Грешки во однесувањето

Achernar

Староседелец
31 август 2013
2,564
3,840
1,153
Не знам јас како можете да си го контролирате однесувањето. Како што минуваат годините јас станувам се повеќе и повеќе избувлива и темпераментна. Ако не го кажам тоа што го мислам веднаш во моментот мислам дека ќе експолидирам. Викаат изброј до три па кажи што мислиш. Не можам јас така, јазикот ми е побрз.
Уште потрагично е тоа што не чувствувам никаква вина за тоа што ќе го кажам. Понекогаш ми викаат дека сум сурова, а јас сум само реална. Мног луѓе не сакаат кога ќе им ја плеснеш вистината во лице, зошто тие живеат во тој нивен имагинарен свет каде ти треба да се однесуваш онака како што тие очекуваат.
Helex..
 

MATEJA

Член со 30 казнени поени
29 мај 2014
280
247
353
me nervira koga nekoj na koj ne mu obrakas vnimanie celo vreme ti zvoni i ti dosaga so pisuvanje poraki edna po druga vo rok od pet minuti. koga docni nekoj i toa e.
 
Последна промена:

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,518
1,183
Big Sur
Хм, не знам како работи нивото на самосвест кај сите, ама сум скоро сигурна дека најголемиот дел секогаш с(м)е свесни за грешки и испади во однесувањето, само чекаме реакција од другата страна за да видиме дали ќе треба да ублажуваме или другата страна го прифаќа тоа полесно.

Сега, малку сум скептична кај она „кажуваме/правиме нешто што не го мислиме“ затоа што сметам дека, освен ако намерата не ти е да повредиш некого со невистина (што пак е со умисла - значи свесни сме за однесувањето), во афект го кажуваме она што можеби и не сме свесни дека го мислиме, но е сепак скриено некаде во потсвеста.
Да, секако дека во афект постои преувеличување, но барем некој процент од кажаното е вистина.

Строга сум кон себе повеќе од што сум кон другите (и тоа е грешка), но си ги признавам и се помирувам со своите грешки. Некогаш ми треба повеќе време, не за да сфатам или да си признаам сама на себе дека сум утнала, туку за да си простам. За извинување - ќе се извинам само кога навистина го мислам тоа и ако сметам дека другата страна заслужува. Секако лесно ми се чита од фаца дали навистина го мислам нештото или не. :zelen