Државна матура

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Лошо е тоа што ви го прават тогаш. Не треба да кажуваат ништо, целосно изненадување треба да е. Не го велам ова поради тоа што нас не ни беше позната, туку поради тоа што завршуваш средно и би требало да знаеш да составиш каков-таков есеј на тема која прв пат ја гледаш.

• Ми се допаѓа
Реакции: Stojne, Coelho and Luckky

Angiie

Истакнат Член
16 февруари 2012
506
639
93
Бре, бре...јас па не знаев дека имало објавено тема на страната и си отидов неподготвена за есеј.
Имавме две теми и од нив да си одбереме една на која ќе пишуваме. Едната беше од материјалот што сме го работеле од прва до четврта, а другата беше некоја општа тема од секојдневниот живот ама ич не се сеќавам што тема беше ако на неа пишував :D

Primrose

Староседелец
14 февруари 2012
683
1,287
1,093
your nightmares....
ако е романтизам пак е супер, 95% Хамлет ќе е темата :p п.с фала ти многу :)
Нема да биде Хамлет(ренесанса е Шекспир). Пушкин и Бајрон ќе бидат- „Странствувањето на Чајлд Харолд“ и „Евгениј Онегин“.Не знам точно дали ќе биде нешто за ликовите или за романите конкретно, ама за овие две ќе биде сигурно. А инаку ќе има друга тема што не е од материјалот по македонски и ќе може да се избере на која тема да се пишува. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Avona Vi

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
Нема да биде Хамлет(ренесанса е Шекспир). Пушкин и Бајрон ќе бидат- „Странствувањето на Чајлд Харолд“ и „Евгениј Онегин“.Не знам точно дали ќе биде нешто за ликовите или за романите конкретно, ама за овие две ќе биде сигурно. А инаку ќе има друга тема што не е од материјалот по македонски и ќе може да се избере на која тема да се пишува. :)
ајдее ние во средно го рачунавме во романтизам и Шекспир и Бодлер... ;) фала ти многу! (inlove):*

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
у наше време пред 6-7 години матура не полагаа тие што биле одлични 4 години (значи не 5.00 четири години туку само одлични) не е веќе така? Се извадив јас на тоа хехехе

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
Shit happens, ај малце бед да им напраиме на матурантива да им спомнам дека тогаш и прашањата за приемен искачаа у весник, си учиш 150-200 прашања (мање више исти само се повторуваа) ти се паѓаат едно 50 и тоа е тоа :D Морав хехехе

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky

Primrose

Староседелец
14 февруари 2012
683
1,287
1,093
your nightmares....
ајдее ние во средно го рачунавме во романтизам и Шекспир и Бодлер... ;) фала ти многу! (inlove):*

Шекспир е претставник на Англиската ренесанса, а Бодлер е модернист и фала Богу го нема на матура. Кој му ја разбира поезијата алал да му е. Мене многу тежок ми беше. (drunk)
у наше време пред 6-7 години матура не полагаа тие што биле одлични 4 години (значи не 5.00 четири години туку само одлични) не е веќе така? Се извадив јас на тоа хехехе
Сега полагаат сите што пријавиле државна матура. Инаку може и училишна да се полага (но не може со училишна потоа на факултет ). Но, матура мораат да полагаат сите- и одлични и доволни. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Jericho and Luckky

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
Реално ако збориме по фер е сита да полагаат :D A ако ви се чини многу тоа што треба да го полагате за матура, после првата сесија на факултет кога ќе ви текне колку материјал научивте за сесијата а колку имавте за матура и ви се чинеше многу ќе се смеете ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: Aaliyah