Економски или правен факултет?

Кој факултет е подобар?

• Правен

Гласови: 14 53.8%
  • Економски

Гласови: 12 46.2%

• Вкупно гласале
    26

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,104
393
33
Струмица
Јас студирам на правен, имаме и некои економски предмети... мене лично ако бирам помеѓу двата би одела на правен, бидејќи е поинтересен за мене, а има и многу за истражување :D прво ти си одлучи на тоа што сакаш повеќе, кое повеќе те влече, па што и да те интересира во врска со правниот, прашај слободно... само јас сум на приватен, ама предметите се исти :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Rodeo Tvrdo

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
Зборуваме за сосема два различни света..
Сосема различни работи...
Полесен е оној факултет кој ти е и поинтересен ,а не да слушаш кој што кажал..Оној на кој ти мислиш дека имаш поголем просперитет..
Еве јас го сакам правниот и ке се запишам на правен али ако ти си повеќе по логиката а не по бубањето тогаш поубава работа ти е економски :D

Rodeo Tvrdo

Активен Член
20 мај 2012
98
68
28
Скопје
Зборуваме за сосема два различни света..
Сосема различни работи...
Полесен е оној факултет кој ти е и поинтересен ,а не да слушаш кој што кажал..Оној на кој ти мислиш дека имаш поголем просперитет..
Еве јас го сакам правниот и ке се запишам на правен али ако ти си повеќе по логиката а не по бубањето тогаш поубава работа ти е економски :D
Па, не би рекол дека економијата и правото се СОСЕМА различни работи..

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
Па, не би рекол дека економијата и правото се СОСЕМА различни работи..
Паа незнам..мене тоа така ми изгледа..
Јас право обожавам а економија неможам ни да смислам :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lepaa and Rodeo Tvrdo

Rodeo Tvrdo

Активен Член
20 мај 2012
98
68
28
Скопје
Паа незнам..мене тоа така ми изгледа..
Јас право обожавам а економија неможам ни да смислам :)
Да, ама ако во средно учиш за правен техничар, ќе сфатиш дека во правото има и многу економски предмети, исто и на факултет. Сепак, различни се, али не сосема. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
Да, ама ако во средно учиш за правен техничар, ќе сфатиш дека во правото има и многу економски предмети, исто и на факултет. Сепак, различни се, али не сосема. :)
Да има..не викам дека нема..ама некако не ми се поврзани со правто..
:) барем јас тоа што го учам

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Медицина!!:) Од правници и економисти вриеееее...за работа ќе се потепамо. Доктори немаме...и тоа ниту во етичка смисла ниту во буквална смисла на зборот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Anakin

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
брат бее ако те бива математику и тија такфи цифро губажни работе е тк наравнооо економзкиии
а ако ти иде учење на памет и тија ти закони и глупости е тк опетт наравно ама праванн : )

• Ми се допаѓа

Sebastian

Активен Член
17 февруари 2012
174
110
43
Треба да знаеш дека за што и да се одлучиш дека тоа е тоа, или тоа или тоа другото.Треба секој да е свесен и дека тоа и не е баш мала одлука.Економски како и правен си бараат посебно внимание.Јас би ти рекол да одиш на правен.Ама и економски не е некој "за фрлање" а ете викаш и за е-бизнис...тоа е нов(понов) смер и како што гледам вака во светов доста баран.Велат правници имало со лопата да ги риниш,собагер да ги сбираш,во контињер да ги фрлаш,ова да им правиш, она да им правиш...и слично страње....Значи знаеме дека повеќе има невработени правници...ама ако си имаш ти некој си просек или ако располагаш со креативност...и со средно стручно да си пак ќе се вработиш...дипломава е парче хартија која на најкултурен начин може да се рече дека за во ВЦ може да се искористи.
Од друга страна и едниов и другиов се поврзани...Значи на правен имаш..Основи на економија,применета економија,финансово право,трговско право,даночно право....и уште низа економски предмети.
Пак сметам дека ПОИНТЕРЕСНО би ти било на правен...со оглед на предмеите.Крај краева оди таму кај што мислиш дека ти е најдобро направиси сопствени калкулации.
Џабе јас ќе ти трубам колку е поубаво правен од економски или обратно...или некој друг...самиот треба да си знаеш...што те влече повеќе оди таму...

• Ми се допаѓа