Дали со годините се повеќе се приближуваме или се оддалечуваме од она што сме во суштина

misti.diva orhideja

Член со 30 казнени поени
10 јануари 2017
262
195
43
Фантазиите во младоста ни се наметнати, пример детето не може да фантазира да биде полицаец доколку не гледал филмови или ги сретнувал на улица. Личноста која со тек на годините се гради и талка за пронаоѓање на самиот/самата себе талка во погрешен правец, бидејки како што реков оригиналните ние сме дури сме млади и сме продолжиле по тој пат, со тој дух кој го носиме. Само децата се искрени, не знаат да лажат, манипулираат, ги сакаат животните и природата, главата не им е натрупана со безброј непотребни работи за кои ние возрасните фантазираме да бидеме или да ги имаме некој ден. Потребно е отварање на духовноста а затварање т.е. намалување на материјалноста и егото кај нас. Тоа се постигнува со медитација, промена на начинот на исхрана, отфрлање на сите епитети кои сме ги стекнале со тек на времето, сите навики, традиции, обичаи, вери, политики,образование и така натаму. Бидејки човекот кога е облечен до шија и само очите му се гледаат, тогаш не можеш да дознаеш каква боја има на кожата, туку само ако е гол, така да треба да се соблечеме од горе наведените поими, и да се продуховиме за да се спознаеме.
Малку се испомешав во мислењево, ама такво е и времето надвор ..
Незнам каде, како и дали би можеле воопшто, човекот со вакво темпо на живот, да створи услови за сето она што ти го наброи како духовно спознание!?
 

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Незнам каде, како и дали би можеле воопшто, човекот со вакво темпо на живот, да створи услови за сето она што ти го наброи како духовно спознание!?
Отфрли се, и почни наново, или пак постепено отфрлувај. Почни од лични материјални ствари кои ги поседуваш (облека која не ти треба, ЦД-иња, чинии кои не ги користиш, патики, фарби за коса) и поклони ги на некој, тука си двапати во добивка, ем ке си направиш повеќе простор (и ке се осеќаш уѕбаво) ем некого ке направиш среќен, оној кој нема (и за тоа ке се осеќаш убаво). Потоа почни да избегнуваш телевизии, реклами, вести, серии кои не ти се свиќаат ама ги гледаш ради тоа што нема ништо друго на ТВ посебно турските, мани се од политиката и не размислувај дали е Грујо на влас или Заев, тоа ти е како да играат Силекс vs Вардар, наместено е, и ќе мораш да го тераш животот со нив. Потоа почни карактерот да го менуваш, види каде грешиш, што те нервира, и тоа изолирај го, потоа почни да читаш за продуховување (не зборувам тука за замонашување, иако и тоа е супер опција). Кога ке го прочистиш организмот, телото, мозокот и духот и почнеш да ги гледаш и спознаваш работите и светот од друг аспект, тогаш ке почнеш самата себе да си веруваш и тие мисли ке бидат тие правите, без наметнати фантазии од реклами, родители и така натаму.
На овој начин верувам дека ке се спознаеш и себе си.
 

misti.diva orhideja

Член со 30 казнени поени
10 јануари 2017
262
195
43
Отфрли се, и почни наново, или пак постепено отфрлувај. Почни од лични материјални ствари кои ги поседуваш (облека која не ти треба, ЦД-иња, чинии кои не ги користиш, патики, фарби за коса) и поклони ги на некој, тука си двапати во добивка, ем ке си направиш повеќе простор (и ке се осеќаш уѕбаво) ем некого ке направиш среќен, оној кој нема (и за тоа ке се осеќаш убаво). Потоа почни да избегнуваш телевизии, реклами, вести, серии кои не ти се свиќаат ама ги гледаш ради тоа што нема ништо друго на ТВ посебно турските, мани се од политиката и не размислувај дали е Грујо на влас или Заев, тоа ти е како да играат Силекс vs Вардар, наместено е, и ќе мораш да го тераш животот со нив. Потоа почни карактерот да го менуваш, види каде грешиш, што те нервира, и тоа изолирај го, потоа почни да читаш за продуховување (не зборувам тука за замонашување, иако и тоа е супер опција). Кога ке го прочистиш организмот, телото, мозокот и духот и почнеш да ги гледаш и спознаваш работите и светот од друг аспект, тогаш ке почнеш самата себе да си веруваш и тие мисли ке бидат тие правите, без наметнати фантазии од реклами, родители и така натаму.
На овој начин верувам дека ке се спознаеш и себе си.
Трпе душо, јас погоре негде имав пишано, дека не сакам драстични мерки да применам за било каква промена на себе, а ти пред малку ми предложи да применам најдрастично нешто, да сменам карактер....мислам дека тоа е нешто невозможно.
Можеш ли да ми објасниш што подразбираш ти под зборот духовност, продуховување и што супер опција виде во замонашувањето!?
:^)
 

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Трпе душо, јас погоре негде имав пишано, дека не сакам драстични мерки да применам за било каква промена на себе, а ти пред малку ми предложи да применам најдрастично нешто, да сменам карактер....мислам дека тоа е нешто невозможно.
Можеш ли да ми објасниш што подразбираш ти под зборот духовност, продуховување и што супер опција виде во замонашувањето!?
:^)
Не, оваа тема е скроз опширна, и не може да дискутираме на таа тема бидејки ке ја однесеш во сосема спротивен правец.
Јас одговорив на твоето прашање во темава и тоа е тоа, ако не сакаш да се пронајдеш, тогаш нема потреба да се расправаме.
 

misti.diva orhideja

Член со 30 казнени поени
10 јануари 2017
262
195
43
Не, оваа тема е скроз опширна, и не може да дискутираме на таа тема бидејки ке ја однесеш во сосема спротивен правец.
Јас одговорив на твоето прашање во темава и тоа е тоа, ако не сакаш да се пронајдеш, тогаш нема потреба да се расправаме.
Немав намера да се расправаме, далеку е од тоа, само интересен ти е начинот на размислување, ај да не речам ептем детски:)
Мислам дека ниту еден човек не може 100%да се пронајде себеси, секогаш ќе има чувство дека нешто му недостасува, понекогаш да се чуди на свои постапки, сам себе да не се препознава во дадени ситуации.....
Кога ќе бидеш расположен за пишување, кажи ми нешто за духовноста, која многупати ја спомнуваш:)

Анализирани биле 100тици мажи и жени, правени им се неколку разни психотестови и резултатите од сите тие анализи се дека ние луѓето имаме проблем со рамнотежата,т.с. со внатрешниот баланс помеѓу работата и фамилијата, пријателите и обврските, времето посветено за свои и за туѓи задоволства идр. и веројатно тука некаде се забораваме и губиме.
 

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Немав намера да се расправаме, далеку е од тоа, само интересен ти е начинот на размислување, ај да не речам ептем детски:)
Мислам дека ниту еден човек не може 100%да се пронајде себеси, секогаш ќе има чувство дека нешто му недостасува, понекогаш да се чуди на свои постапки, сам себе да не се препознава во дадени ситуации.....
Кога ќе бидеш расположен за пишување, кажи ми нешто за духовноста, која многупати ја спомнуваш:)

Анализирани биле 100тици мажи и жени, правени им се неколку разни психотестови и резултатите од сите тие анализи се дека ние луѓето имаме проблем со рамнотежата,т.с. со внатрешниот баланс помеѓу работата и фамилијата, пријателите и обврските, времето посветено за свои и за туѓи задоволства идр. и веројатно тука некаде се забораваме и губиме.
Па не гледам лошо во размислување детски. Глупост е кога нашиот животен век го делиме на бебе - дете - пубертет,тинејџер - возрасен - старец итн.
Треба секој да размислува онакако како му е најлесно да размислува и најзабавно, а не наполнил 24 години и сега треба поозбилно да размислува и поозбилно да се однесува. Тоа се глупости. Секој е дете во себе, само што сите го прикриваме тоа, затоа што нели ке ни се смее околината, ке бидеме критикувани од колегите или од личности на форум, од своите мајки .. ?

Точно е тоа дека имаме проблем со внатрешниот баланс, затоа што и ова исто така ни е наметнато од традицијата, еве ов за работата и фамилијата по цел ден си окупирана со работа каде ти доаѓаат секакви луѓе со секакви проблеми, на крај одиш дома да се одмориш но не можеш бидејки традицијата и религијата ти викаат бадник е мораш неколку саати да седеш на маса од која не смееш да станеш дур се јаде, притоа јадејки мртво животно иако оној во кој сите веруваат и се крстат им рекол да не убиваат ...
Па имаш неколку контрадикторности во овој пример само, како после ова да бидеш мирен одвнатре. Во ред, ти свесно ке се натераш да бидеш мирна, но дали и потсвеста така разислува е прашањето, дали таа може да ги истрпи последиците од ова?

Кога свеста и потсвеста ке ти се изедначат те следува мир.

Исто така и за пријателите и обврските, па денес луѓето од толку работа немаат време за себе си а камо ли за пријателите, те напињаат они, се напињаш и ти да се видете на кафе, но ете обврските не ди дозволуваат и тоа за некоја сума пари и без која исто така можеш да преживееш, но ке имаш баланс.

Душата наша не разбира дали ти си бебе или баба од 90 години, таа е млада и секогаш ке размислува на ист начин, дали ние тоа ке го прифатиме, камуфлираме или одбиеме, тоа е така и така и ке остане.
Не барај докази за ова бидејки ова е од онаа духовната страна, не може да биде материјализирана и опишана со зборови, туку може да се почувствува.
 
Последна промена:
  • Like
Реакции: malo

İncognito

Староседелец
31 август 2013
2,499
3,776
1,153
Она што сме во суштина нема никогаш да го дознаеме ограничени во овој облик и форма во кои постоиме. Некои одговори едноставно имаат само контури.
Последниве неколку години се запрашувам себеси дали јас негде неприметно сум се загубила на мојот животен пат, сум се оддалечила од тоа која сум всушност правата ЈАС, од мојата оригинална верзија:unsure
Дали ова прашање што ме мачи мене сте го помислиле и Вие или станува збор за време на кризни години кога не сте задоволни од постигнатото во животот или кога се каете од недоволно искористените шанси кои ви ги пружил животот!?:unsure
Можеби па човекот треба цел живот да биде во потрага по себе:^)
Има ли некој што ја разбира оваа филозофија на живеење?
Јас би ти поставил друго прашање, дали би била оригиналната ти, кога би можела да смениш нешто од твоето минато?
 
  • Like
Реакции: misti.diva orhideja

misti.diva orhideja

Член со 30 казнени поени
10 јануари 2017
262
195
43
Она што сме во суштина нема никогаш да го дознаеме ограничени во овој облик и форма во кои постоиме. Некои одговори едноставно имаат само контури.

Јас би ти поставил друго прашање, дали би била оригиналната ти, кога би можела да смениш нешто од твоето минато?
искрено, не знам...ако би ги сменила соништата, хмммм, кој гарантира дека би се исполниле во некоја си иднина..да сменам некои не убави моменти од мојот живот, пак не знам дали воопшто би се препознала правата јас во правото светло вистинското однесување, вистинските емоции..сигурно пак би биле прекриени со некој таен вел на мистерија, наметнат поради непознати причини.:^)
 

Falanga

Истакнат Член
10 април 2016
350
293
173
38
Дечки, фурате многу абстрактни содржини, ништо не ве разбирам. Не сум јас Командер Дата ама психологијата секоја деценија е се повеќе егзактна наука каде нема простор за абстрактни дискусии. Или се дискутира на темава сериозно или само се изнесуваат субјективни абстрактности :)
Јас не гледам сеуште дека се мрднала од мртва точка темава, ама ти тоа не е ништо погрешно, не обвинувам никого, едноставно, нестручни сме да бекнеме :)
Дајте некое сокче да пиеме и да разговараме во очи.
 
  • Like
Реакции: misti.diva orhideja

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Дечки, фурате многу абстрактни содржини, ништо не ве разбирам. Не сум јас Командер Дата ама психологијата секоја деценија е се повеќе егзактна наука каде нема простор за абстрактни дискусии. Или се дискутира на темава сериозно или само се изнесуваат субјективни абстрактности :)
Јас не гледам сеуште дека се мрднала од мртва точка темава, ама ти тоа не е ништо погрешно, не обвинувам никого, едноставно, нестручни сме да бекнеме :)
Дајте некое сокче да пиеме и да разговараме во очи.
Психологијата како наука нема никаква точка со темава (иако психолозите би рекле друго), но оваа наука е скроз различна од духовноста.
Јас не зборувам од перцепција на човек, бидејки човечката перцепција е многу мала и јадна и тука нема простор за абстрактни дискусии како што и сам кажа.
 
  • Like
Реакции: misti.diva orhideja