Зен приказни

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
87
Камениот ум

Кинескиот учител Хоген живеел сам во мал храм во едно село.
Кај него дошле четворица монаси кои патувале.
Го замолиле да запалат оган за да се згреат.Додека работеле зборувале за субјективноста и објективноста.Слушајќи ги Хоген им се доближил и им покажал голем камен велејќи им.
-Еве еден голем камен.По ваше мислење дали каменот е во вашиот ум или вон него?
Еден од монасите одговорил
-Па според будистичка гледна точка се е објективизација во мојот ум.
-Тогаш мора главата да ти е многу тешка - рекол Хоген,штом во неа секаде влечкаш толкав камен.
 
  • Like
Реакции: TheQueen and Lena

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
87
Некој учител ги собрал децата на првиот час
Денес деца ќе ви покажам нешто што е многу важно за вашиот живот.

И учителот зел млеко и го однел над умивалникот
Го пресекол кесето и цело мелко истекло во канализација
Учениците останале згранати

А учителот рекол
Прва лекција во животот
Немој да жалите за истуреното млеко.
Тоа е голема лекција
Колку и да жалите
млекото веќе замина!
 
  • Like
Реакции: TheQueen and Lena

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
87
Соба со 1000 демони

На секои 5 год. тибетанските свештеници се собирале
на една тајна локација на Хималаите поради светиот ритуал
За само еден ден на секој му се нудело прилика за просветлување
Се што требало да направат е да поминат низ соба позната како
Соба со 1000 демони и живи да излезат од неа.

Проблем било што внатре се појавувале демони во облик
на нивните најголеми стравови- змии,пајаци,ѓаволи,провалии

Постоај само две правила
-Кога еднаш ќе влезеш во собата никој не може да влезе и да те спаси
-Невозможно е да излезеш од собата од вратата низ која си влегол

А за оние храбрите кои се осмелуваат да влезат и да се соочат со своите стравови во потрага за просветлување
постојат само два совети.

-Запамти,што и да се наоѓа околу тебе во собата,тоа е само проекција на твојот умот
-Без разлика на тоа што гледаш,слушаш или чуствуваш,продолжи да чекориш.Бидејќи само ако одиш ќе дојдеш до излезот.

Секогаш чекори во правецот во кој расте твојот страв!
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
87
Двајца пријатели патувале низ пустина.
Во еден момент се скарале и едниот му удри тупаница на другиот.
Удрениот се почуствувал навреден и на песокот напишал
"Денес добив тупаница од мојот најдобар пријател"

Продолжиле така да одат и стигнале до една оаза,каде решиле да се искапат.
Влегле двајцата во водата и оној кој добил тупаница почнал да се дави,но животот му го спасил пријателот.
Кога дошол при себе на еден камен изгравирал
"Денес мојот најдобар пријател ми го спаси животот"

Пријателот го запрашал.
-Кога ти удрив тупаница ти запиша на песок,а кога ти го спасив животот изгравира на камен.зошто?
Пријателот одговорил
-Кога некој ни прави лошо треба да го запишеме на песок,за ветровите на проштевањето да го избришат,
но кога некој ни прави добро ,треба да го изгравираме на камен за ништо да не може да се избрише.
"Научи се раните да ги запишуваш на песок,а среќата гравирај ја на камен"

Велат дека е потребно една минута да запознаеш посебна личност.Еден час да научиш да ја цениш.
Еден ден да ја засакаш,но цел живот да ја заборавиш.
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
87
По неколку победи во стрелаштво,младиот и фалбаџиски настроен шампион
го предизвикал Зен мајсторот познат по своите стрелачки вештини.

Младото момче демонстрирал забележително техничко мајсторство
кога од голема далечина го погодил центарот во целта,а потоа со друга стрела ја радвоил на две.

-Да видиме дали можеш да сториш нешто слично - му се обратил момчето на старецот

Без ниту трошка вознемирување, старецот го зел својот лак и му дал знак на момчето да го следи упатувајќи се кон планината.
По малку одење стигнале до една голема бездна премостена со едно разнишано мовче,распнато со јажиња дополу искинати.
Стариот мајстор зачекорил на мовчето,дошол до средината мирно застанал посочувајќи кон едно дрво како цел,
нанишанил со својот лак и упатил совршен лет на стрелата во целта.

-Сега тебе ти е редот-му се обратил на момчето

Ѕверејќи се во ужасот од бескрајната бездна момчето не можело да се примора самото себе да зачекори на разнишаното мовчето
далеку од можноста ниту да се обиде да исфрли стрела кон целта.

-Поседуваш неверојатни вештини со лакот-чуствувајќи ја нелагодноста на момчето му се обратил старецот
-Но сеуште не си загосподарил со својот ум,кој всушност ја ослободува стрелата!
 
  • Like
Реакции: Lena, JaMi and The_countess

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Ako vaka? (think)

May you awaken to the mystery of being here and enter the quiet immensity of your own presence. May you have joy and peace in the temple of your senses.

May you receive great encouragement when new frontiers beckon. May you respond to the call of your gift and find the courage to follow its path.

May your outer dignity mirror an inner dignity of soul. May you take time to celebrate the quiet miracles that seek no attention.

May the flame of anger free you from falsity. May warmth of heart keep your presence aflame and may anxiety never linger about you.

May you be consoled in the secret symmetry of your soul. May you experience each day as a sacred gift woven around the heart of wonder.

~John O'Donohue~
Zen Poetry
 
  • Like
Реакции: Pica pica

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
Zen teachers train their young pupils to express themselves. Two Zen temples each had a child protégé. One child, going to obtain vegetables each morning, would meet the other on the way.
"Where are you going?" asked the one.
"I am going wherever my feet go," the other responded.
This reply puzzled the first child who went to his teacher for help. "Tomorrow morning," the teacher told him, "when you meet that little fellow, ask him the same question. He will give you the same answer, and then you ask him: 'Suppose you have no feet, then where are you going?' That will fix him."
The children met again the following morning.
"Where are you going?" asked the first child.
"I am going wherever the wind blows," answered the other.
This again nonplussed the youngster, who took his defeat to his teacher.
"Ask him where he is going if there is no wind," suggested the teacher.
The next day the children met a third time.
"Where are you going?" asked the first child.
"I am going to the market to buy vegetables," the other replied.
 
  • Like
Реакции: Pica pica and Lena

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
87
I Don't Know

The emperor, who was a devout Buddhist, invited a great Zen master to the Palace in order to ask him questions about Buddhism.

"What is the highest truth of the holy Buddhist doctrine?" the emperor inquired.

"Vast emptiness... and not a trace of holiness," the master replied.

"If there is no holiness," the emperor said, "then who or what are you?"

"I do not know," the master replied.
 
  • Like
Реакции: Lena

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
87
Dreaming

The great Taoist master Chuang Tzu once dreamt that he was a butterfly fluttering here and there. In the dream he had no awareness of his individuality as a person. He was only a butterfly. Suddenly, he awoke and found himself laying there, a person once again.

But then he thought to himself,

"Was I before a man who dreamt about being a butterfly, or am I now a butterfly who dreams about being a man?"
 
  • Like
Реакции: Lena

violetmoon

Модератор
Член на администрација
11 декември 2012
2,658
5,737
1,153
Товар

Свештениците Танзан и Екидо патувале по каллив пат. Врнел и силен дожд и направил калливи вирови. Здогледале девојка дотерана во свилено убаво кимоно, која не можела да премине преку еден поголем вир, а не сакала да се извалка.
-Дојди девојко- и довикнла Танзан, ја земал во раце и ја пренел преку вирот.
Девојката си заминала, а исто и свештениците.Екидо цело време молчел се додека стигнале во храмот, тогаш му рекол на Танзан - Зар не знаеш дека ние свештениците не смееме да се доближуваме до жени?
На ова Танзан му возвратил- Јас, пријателе, девојката ја земав, ја пренесов ,и ја оставив на таму патот, но ти очигледно сеуште ја носиш!
 
  • Like
Реакции: Lena and Pica pica