Дијaспoрaтa и прaвoтo нa глaс

 • Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

  Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
  - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
  - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
  - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

  Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

  Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Беше aктуелнo oвa еднo време, дaли требa дa имaaт прaвo нa глaс Мaкедoнците кoи се oтидени нa печaлбa вo туѓинa.
Некoи беa зa, некoи прoтив, дијaспoрaтa нoрмaлнo пoчнa дa се буни иaкo зa Мaкедoнијa не сaкaaт ни дa слушнaт.

Мoе мислење е декa прaвo нa глaс требa дa имaaт сaмo oние кoи пoминaле oдреден периoд тукa, нa пример 6 месеци.
Не мoже некoј кoј не знaе кaкo е тукa, не oсетил нa свoјa кoжa, зa Мaкедoнијa знaе сaмo преку нет, дa имa прaвo нa глaс. Немa зoштo дa се бунaт, некa дoјде тукa дa пoживее пa некa глaсa.

Вaше мислење?
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Би требало да се укине ваљда пошто дијаспората е тотално незаинтересирана за гласање. Мислам дека избираа пратеник со 300 гласа :D а во РМ требало 10.000+ за тоа според избирачкиот систем кој по себе е срање. Кој сака да гласа нека си дојде тука и нека гласа на адреса на која се води во пасошот, ако има мкд државјанство (ок, најголем дел од оние втора трета генерација ги интересира мкд државјанство колку и Ебола)
Постои само за да има власта три пратеника плус за кои потрошиле милиони евра.

А ова го пишува некој кој никогаш не гласал :rofl
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Altaïr

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,518
1,183
Big Sur
Еве пак е актуелно прашањево како иде ова со пописов и со изборите. Оно веќе сме и пола-пола, а кај и да е дијаспората ќе е мнозинство пошто овде веќе никој не сака да остане.
Навистина не знам зошто Кевин Спасески, чиј дедо мигрирал во Острелија далечната 1956-та, би имал право да каже за дешавките овде.
Освен името што не го даваат, друго навистина не знаат да кажат. Побогу, нашиве овде гласаат само пошто на листот пишува ВМРО, СДСМ или што и да е и не знаат ништо за кандидатот, не па некој од Богу иза леџа.
Не и дека ако знаеш за Самка Ибраимоски и неговите бисери по Фејсбук па, те прави релевантен гласач...
Дај бе нека не посвои Германија или Шведска.
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider