Не смеат тие(или ако земат тоа ретко,иако не верувам) бидејќи постои можност иглите што се за тетовирање да не биле стерилни и да бидат извор на доста трансмисивни болестиЈас бев еднаш да давам крв, ама испадна дека ми е крвта слаба.Оттогаш навака редовно ми е слаба на контроли, така да не можам.
Друго нешто, кога бев тогаш имаше еден дечко сакаше да дава крв, ама имаше тетоважа и му кажаа дека не смее. Ако знае некој, би сакала да ми каже дали смеат да даруваат крв тетовираните, и ако не - зошто? Мастилото да е навлезено во крвта не ми е некако сфатливо.
Па ако не биле стерилни прво јас ќе се разболев, а не па на некој друг да давам крв... Пак не ми е сфатливо.Не смеат тие(или ако земат тоа ретко,иако не верувам) бидејќи постои можност иглите што се за тетовирање да не биле стерилни и да бидат извор на доста трансмисивни болести
да ама и секоја крв шо се донира се испитува дали има заразни болести .... тие пред време не можи да знаат дали крвта е заразена..Па ако не биле стерилни прво јас ќе се разболев, а не па на некој друг да давам крв... Пак не ми е сфатливо.
Не мора да си полнолетен, ама мора да имаш изјава со потпис и согласност од родител за да даруваш порано
Тетовирани и оние кои имаат некои пирс не смеат да бидат крводарители само доколку тетоважата (пирсот)не се постари од година дена.. и тоа поради веројатноста да не е крвта случајно инфицирана.Јас бев еднаш да давам крв, ама испадна дека ми е крвта слаба.Оттогаш навака редовно ми е слаба на контроли, така да не можам.
Друго нешто, кога бев тогаш имаше еден дечко сакаше да дава крв, ама имаше тетоважа и му кажаа дека не смее. Ако знае некој, би сакала да ми каже дали смеат да даруваат крв тетовираните, и ако не - зошто? Мастилото да е навлезено во крвта не ми е некако сфатливо.