Еден дедо пред некое време вака ми рече: "внучее, не веруваш ти а и не веруваа ни денешниве млади, то шо го кажувале постарите не се измислици, има во сето тоа вистина самовилите, сенките и такви работи постоеле уште пред човекот на земјата и че постојат. Ти сакаш верувај, сакаш не верувај мое е да ти кажам, од 10 сато навечер до 2 тие четири саати се саати на самовилите, луѓето не треба да излегуваа, да шетаа тоа време, затоа шо самовилите излегуваа под среите на кучите, покрај вода, околу тревките играа ора, пеат се шетаа, си ги нишаа децата и ако му излезиш пред пат или му ја турниш нишалката тие че ти удрат шамари и тогаш можи да ти се подсврти малку ама после од тој момент че неможиш да се концентрираш, че ти оди назад работата че те тера се на неубо че прајш работи и кој не си ги праел и то шо си го работел со леснотија че ти станува тешко и др.. под среите на кучите или било какви среи некаде или под дрво не треба да се уринира(моча) или ни случајно да се има секс оти се лутат самовилите и тогаш можи многу работи да ти се десат " јас да ви кажам не дека верувам ама има една трошка во мене шо стално ме тера да се подзамислам околу овие работи и морници ме полазуваа некогаш ко че ми текни ама светов е голем и полн со секакви работи, а и имам читано разни приказни, преданија кај шо до детал се опишуваа како се случиле некои работи со самовили и се она шо за нас е денеска е некако чудно и стално си го поставувам на крајот истото прашање што ако е сето тоа вистина ...а и по се изгледа е вистина. Сакам да видам појќе мислења на оваа тема малку морничаво ама сепак заинтересирува.