Данок за маснотии

• Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
    - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
    - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
    - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Со усвојувањето на овој законот,би се зголемил данокот на производителот,а со тоа и на производот.За мене лично,доколку ми се свиѓа,јас пак ќе си го купам и повторно би го консумирал.Тоа е делот што ми личи,дека сепак се работи за полнење на буџетот.
Но од друга страна се запрашувам,која им е главната цел на европските земји што веке го поседуваат овој закон!?Штом веќе го имаат и сеуште е во функција,значи дека им успеала замислата и е од некоја корист.

• Ми се допаѓа
Реакции: misterija

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Со усвојувањето на овој законот,би се зголемил данокот на производителот,а со тоа и на производот.За мене лично,доколку ми се свиѓа,јас пак ќе си го купам и повторно би го консумирал.Тоа е делот што ми личи,дека сепак се работи за полнење на буџетот.
Но од друга страна се запрашувам,која им е главната цел на европските земји што веке го поседуваат овој закон!?Штом веќе го имаат и сеуште е во функција,значи дека им успеала замислата и е од некоја корист.
Се разбира дека имаат корист најпрво потрошувачите а после е државата.Соковите вријат со шекер и тоа детските сокчиња а на амбалажата која е убаво декорирана за да биде примамлива, пишува дека е витамински и природен. Сега како пр. ова го дадов ама во секоја храна производителите буквално бутаат без мера а тоа е дека нема добра контрола на производите.
Мислам дека со овој данок би имале поздрава и контролирана храна што ке ја конзумираме..кога ке ги репнат по џеб да плаќаат казни, да видиме дали така без совест ке продолжат со производство.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo and corki

Makedonec

Модератор
Член на администрација
15 јуни 2014
1,473
1,200
1,133
Нели е бољи да се донесе некој закон за помош на сите оние луѓе на кои животот му е во опасност и чекаат лекување во странство, од вакви дно дна идеи кои нема да бидат успешни???????????????????

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Нели е бољи да се донесе некој закон за помош на сите оние луѓе на кои животот му е во опасност и чекаат лекување во странство, од вакви дно дна идеи кои нема да бидат успешни???????????????????
Таков закон сигурно има, но овој закон е за заштита на сите граѓани а најмногу за најмладата и најосетлива популација, бебињата...дали знаеш само колку расипана бебешка храна, полна со конзерванси и шекери и триста отрови се продава??
Ова е друга тема, јас сум да се донесе овој закон со кој ке се поведе внимание за нашата исхрана, што всушност внесуваме во нашиот организам а не знаеме точно.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo and corki

Makedonec

Модератор
Член на администрација
15 јуни 2014
1,473
1,200
1,133
Таков закон сигурно има, но овој закон е за заштита на сите граѓани а најмногу за најмладата и најосетлива популација, бебињата...дали знаеш само колку расипана бебешка храна, полна со конзерванси и шекери и триста отрови се продава??
Ова е друга тема, јас сум да се донесе овој закон со кој ке се поведе внимание за нашата исхрана, што всушност внесуваме во нашиот организам а не знаеме точно.
Нема таков закон. Ти знаеш ли колку луѓе изумреа поради тоа што државата не им даде пари или помош за лечење во странство??

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Нема таков закон. Ти знаеш ли колку луѓе изумреа поради тоа што државата не им даде пари или помош за лечење во странство??
Закон има, постои точно кој има право да се лекува во странство, кои болести идр...а дај ми точно колку луѓе изумреле..ни заводот за статистика го нема тој податок, незнам од каде ти е тебе..чекам бројка!

Makedonec

Модератор
Член на администрација
15 јуни 2014
1,473
1,200
1,133
Закон има, постои точно кој има право да се лекува во странство, кои болести идр...а дај ми точно колку луѓе изумреле..ни заводот за статистика го нема тој податок, незнам од каде ти е тебе..чекам бројка!
Не знам дали озбилно не гледаш што се дешава или си со книшка па мора да се правиш дека не гледаш. Бројка не знам но како пример ти ги давам Илија Јосифоски, Ана Марија и Тамара кои умреа од доброво здравство.

• Ми се допаѓа
Реакции: Аркантос

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Не знам дали озбилно не гледаш што се дешава или си со книшка па мора да се правиш дека не гледаш. Бројка не знам но како пример ти ги давам Илија Јосифоски, Ана Марија и Тамара кои умреа од доброво здравство.
не изврдавај те молам.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Така е. Имаат право да се лечат само деца на богаташи и министри, деца на лопови кои можат да платат, а овие другиве штом не можат да платат нема да се лечат бидејќи пари фондот нема, демек.
Бројка бара (facepalm) па тв не гледаш ли? Уствари ако ти е пуштено на сител и канал 5 нормално е да не знаеш. Партиски медиуми кажуваат тоа што им е кажано. Глупирај се и понатаму ти.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Auditore

Староседелец
4 мај 2012
284
275
663
Wherever you want me to be
Чудаци сте вие интелектуалците на црнобело, 3 умреле од „доброво“ здраство, ќе кењате колку умреле, државата не е должна да дава паричка на марија, ана, тамара, љубица за да се лечат во странство. Кога некој е пред умирање и државата требало пари да даде за лечење, после сите пред влада ќе се нацртаат и за нови куќи/.