Дискриминација на работно место

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Мелич ај јас ке се потрудам да ти одговорам на оваа за мене осетлива тема :zelen

Постои дискриминација во нашата држава и тоа не ради неспособноста на жена туку ради менталитетот заостанат уште од тој глуп патријахат. Сеуште постојат луѓе- газди кои себе си се декларираат како современи, демократски и што ти уште незнам какви ама ете сеуште не сфатиле дека жените го сочинуваат половина од човечката популација и дека тие имаат право во градењето на општеството. Ама види едно ме чуди денес во светот го прифатија - жените можат да работат се што работат мажите, а никако да се изврши афирмација на - мажите можат да работат во домот се што работат и нивните сопруги.
Глобализацијата и технолошкиот развој во развиените земји каде што е битен само профитот полот не игра битна улога туку во преден план е образованието, едукацијата односно личниот капацитет, додека кај нас сеуште добро платените позиции ги работат мажите.

Шмекси ти како газда а како што имам разбрано се занимаваш со градежништво и претпоставувам затоа и го наведе примерот за работење на скеле на згради на +50 јас сакам да те прашам дали ти би вработил жена да ја работи таа работа и зошто не ?
Не ми одговарај со ноктите,штиклите иттн зш ако можат во другите земји тоа да го работат жените зошто не и овде или сметаш дека овде не се способни затоа ?
Јас моментално имам оглас за работа.
До сега од преку 200 броја ниедна жена не се јави.Зошто?
 

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
Јас моментално имам оглас за работа.
До сега од преку 200 броја ниедна жена не се јави.Зошто?
Во ред тоа тука станува за лични интереси и желби ама не и за способност но еве доколку се пријави би ли ја бработил ?
 

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Во ред тоа тука станува за лични интереси и желби ама не и за способност но еве доколку се пријави би ли ја бработил ?
Доколку знае да работи би ја вработил.
Само мене ме интересираат тие лични интереси и желби.Сите жени се вработени па мојот оглас не ги интересира или чекаат работа каде што нема физичка активност?
 

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
Доколку знае да работи би ја вработил.
Само мене ме интересираат тие лични интереси и желби.Сите жени се вработени па мојот оглас не ги интересира или чекаат работа каде што нема физичка активност?
Не се сите вработени и еве да речеме вработиш на таква позиција жена да бидеме искрени дека не само жената него и ти ке бидеш исмејуван и критукуван затоа што си дал таква работа. И еве јас лично сметам дека и доколку некоја жена пројави желба за таква работа таа ке биде спречена најпрво од потесно семејство да ја работи па и од поширокиот круг без разлика на финансиската состојба.
 

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Не се сите вработени и еве да речеме вработиш на таква позиција жена да бидеме искрени дека не само жената него и ти ке бидеш исмејуван и критукуван затоа што си дал таква работа. И еве јас лично сметам дека и доколку некоја жена пројави желба за таква работа таа ке биде спречена најпрво од потесно семејство да ја работи па и од поширокиот круг без разлика на финансиската состојба.
Ама мене тоа што ме интересира.Она треба сама како поединка да се избори против таа дискриминација не само на работно место туку и глобално гледано.Лошо е што они самите не можат да се справат со тоа па затоа работодавците се криви, државата е крива итн итн.
Биди малку објективна.
 

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
Ама мене тоа што ме интересира.Она треба сама како поединка да се избори против таа дискриминација не само на работно место туку и глобално гледано.Лошо е што они самите не можат да се справат со тоа па затоа работодавците се криви, државата е крива итн итн.
Биди малку објективна.
Државата не е ништо крива него луѓето кои се играат со државата, ако се потребни години за да биде тоа што е денес овде кај нас уште толку ке се потребни за ова да се надмине. Не само жената да се избори туку и машката популација треба да прифати дека можат да допринесат колку они толку и жените во некои позиции дури и повеќе во заработувачка.
 

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
Не се сите вработени и еве да речеме вработиш на таква позиција жена да бидеме искрени дека не само жената него и ти ке бидеш исмејуван и критукуван затоа што си дал таква работа. И еве јас лично сметам дека и доколку некоја жена пројави желба за таква работа таа ке биде спречена најпрво од потесно семејство да ја работи па и од поширокиот круг без разлика на финансиската состојба.
Мавајте со камења по мене ако сакате но јас да сум на место на Шмекси за таа работа би вработила маж,од причина што сметам дека за фирмата ке е по профитабилно и пофунционално така подобро.А да бидеме искрени,кога отвараме фирма јес да запослуваме луге за работа но сигурно не ја отвараме за солидарни сврхи.
 
  • Like
Реакции: slb_bobo

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
Мавајте со камења по мене ако сакате но јас да сум на место на Шмекси за таа работа би вработила маж,од причина што сметам дека за фирмата ке е по профитабилно и пофунционално така подобро.А да бидеме искрени,кога отвараме фирма јес да запослуваме луге за работа но сигурно не ја отвараме за солидарни сврхи.
ццц абе какви камења спомнуеш не сме у камена доба :zelen
Работава со Шмекси беше дека он како газда треба да вработи личност што ке допринесува за профитот на фирмата е сега дали би вработил и жена доколку е соодветна мислам исто да допринесува како и маж на тоа работно место за доброто на фирмата и добив делимично потврден одговор со она -ама. И зашто бе така па Шмекси рече дека во Русија жените работеле физичка работа зш да неможат и нашите жени а?
 

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
ццц абе какви камења спомнуеш не сме у камена доба :zelen
Работава со Шмекси беше дека он како газда треба да вработи личност што ке допринесува за профитот на фирмата е сега дали би вработил и жена доколку е соодветна мислам исто да допринесува како и маж на тоа работно место за доброто на фирмата и добив делимично потврден одговор со она -ама. И зашто бе така па Шмекси рече дека во Русија жените работеле физичка работа зш да неможат и нашите жени а?
Да де,ако е некоја жена како оние од камено доба,толку физички спремна за да надмине просечен маж во таа издржливост.
Мислам дека треба да бидеме малку реални кога е градежниството во прашање.:)
 
  • Like
Реакции: slb_bobo

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
Да де,ако е некоја жена како оние од камено доба,толку физички спремна за да надмине просечен маж во таа издржливост.
Мислам дека треба да бидеме малку реални кога е градежниството во прашање.:)
Е да бидеме де реални денес иёмислија и направија толку мн машини што во секоја смислат му се олеснети таквите работи на човекот е сега тука има и друг проблем во областа на градежништвото, доколку газдата им даде соодветна опрема без притоа штедејки ги своите пари на сметка на здравјето на работниците и да им обезбеди соодветни услусови за работа како што наложуваат сите закони јас не гледам причина зш жената доколку има желба затоа да не работи .