Сите можни природни зачини ги користам, периодов многу сакам чубрика и босилек и во се ги ставам.
Исто така си правам еден интересен зачин, нешто како замена за вегета но наменета е само за чорби, сосови и друѓи готвени јадења, бидејки е во течна состојба и стои во замрзнувач. Ако имате можност да го направите, дефинитивно нема да згрешите
Во блендер ставате зеленчук -моркови, кромид, лук, пашканат, пиперка и домат. јас ставам 3-4 морковчиња, 2-3 чешниња лукче, од другото по едно. Потоа зачини, најдобро е повеќето да се свежи- магданос, кориандер, целер, кари, сол и бибер. Една лажичка сенф, малку маслиново масло и се се бленда во блендер, се додава вода ако е потребно и од тоа добивате густа, течна смеса со јак мирис и не многу пријатна боја, но кога ке ја додадете во јадење
...
Многу сакам и сушени печурки како зачин, обично преку лето сушам некоја количина и потоа додека трае ги има во скоро секој оброк дур не се потрошат.