Зошто планетите имаат топчеста форма?

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,054
1,576
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
Да се отвори подфорум Астрономија.

Во една друга тема се наметна ова прашање, па да не бидеме офтопик таму отворив нова тема.
Зошто планетите и нивните сателити од нашиов сончев систем имаат топчеста форма?
Која е причината што довела да имаат таква форма?
Дали има одредени теории по ова прашање?
Што мислите Вие?
 
  • Like
Реакции: cakar_ulav

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,996
9,627
1,683
Normandy
ПРво не е топчеста туку елиптична. Има разлика. Топчеста е само еден вид на претстава за олсенување. За елиптична не важи она правилото секоја точка е подеднакво оддалечена од центарот. Така да екваторјалниот појас не е со иста големина како појасот кој би ги сечел двата пола. Инаку една од теориите од константното движење околу својата оска.
 

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,838
6,527
1,153
Градибачалник на Прибој
Точно така Saladin земјата е елптична, исто така занимливо е што ако ја мериме тежината на половите на едно тело ќе биде потешка од тежината измерена на екваторот...секако масата ќе биде иста но не и тежината.
 
  • Like
Реакции: parvati

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,054
1,576
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
ПРво не е топчеста туку елиптична. Има разлика. Топчеста е само еден вид на претстава за олсенување. За елиптична не важи она правилото секоја точка е подеднакво оддалечена од центарот. Така да екваторјалниот појас не е со иста големина како појасот кој би ги сечел двата пола. Инаку една од теориите од константното движење околу својата оска.
Whatever, прашањето ми е зошто немаат неправилна форма како некоја комета рецимо туку овална.Ова е теоријата на Зекараја Ситчин за постанокот на Земјата и Астероидниот Појас по парчосувањето на планетата Тиамат. Да претпоставиме дека теоријава на Ситчин му е точна. Но по сударот Земјата имала неправилна форма, а не каква што има сега. Прашањето ми е - потпирајќи се врз теоријата која што ја спомена погоре - могуче ли е Земјава да ја добила оваа форма поради константното вртење околу својата оска? Нешто у смислу као кога тркалаш коцкаста цигла по асфалт и по одредено време аглите ќе и се истрошат од триење и коцката би добила колку толку овална форма.

едит: ако може да ми дадеш некои линкови у вези теоријата која ја наведе.
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,996
9,627
1,683
Normandy
Во тоа треба малку подлабоко да се навлезе. Прво што е планета како тело. После тоа што е сонцето, типови на ѕвезди итн. Истото важи и струкурата, како и причината што ги движи кометите, на кој начин се движат. Јас не сум стручен толку, но еве рецимо можеш доста да дознаеш од книгите на Карл Саган или некој кој ги има читано.
 
  • Like
Реакции: Мортидо

Aristokrat

Староседелец
27 февруари 2012
2,655
3,335
1,153
Причината заради тој облик го наоѓаме во силата на земјината тежа,која ја привлекува материјата према центарот на планетата.
При тоа секоја супстанција се стреми да ја завземи положбата со што поголема енергија.Тоа се постигнува кога масата се наоѓа што поблиску до центарот.Најидеален облик е топка.Кога би се обиделе на некоја планета да и израмнеме некој одсечен дел од неа би морале тој дел да го ставиме колку можеме подалеку од центарот.Така енергијата меѓу нив би била помала,но со тек на време пак би го добила првобитниот изглед.

Според некои нови дефиниции Плутон веќе не е планета зашто за да биде нешто планета мора да има доволно маса (гравитациона сила) да го задржува својот облик што со Плутон не е случај.
Објаснување:Кога Плутон би го променил својот облик во коцка тој таков би останал,тоа не е случај со останатите планети како што пишав погоре зашто они со својата гравитација поново би го добиле топчестиот облик кој го имале.
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,996
9,627
1,683
Normandy
Причината заради тој облик го наоѓаме во силата на земјината тежа,која ја привлекува материјата према центарот на планетата.
При тоа секоја супстанција се стреми да ја завземи положбата со што поголема енергија.Тоа се постигнува кога масата се наоѓа што поблиску до центарот.Најидеален облик е топка.Кога би се обиделе на некоја планета да и израмнеме некој одсечен дел од неа би морале тој дел да го ставиме колку можеме подалеку од центарот.Така енергијата меѓу нив би била помала,но со тек на време пак би го добила првобитниот изглед.

Според некои нови дефиниции Плутон веќе не е планета зашто за да биде нешто планета мора да има доволно маса (гравитациона сила) да го задржува својот облик што со Плутон не е случај.
Објаснување:Кога Плутон би го променил својот облик во коцка тој таков би останал,тоа не е случај со останатите планети како што пишав погоре зашто они со својата гравитација поново би го добиле топчестиот облик кој го имале.
Малце би додал, кога топка би се движела околу својата оска, дали би можела да го промени својот облик во елипса? затоа што центрифугална сила тука би постоела.
 

Trouble

Староседелец
6 март 2012
1,516
2,621
1,123
Затоа што немаат коцкаста можда...?! :eek :rofl
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Малце би додал, кога топка би се движела околу својата оска, дали би можела да го промени својот облик во елипса? затоа што центрифугална сила тука би постоела.
Не мора да е планета де, земи обична топка (баскет да речеме) и прицврсти ја така да може да ротира. Ако ротира со доволно голема брзина сигурно ќе постане елипса, но по престанување на ротирањето пак ќе биде топка.
 
  • Like
Реакции: Хоуп*

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,996
9,627
1,683
Normandy
Не мора да е планета де, земи обична топка (баскет да речеме) и прицврсти ја така да може да ротира. Ако ротира со доволно голема брзина сигурно ќе постане елипса, но по престанување на ротирањето пак ќе биде топка.
абе топка како геометриско тело, не како спортски реквизит...

sportsmen...