Да си студент во Македонија значи...

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Да седиш од 8 до 8 на факултет, да се молиш да те преместат во друга група за лабораториски вежби и на крај јас сум бил крив што не сум го решил проблемот, да се караш со асистенти и професори секој семестар затоа што кажуваат неточни работи, да одиш на увид и професорите да те нарекуваат неблагодарник затоа што си отишол, да ти дадат предавања од 500 страни и на крај ништо од тоа да нема на испит и образложение „се` што треба имате на интернет, побарајте малку и ангажирајте се самите“... Ако почнам да набројувам се`, кај ми е крајот. Студентски прашања не ги спомнувам.

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra and melpomena

foREVer

Староседелец
20 март 2012
2,227
3,505
743
И јас сум на приватен, голем дел од работите ги нема... на студенски спрема тебе се супер, професорите да ти објаснат, да се најдат во пресрет, се секогаш тука, си седиме со нив, кафе си пиеме, со директорот исто, пракса имаме, што е важно, сега имаме еден професор кој дели, ама ајде, само поради него не чини целиот факс, се надевам дека во скоро време нема да предава веќе на нашиот факс, а и плус тоа професорите кај нас имаат многу големо знаење, и не ни раскажуваат лекциите, тоа е работа на асистентите, тие ни зборувааат за работи поврзани од тоа што го учиме, но од лично искуство, што е многу поинтересно (inlove) и учебниците ни се на македонски јазик, фала богу... :)
И тоа заборавив.
Болд 1: Професорите се стремат кон тоа да се спријателат со студентите, не ретко се случува кафе да пиеме заедно пред/после предавања.
Болд 2: Баш како што кажа Цаци, професорите често споделуваат лични искуства (поврзани со материјалот) за да не биде ограничено предавањето само на тоа што пишува во книгата. Да, поинтересно е, и покорисно.

На приватен плаќаш за да те учат затоа и се јавуваат,прашуваат оти и они се платени за тоа,но тие студенти многу полесно поминуваат,за разлика на државните факултети.Плати и положи.
Тоа е предрасуда. Цврсто зацртано им е тоа на луѓево и не сакаат ни да помислат дека би можело да е поинаку. Да не должам овде бидејќи не е темава за приватни/државни факултети, само еден пример ќе ти кажам. Имам другарка што некои предмети ги полага и по неколку пати, и во редовни и во казнени сесии. Се има оддадено од пари. И сè додека не седне сериозно да го загрее столчето, нема ни да положи.
Професорите ниту ти кратат поени за намерно да те паднат, ниту ти даваат плус за да поминеш полесно.

• Ми се допаѓа
Реакции: Nighty and Caci

Dolphine

Истакнат Член
25 јуни 2012
304
302
63
Де бре луѓе, зар толку е лошо? :D Зар и на медицина е вака, пошо последна година во средно ќе бидам и планирам таму да одам.

mila mila

Истакнат Член
31 март 2012
192
154
343
[quote="foREVer, post: 132973, member: 806"

Тоа е предрасуда. Цврсто зацртано им е тоа на луѓево и не сакаат ни да помислат дека би можело да е поинаку. Да не должам овде бидејќи не е темава за приватни/државни факултети, само еден пример ќе ти кажам. Имам другарка што некои предмети ги полага и по неколку пати, и во редовни и во казнени сесии. Се има оддадено од пари. И сè додека не седне сериозно да го загрее столчето, нема ни да положи.
Професорите ниту ти кратат поени за намерно да те паднат, ниту ти даваат плус за да поминеш полесно.[/quote]
Немав намера да напаѓам било кој факултет.Ако имаш пари ќе платиш и ќе положиш ако не мораш да научиш.На државните мора да научиш.

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,840
6,532
1,153
Градибачалник на Прибој
Ајде не туку се жалите....најубавите денови се студенските. Инаку не сум искусил ствари наведени во постовите, мене ми беше искулирано, со асистентите игравме бељот, со професорите пиевме коњак или виски во чаши за чај во бифето, одевме на семинари се праевме камбани сите заедно, со една реченица- немав никаков проблем со професорите најсупер си поминав.
Ја би опет....

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,279
9,121
1,683
Знам дека за полагање одевме со книги од професорот и некои не поминуваа.....
ми недостига факултетот :place

50632540.jpg

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
-Да немаш попуст на карти за културни случувања, а исто така да немаш и можност за хонорарна работа.
-Да се образуваш и учиш за испити, исклучиво од литература на друг јазик.
-Да бидеш жртва на нечија шизофренија, поточно секој семестар да фрлаш пари за работи кои не ги добиваш: хартија, копирање на учебници, услуги од студентски сојуз и многубројни измислици.
-Психички да те малтретираат искомплексирани професори.
-Да учиш, ама да паѓаш на испити.
-Да бидеш исто така жртва на нечија потреба за пари. Оттаму и мито и корупција.
-Уште еднаш, да си жртва на политички превирања и манипулации.
-Да си потценет и омаловажуван.
-Да имаш необезбедена и несигурна иднина.
-Да си тело преку кое може да се перат пари. Се извинувам, дали споменав жртва?
-Да учиш теорија, без пракса.
-Да молиш професори за консултации.
-Да чекаш резултати од прв колоквиум се до денот кога се полага вториот.
-Да патуваш од друг град само за да ти каже професорот да дојдеш друг ден.
-Да бидат нељубезни и неуслужни со тебе од студентски прашања.

http://www.fakulteti.mk/news/12-08-03/da_si_student_vo_makedonija_znachi.aspx

Јас потполно се пронајдов во текстов.
Koи од овие работи најмногу ве нервират ???
Продолжете ја листава......
Не ги слушајте другите,ова не е кукање,ова е само суровата вистина за патот до академски граганин на Република Македонија.
Е не секој ужива во пијанки со професорите...јес да треба да се челичите како личности но не се овие работи вистинскиот начин за челичење.
А тие што треба тек да се запишете,нека не ви биде ова демотивација,туку еден вид укажување на пред време да си знаете што ве чека.Кога човек е однапред информиран,полесно ги прифака условите.

Колку само ми се чини дека ова е најголем хендикеп во нашето образование.
-Да учиш теорија,без пракса(facepalm) :cenzura

И да не заборавам да додадам,има и доста убави работи за кои вреди да си студент,и сите тие се заслужни за опстанок и желба да се постигне целта која сте ја започнале :)

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo