Буковка како буковец? пошо првото е печурка да не дојде до забуна.
Инаку имам целосен култ кон ова катче на кулинарството.
Најчесто во комбинација на макарони користам оригано или босилек. Со пржено/на скара месо/риба најчесто додавам сок од лимон и гранче рузмарин. Во манџите шарена/црвена сол или црвен пипер. Истотака одлично е уз кисел купус/сарма или некја полнетица, може и лут буковец. Дробен лук во полнети тиквички заедно со копар. Кимион (кумин) или магдонос понекогаш во варен ориз/компир. За миксовите имаше своевремено во Веро еден зачин во шишенце - кус кус го викаа (значи не оноа зрнесто брашно како тарана туку зачин за истиот). Одличен во гарнир составен од скроб. Чили (буковец, сушен лук) во манџи и сарма може. Бибер најчесто во супа, или варено месо. Ким во печени компирчиња. МЕРАЦИ.
Инаку имам целосен култ кон ова катче на кулинарството.
Најчесто во комбинација на макарони користам оригано или босилек. Со пржено/на скара месо/риба најчесто додавам сок од лимон и гранче рузмарин. Во манџите шарена/црвена сол или црвен пипер. Истотака одлично е уз кисел купус/сарма или некја полнетица, може и лут буковец. Дробен лук во полнети тиквички заедно со копар. Кимион (кумин) или магдонос понекогаш во варен ориз/компир. За миксовите имаше своевремено во Веро еден зачин во шишенце - кус кус го викаа (значи не оноа зрнесто брашно како тарана туку зачин за истиот). Одличен во гарнир составен од скроб. Чили (буковец, сушен лук) во манџи и сарма може. Бибер најчесто во супа, или варено месо. Ким во печени компирчиња. МЕРАЦИ.