Економски или правен факултет?

Кој факултет е подобар?

  • Правен

    Гласови: 14 53.8%
  • Економски

    Гласови: 12 46.2%

  • Вкупно гласале
    26

Rodeo Tvrdo

Активен Член
20 мај 2012
98
68
28
Скопје
Се двоумев дали да одам на Еконосмки или Правен. На 1 - виот упис се запишав на Еконосмки, Е-бизис.. Во меѓувреме се премислив, па сега сакам на Правен (се двоумам дали да ги однесам документите за 2-риот упис), а подеднакво ги сакам и правото и економијата, па што мислите, кој факултет е полесен, подобар..? Навистина незнам..
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
И двата се лесни, но на правен јас досега не сум слушнал некој да заглавил додека на економски имам пријатели што си презапишале по нешто.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Rodeo Tvrdo

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Полесно?
Кое мерило е за лесно,тешко?
Ако ти се учат одредени предмети,односно ако си за нив заинтересиран може да ти бидат полесни за разлика од оние другите кои ги учиме ради ред од што мораме,а целосно лесен,тежок факултет неможам да определам.
Подобар?
Зависи од приликите во иднина за работа.
Ако имаш на повидок дека ке најдеш полесно работа и просперитет со било кој од двата,тогаш тој е подобар.
Подобар полош како категорија јас не би можела да ги одвојам.
 

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
31
Western Sky, Land of Oz.
Жално е што се водиш од фактот кој е ПОЛЕСЕН а не кој ПОИНТЕРЕСЕН. Ако се запишуваш колку само да завржиш факултет без да имаш желба да го истражуваш и со пасија да го учиш и двата ќе ти се тешки.
 

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,527
14,438
1,683
Таму каде што треба
Одбери го тоа што го сакаш да го учиш и тоа што сакаш во иднина да го работиш.Одлучи си сам според своите желби,способности и можности.Секој поинаку размислува и мој совет е да не бараш совет туку да размислиш добро сам и сам да одлучиш!Ти посакувам среќа!:)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Rodeo Tvrdo

Rodeo Tvrdo

Активен Член
20 мај 2012
98
68
28
Скопје
Јас имам другар што студираше на Економски, се префрли на Правен, и вели дека таму било далеку полесно, професорите биле подобри, лесно се учело.. немало некој тешки предмети, сите предмети биле слични се повторувало едно исто.. Мене не ми е важно тоа, ако имам желба за некој факултет, секако дека ќе се трудам да го завршам, само што мислам дека Правниот е подобар, според мене.. проблем ми е што на 2 упис за правен има слободни места само во приватна квота, а на еконосмки сум во државна.. Сепак, мислам не некој голем проблем + 200 евра, барем ќе бидам на факултет на којшто сакам да судирам.. Фала на мислењата.
 

Rodeo Tvrdo

Активен Член
20 мај 2012
98
68
28
Скопје
Ај да се кладиме дека не мојш на правен да се запишиш, а шо викаш?
Извини, ама темава не ја отворив за кладби, дали можам или неможам да се запишам некаде.. Безвеза.

Се надевам има некој на форумов кој што има студирано на економски а се префрлил на правен или обратно, па да сподели искуство.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
431
886
1,103
Браааааатттттт а да се запишиш на некој шо те интересира а не дал полесно ќе го завршиш ?
Или муабетов е имам вујко владика па јас ќе си бидам поп?
Ако ги сакаш и двата факултета бидеќи ти кажале дека во јавна администрација полесно може да влезеш со нив а немаш доволно пуштено врски и тоа со дупли чворови тогаш џабе ќе ти е и со десетка да поминуваш. не знам како е за во странство но тешко дека со наша адвокатска диплома може да направиш а и со економско менаџерска иста прича мислам. Така да ако мислиш во иднина да одиш во приватен сектор оди на тој факс што те исполнува бидеќи тоа ќе ти е професија од која леб ќе јадеш. Ако мислиш да одиш на факс колку за диплома а после јавна администрација моли се додека завршиш да врските останат на власт па недела дена по дипломирање да тепаш буџетска плата.