Зен приказни

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
87
-- The Final Word --
One day a monk asked Zen Master Touzi, “What is the final word?”
The master said, “The word you didn't understand at the beginning.”
 
  • Like
Реакции: misterija

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
Words are not truth. Truth is like the moon, and words are like my finger. I can point to the moon with my finger, but my finger is not the moon.
- Hui Neng, 6th Zen Patriarch

Зборовите не се вистина. Вистината е како месечината, а зборовите се како мојот прст. Јас можам да покажам со прстот кон месечината, но мојот прст не е месечината.
 
  • Like
Реакции: Pica pica and misterija

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
741
613
103
Старогрчкиот баснописец Езоп бил многу сиромашен роб.Еден ден неговиот господар му рекол да оди кај трговецот и да му купи нешто што е најдобро.
Отишол Езоп кај трговецот и купил јазик ама кога се вратил кај господарот и кога овој видел што му донел, лутито рекол" зарем ова е најдоброто што го најде да го купиш на пазар"
-Да, -рекол Езоп, ова е најдобрата работа на светот, со јазикот се учи за божеството, се моли, со јазикот се тешат луѓето, се учи за праведност, се советуваат тие што се сомневаат, се брани правдата,..многу добри работи се прават со јазикот.
-Е штом е така, утре ќе одиш пак на пазар и ќе ми ја купиш најлошата работа на светот-рекол господарот
Отишол другиот ден Езоп повторно и пак купил јазик.
Господарот кога видел, се налутил многу и извикал- Како може јазикот да е најдобра а истовремено и најлоша работа на свет!?
Езоп одговорил- Со него се презира верата, се говорат лаги, се прави зло, се оговара, се клевети, се прави превара, се издава, многу лоши работи се прават...
Јазикот е орган кој може да се употреби и злоупотреби, нашите зборови можат да бидат и убави и погрдни.
Затоа во библијата се вели дека животот и смртта се робови на јазикот...со него можеш да сееш смрт и живот....со него можеш да колнеш, да испраќаш на ѓавол а можеш и да молиш, да пееш, да благословуваш...
 
  • Like
Реакции: Pica pica

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
87
Spored edna drevna legenda posle sozdavanjeto na svetot na Bog mu prishle pet angjeli.

Prviot go prashal: Kako go napravi toa?

Vtoriot: Zoshto go napravi?

Tretiot: Mozham li da ti pomognam?

Chetvrtiot: Kolku vredi?

Prviot angjel bil nauchnik, vtoriot filozof, tretiot altruist, a chetvrtiot trgovec. Petiot angjel go gledal sozdadeniot svet prepoln so voodushevuvanje. Na krajot zaneseno pochnal da pleska so dlankite.
Toa bil angjelot mistik.