Агресија кај малолетници - пропуст на родителите или?

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Во училиште децата се праќаат да се образуваат т.е. да добијат соодветно образовање што во иднина може да биде негова професија, а не да се воспитуваат. Училиштата немаат никаква врска со воспитување на децата, можеби надоградба доколку има континуитет од дома кога детето има домашно воспитување со 5 и 6 години до предшколска возраст, тоа е воспитување од своите родители кое е како база за понатамошни морално и ментално однесување и надградување.Што ќе надградиш и воспитуваш во училиштата кога тој ученик има секојдневно невоспитано однесување во домашна атмосфера од сопствените родители?
Овој случај во Неготино т.е. ваквото насилничко однесување на понежниот пол во вакви тинајџерска возраст е поради недостаток на домашно воспитување и затоа проблемот се решава на таков начин, да се затвори во казненопоправен дом или во затвор токму родителот, а детето „нека гледа“ како родителот плаќа за неговите и за сопствените глупости! Инаку воведување на психолог или социјален работник во училиштата е само промашен обид да од „дрво“ се моделира нешто- не ја бидува!


Факт е дека училиштата го изгубија угледот, го изгубиа она основното, а тоа да ги образуваат децата, да ги научат да учат со желба за знаење, да ги мотивираат, да учат со разбирање..а добивме една дебилна младина која разочарана од општеството во кое живее, разочарана дека знаењето не е мерило на успех, интернет генерација која се труе со неморал гледана од социјалните мрежи.
Училиштата мора да превземат мерки, да ја зајакнат дисциплината, да казнуваат, да се има униформа како порано ние што носевме кецели, исто и професорите..да нема мобилни, да нема нашминкани девојчиња, лакирани нокти идр....само правила и казни може да ја доведат во некој ред веќе оддамна излезената од колосек младина.
Родителите се разбира дека треба да бидат опоменати, повикани на разговор кај психолог, социолог идр..но најголемата казна нека ја сносат децата учесници во насилстото..па ако треба и по еден месец во дом за малолетници нека седат..(па и тие домови што ги имаме ни се катастрофа)...уфф..кај нас цела држава, сите институции ни се рахитични и хаоточни..незнам дали нешто функционира саглам.
 

Patika

Староседелец
21 февруари 2018
41
19
608
Факт е дека училиштата го изгубија угледот, го изгубиа она основното, а тоа да ги образуваат децата, да ги научат да учат со желба за знаење, да ги мотивираат, да учат со разбирање..а добивме една дебилна младина која разочарана од општеството во кое живее, разочарана дека знаењето не е мерило на успех, интернет генерација која се труе со неморал гледана од социјалните мрежи.
Тоа што се изгуби угледот или е слабо образованието, тоа делува само на степен на образование што нема врска со воспитувањето, еден овчар може да нема никакво образование, а да биде вооспитуван од своите родители и да ги има сите манири што укажува на домашно воспитување и обратно може човек да има завршено високо образование, а да нема домашно воспитување и да нема никаков човечки етички однос, погледни чист пример на Сашо Политико,

sase-politiko-za-kire-lazarov.jpg


човекот сигурно има високо образование штом работа како новинар (иако можеби му е и купена дипломата според знаењето), но воспитувањето му е испод човечко ниво што е чист пример на оформен човек од невоспитано и недораснато дете на родители кои воопшто не работелена него!
Инаку неморалот секогаш бил присутен ( да не го споменам Казанова или Калигула), но во различно време упиен на различен начин, денес преку интернет, разликата од минатото и сега е што нема казни, цензури, денес демократијата кај нас ја сфаќаат без човечки нормативи дека може да се прави што сака и кога сака и каде сака!
 
Последна промена:

Patika

Староседелец
21 февруари 2018
41
19
608
Училиштата мора да превземат мерки, да ја зајакнат дисциплината, да казнуваат, да се има униформа како порано ние што носевме кецели, исто и професорите..да нема мобилни, да нема нашминкани девојчиња, лакирани нокти идр....само правила и казни може да ја доведат во некој ред веќе оддамна излезената од колосек младина.
Родителите се разбира дека треба да бидат опоменати, повикани на разговор кај психолог, социолог идр..но најголемата казна нека ја сносат децата учесници во насилстото..па ако треба и по еден месец во дом за малолетници нека седат..(па и тие домови што ги имаме ни се катастрофа)...уфф..кај нас цела држава, сите институции ни се рахитични и хаоточни..незнам дали нешто функционира саглам.
Не треба училиштата да превземат мерки, државата треба да превземе мерки, државата треба да ги тргне своите раце од образованието,со закон да ја забрани партизација во образованието што доведе до ситуација родителот да го „истепа’ професорот што му дава домашна задача на ученикот кој треба да учи на училиште,а не дома со негова родителска помош!
Денес децата почнуваат прво одделение неписмени, ниту знаат да цртаат, без никакво знаење од општа култура, за разлика од порано кога децата научени од своите родители уште со 3 години, знаеле да цртаат, да пишуваат, општи поими дури и странски јазик и како такви со веќе оформена основа се запишувале во прво одделение која веќе се дополнува и надградува полесно таа основа!
Денес ако се прашат младите родители, зошто не ги учат своите деца од 3, 4 години барем своето име да го пишува секогаш се добива одговорот ,,- А во училиште што ќе прави? ,, е па какви деца и какво воспитување ќе се има од такви родители?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Dina_LC

