Зачини

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
Јас сакам зачинета храна и во секое јадење ставам што е можно повеќе зачини.Инаку корисам нане,ловоров,оригано,кари,буковец,имам некои за месо за ориз за грав за се посебно од бугарија ми ги донесоа ама имињата слабо им ги знам.А биената сол ја јадам буквално со се...Значи просто ја обожавам....:DА вегета несакам воопшто.Можам да ја јадам ама да е предходно подготвена т.е да е ставена па после тоа јадењето да се прави..само така да јадам нема шанси :D
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Во последниве неколку месеци го баталив карито и почнав да користам 2 зачина: шарена сол (најчесто, лутата верзија) и куркума. Вториот особено, буквално во се го ставам. Од сендвичи до макарони до манџи... иде перфектно со се, по мој вкус.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: malo and Prashina

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Морската, крупна сол е убав зачин. Свежо мелен црн бибер исто. Рузмаринот е феноменално нешто, посебно за анти-вегетаријански оброци. Ориганото врши работа понекогаш, магданос etc.
Ама ништо не може да се спореди со маната небеска, амброзијата открадната од Олимп, есенцијата на долговечноста :


Како што гледате на видеото, употребата не и е ограничена на исхрана :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Свежо сецкан босилек со лукче и сок од лимон....
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: malo

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Сите можни природни зачини ги користам, периодов многу сакам чубрика и босилек и во се ги ставам.
Исто така си правам еден интересен зачин, нешто како замена за вегета но наменета е само за чорби, сосови и друѓи готвени јадења, бидејки е во течна состојба и стои во замрзнувач. Ако имате можност да го направите, дефинитивно нема да згрешите :)
Во блендер ставате зеленчук -моркови, кромид, лук, пашканат, пиперка и домат. јас ставам 3-4 морковчиња, 2-3 чешниња лукче, од другото по едно. Потоа зачини, најдобро е повеќето да се свежи- магданос, кориандер, целер, кари, сол и бибер. Една лажичка сенф, малку маслиново масло и се се бленда во блендер, се додава вода ако е потребно и од тоа добивате густа, течна смеса со јак мирис и не многу пријатна боја, но кога ке ја додадете во јадење (inlove) ...
Многу сакам и сушени печурки како зачин, обично преку лето сушам некоја количина и потоа додека трае ги има во скоро секој оброк дур не се потрошат.
 

Ѕвездичка

Староседелец
21 март 2016
1,102
971
1,133
Дечки томатело се смета за зачин ? Ако може во зачини да биде омилен ми е без никаква конкуренција :D