Барокот се појавува во кон крајот на седумнаесетиот век во Европа, во периодот кога се афирмираат големите национални монархии. Италија во овој период е расцепкана и политички слаба, а Рим и понатаму е центар на уметноста. Црквата е принудена да се спротистави на реформацијата, а промените во уметноста доведуваат до раѓањето на новиот стил, барок. Бегајќи од затворените форми, архитектите и вајарите тражат нови димезии на изразување и создаваат раскошни дела преполни со сценски иновации и движење. Сликарите и понатаму ги во центарот на вниманието ги сместуваат религиозните содржини, но се во потрага за нови ефекти во третирањето на бојата.
Барокот го добил името по шпанскиот збор барок што значи бисер со неправилна форма.
Како ви се допаѓа барокот?
Исто така можете да прикачувате слики од градби со барок стил кај нас и во светот. Мене многу ми се допаѓа барокот.
Вашите општи мислења околу барокот напишете ги тука.
Барокот го добил името по шпанскиот збор барок што значи бисер со неправилна форма.
Како ви се допаѓа барокот?
Исто така можете да прикачувате слики од градби со барок стил кај нас и во светот. Мене многу ми се допаѓа барокот.
Вашите општи мислења околу барокот напишете ги тука.