Patika

Староседелец
21 февруари 2018
41
19
608
Родителите се разбира дека треба да бидат опоменати, повикани на разговор кај психолог, социолог идр..но најголемата казна нека ја сносат децата учесници во насилстото..па ако треба и по еден месец во дом за малолетници нека седат..(па и тие домови што ги имаме ни се катастрофа)...уфф..кај нас цела држава, сите институции ни се рахитични и хаоточни..незнам дали нешто функционира саглам.
Не треба опомена на родителите, туку веднаш казна и тоа по можност затворска или општонародно работење како казна, па потоа кога ќе излезе родителот од таму има време да размислува, да опоменува, да разговара со своето недовоспитано дете!
Детето можеби пораснато не може да поприми тоа видоизменување на добро однесување,ама ќутекот од родителот и стравот дека родителот пак ќе биде затворен ќе го научи да знае да каже и „добар ден“ и „ извини“ !

delhi_police-main-_660_061613064414.jpg


во Индија сообраќајните полицајци немаат оружје туку долги стапови, така се почитуваат сообраќајните правила на улица, погрешиш ќутекот, па ќе видам дали ќе возиш утре пребрзо или погрешно ќе се паркираш и слично нема тука опомени, разговори, парични казни!
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ова ли е тепање? Во Ел Салвадор на нивни години веќе имаат и убиство зад себе, се тетовираат и влегуваат во генгови, има и полошо, треба да си траеме (party)
 

la.madrugada

Нов член
26 март 2018
15
6
3
Верена
Ова ли е тепање? Во Ел Салвадор на нивни години веќе имаат и убиство зад себе, се тетовираат и влегуваат во генгови, има и полошо, треба да си траеме (party)
Епа тоа е следен чекор веќе децата да почнат да се однесуваат како членови на Mara Salvatrucha и понапредни ќе станат одма. :kafe
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Не треба опомена на родителите, туку веднаш казна и тоа по можност затворска или општонародно работење како казна, па потоа кога ќе излезе родителот од таму има време да размислува, да опоменува, да разговара со своето недовоспитано дете!
Детето можеби пораснато не може да поприми тоа видоизменување на добро однесување,ама ќутекот од родителот и стравот дека родителот пак ќе биде затворен ќе го научи да знае да каже и „добар ден“ и „ извини“ !

delhi_police-main-_660_061613064414.jpg


во Индија сообраќајните полицајци немаат оружје туку долги стапови, така се почитуваат сообраќајните правила на улица, погрешиш ќутекот, па ќе видам дали ќе возиш утре пребрзо или погрешно ќе се паркираш и слично нема тука опомени, разговори, парични казни!


Ме изнасмеа со овие..хаххахааа..па и нашиве имаат пендреци ама оди види дали смеат да удрат некој:)
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Па во тоа е поентата, некое дете секогаш ќе биде тепано, друго ќе покаже заби или ќе го остават на раат или уште повеќе ќе го тепаат. Кога државата би посветила повеќе внимание и кога секоја пријава за раков случај би била казнувана со паѓање година или бркање од школото, парична казна кон родителите, но и казни кон вработените во училиштето за незамарањето, бар малку би се подобрило се.
Ама еве ти кажувам примери каде државата посветува многу повеќе внимание и пак се случуваат такви работи. Ете прогуглај за насилства во училиштата во Норвешка и Финска и ќе видиш што се` има. Пак ќе ти кажам, не го оправдувам насилството воопшто ама единствено што функционира е да вратиш директно и да покажеш заби. Џабе се и психолози и држави и не знам ти што, и секој ден да имаат задолжително разговори со психолози, педагози и што и да било пак ќе се најде некое дете што ќе биде поагресивно и ќе се тепа.
 

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Ама еве ти кажувам примери каде државата посветува многу повеќе внимание и пак се случуваат такви работи. Ете прогуглај за насилства во училиштата во Норвешка и Финска и ќе видиш што се` има. Пак ќе ти кажам, не го оправдувам насилството воопшто ама единствено што функционира е да вратиш директно и да покажеш заби. Џабе се и психолози и држави и не знам ти што, и секој ден да имаат задолжително разговори со психолози, педагози и што и да било пак ќе се најде некое дете што ќе биде поагресивно и ќе се тепа.
Воопшто не се сложувам со тебе, таман работа ако тепачките се решаваат со покажување заби а не со свесно размислување за сите можни последици кои би и имале од агресивно однесување.
Мислам дека минатата година имаше едно самоубиство на 14 годишно дете, кое беше физички и психички малтретирано..Каде е основната улога на педагогот во установата, каде е анализата на секој ученик од нивниот професор..па он треба за секое дете да знае како диши, дали нешто го мачи, има ли тоа дете проблем, да реагира благовремено..ете тука е киксот, немаме превенција...Затоа мора да с воведат драстични промени во целиот систем, одговорноста да ја сноси од директор, педагог..па се до обезбедувањата во училиштата за кои плаќаат родителите бадијала.
 

incule

Староседелец
5 јануари 2015
740
128
1,053
30
Децата гледаат од возрасните,возрасните се тепаат и децата исто