Агресија кај малолетници - пропуст на родителите или? | Црнобело Форум

Агресија кај малолетници - пропуст на родителите или?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,396
5,901
1,683
Disco
Кај нас тоа функционира така и не можеш да го смениш тоа, не можеш на фин начин да одбегнеш тоа што некој партиски полтрон го воспитал детето дека директорот на училиштето му е „наш човек“ што детето си го сфатило ко „Можам што сакам да правам“. И да не се случи во школо, ќе се случи некаде на улица и ќе биде началникот на полицијата „наш човек“.
Затоа викам дека можеш и секој ден да им ставиш предавања со педагози и психолози и пак нема да се искорени тоа затоа што некој пак ќе си бара проблем.
Не би рекол дека е само образовниот систем глупав. Целиот систем во глобала е глупав и застарен и не го бидува и влијае врз однесувањето и сфаќањата на секоја единка.

Како прво треба да се симне аурата на значајност која беспотребно лебди околу вработените во образовниот систем.
Ако тие вработени не можат да најдат начин да обезбедат барем физичка безбедност на мало дете - тогаш што да се каже понатаму? Без разлика дали е партиски или не, дали насилните деца се синови или ќерки на рандом лик кој собира картони, наставниот кадар едноставно не се замара, тепачот може да е син на Ставре локален алкос без врски и пари, исто ќе биде, нивната улога е да земат плата на први. А сето тоа остава последици кои ќе се влечкаат со децении и општествениот товар ќе остане огромен.
Нема incentive за вработените да ги заштитат децата, нема одговорност, нема конкуренција, не им се заканува отпуштање, плус за нив постои таа посмената аура на доброчинители.
А 13 години присуство во тој систем се законски задолжителни. (9+4)

Прв чекор е демистификација на лицата кои се бават со таа професија. Да се знае дека лицата кои се бават со таа професија се апсолутно дно, неспоредливо повеќе штета прават во средината од дилерите на пример.
 

Dina_LC

Староседелец
21 февруари 2012
7
10
1,003
dinalazarova.com
Како прво треба да се симне аурата на значајност која беспотребно лебди околу вработените во образовниот систем.
Ако тие вработени не можат да најдат начин да обезбедат барем физичка безбедност на мало дете - тогаш што да се каже понатаму? Без разлика дали е партиски или не, дали насилните деца се синови или ќерки на рандом лик кој собира картони, наставниот кадар едноставно не се замара, тепачот може да е син на Ставре локален алкос без врски и пари, исто ќе биде, нивната улога е да земат плата на први. А сето тоа остава последици кои ќе се влечкаат со децении и општествениот товар ќе остане огромен.
Нема incentive за вработените да ги заштитат децата, нема одговорност, нема конкуренција, не им се заканува отпуштање, плус за нив постои таа посмената аура на доброчинители.
А 13 години присуство во тој систем се законски задолжителни. (9+4)

Прв чекор е демистификација на лицата кои се бават со таа професија. Да се знае дека лицата кои се бават со таа професија се апсолутно дно, неспоредливо повеќе штета прават во средината од дилерите на пример.
Класика. Три години подоцна од твојот пост ситуацијата дури и полоша.
Пред да почнам морам да кажам - со твојот пост се си кажа.

Сега се горе кажаното и плус што се случува во денешницава е препишано на короната. Родителот му се јавува на наставникот и му вика лелелел па не знам знаете со ова коронава децата станаа многу агресивни, нервозни. Наставниците на состаноците со директорката истиот коментар. Директорката на сосстанокот со Мин. за Обр. истиот коментар. (Ова се лично сум слушнала од родител, наставник, директорка и советник).

Јас им поставив прашање и им кажав, дека ги разбирам ама дека ако ја вратиме училишната дисциплина ни е единствен спас за нашите деца да се спасат од моменталнава кризна ситуација - настана тишина ... и како со прашалници ме гледаа(сигурно рекоа од кај падна оваа и во што верува? )

Работам со деца и родители. Ми се јавува родител да ми донесе дете што правело проблеми во училиште во смисол да поразговарам со него. :nah И јас сум мајка, ама неможе проблемот да е кај детето(7 год), тоа дете се што знае од вас научил. Значи кој треба прво да работи на себе? Јас можев да ги земам парите и као си работам со детето. Ама што ке постигнам? Проблемот се работи од корен а не од цветот.

Најлесно е да се криеме позади децата и префрламе одговорности на нив, затоа што они се на најнискиот левел од пирамидата.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and Electra