротираат околу ѕвездите, како на пример Плутон.
Како доказ за ваквата форма е и елиптичната патека по која планетите се движат околу ѕвездите како резултат на магнетните сили кои влијаат со ѕвездата околу која се вртат.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Па затоа што топчестата форма е најстабилна во универзумот и има најмала површина.
Како најде дека тоа е најстабилна форма и дека има најмала површина?
 

TheQueen

Истакнат Член
2 ноември 2013
495
376
173
Планетата Земја
Како најде дека тоа е најстабилна форма и дека има најмала површина?
За површината:
Пресметај при ист волумен, колкава е надворешната површина на топка и било кое друго геометриско тело со ист волумен.
За стабилноста:
Силите кај топката дејствуваат нормално во сите правци.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
За површината:
Пресметај при ист волумен, колкава е надворешната површина на топка и било кое друго геометриско тело со ист волумен.
За стабилноста:
Силите кај топката дејствуваат нормално во сите правци.
Дообјасни се, во ред. Првово се сложувам, што е така така си е. Второво е само математички модел. Идеално тело во идеална средина нема никогаш на најдеш. Плус тоа што силите кај топката дејствуваат нормално во сите правци не дава доволно објаснување на прашањето.
 

TheQueen

Истакнат Член
2 ноември 2013
495
376
173
Планетата Земја
Дообјасни се, во ред. Првово се сложувам, што е така така си е. Второво е само математички модел. Идеално тело во идеална средина нема никогаш на најдеш. Плус тоа што силите кај топката дејствуваат нормално во сите правци не дава доволно објаснување на прашањето.
Силите кои дејствуваат нормално во сите правци меѓу себе се во спротивни насоки и ги намалуваат напрегањата на површината.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Силите кои дејствуваат нормално во сите правци меѓу себе се во спротивни насоки и ги намалуваат напрегањата на површината.
Во ред, во ред се` е тоа супер. Ама тоа се математички модели. Реалните модели не се никогаш идеални и се покомплексни (ако почнеш детално се` да разгледуваш). Како и да е, тоа со силите не дава многу објаснување. Контрапример: постојат т.н. егзопланети кои можат да менуваат форма.
 

TheQueen

Истакнат Член
2 ноември 2013
495
376
173
Планетата Земја
Во ред, во ред се` е тоа супер. Ама тоа се математички модели. Реалните модели не се никогаш идеални и се покомплексни (ако почнеш детално се` да разгледуваш). Како и да е, тоа со силите не дава многу објаснување. Контрапример: постојат т.н. егзопланети кои можат да менуваат форма.
Промената на вредноста на силите и нивните насоки ја менуваат формата на телото. Па, затоа постојат реалните форми.
Формата на телото егзистира кога силите се во рамнотежа.