Агата Кристи

Party Poison

Истакнат Член
20 февруари 2012
140
142
343
Ги имам прочитано Куќа на злото,Убиство во Ориент Експрес,Црно кафе,Цлоновите памтат,Сведокот на обвинението,Убиство во Месопотамија,Пајаковата мрежа,Кој ќе го фати бранот,Отворени карти,Неочекуваниот гостин,13 проблеми,Големата четворка,Сервисот за чај Арлекин,Азбучните убиства,Стапица за глувци а ја ви ја препорачувам УБИСТВОТО НА РОЏЕР АКРОЈД. А имам слушнато дека Десет мали црнци е многу интересна и би сакала да ја прочитам.

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
33
Western Sky, Land of Oz.
Ги имам прочитано Куќа на злото,Убиство во Ориент Експрес,Црно кафе,Цлоновите памтат,Сведокот на обвинението,Убиство во Месопотамија,Пајаковата мрежа,Кој ќе го фати бранот,Отворени карти,Неочекуваниот гостин,13 проблеми,Големата четворка,Сервисот за чај Арлекин,Азбучните убиства,Стапица за глувци а ја ви ја препорачувам УБИСТВОТО НА РОЏЕР АКРОЈД. А имам слушнато дека Десет мали црнци е многу интересна и би сакала да ја прочитам.
Не дека има некоја лоша, ама имаш читано едни од подобрите :) Десет мали црнци е врвот од Агата, мораш да ја прочиташ. ;) Исто добри се и Кај бледиот коњ и Завесa :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Party Poison and Angiie

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,524
1,183
Big Sur
Ко обожавател на криминалистика, Агата ми е една од омилените.
Имагинација и специфичен стил низ кој се проткајува многу мистерија и тензии, ги доловува карактерите, деталите и околностите на начин што човек комотно може да си изрежира филм во глава.
Првите прочитани дела посебно воодушевуваат поради пресвртите и неочекуваното, но подоцна се навикнав на стилот и научив да го елиминирам тој што секогаш изгледа највиновен. Тоа е можеби и единствената монотонија во нејзините дела. Не дека не е тензично, туку си веќе спремен т.е. свесен дека нема да излезе според замисленото, за потоа да се чудиш како не си приметил дека цело време навестувала и давала сигнали кои ги прикрила на маестрален начин.
Голем ум треба за да се смислат такви приказни. (bravo)

Давор

Староседелец
10 ноември 2012
1,300
2,081
1,123
Омилено дело од Агата ми е Трета девојка.Можеби бидејќи таа ми беше прва прочитана книга од Кристи,и тоа сосем случајно.Бев на гости кај братучед ми и се обложивме дека можам да ја прочитам книгата за пет или седум часа,така некако.Ми се допадна многу книгата,потоа прочитав уште барем десетина книги од Агата.Иначе Luckky , каде може да ја најдам Десет мали црнци/Десет мали индијанци ? Ми имаат кажувано дека стварно е интересна книгата,ја барав али невозможно е да се најде.

Давор

Староседелец
10 ноември 2012
1,300
2,081
1,123
Ко обожавател на криминалистика, Агата ми е една од омилените.
Имагинација и специфичен стил низ кој се проткајува многу мистерија и тензии, ги доловува карактерите, деталите и околностите на начин што човек комотно може да си изрежира филм во глава.
Првите прочитани дела посебно воодушевуваат поради пресвртите и неочекуваното, но подоцна се навикнав на стилот и научив да го елиминирам тој што секогаш изгледа највиновен. Тоа е можеби и единствената монотонија во нејзините дела. Не дека не е тензично, туку си веќе спремен т.е. свесен дека нема да излезе според замисленото, за потоа да се чудиш како не си приметил дека цело време навестувала и давала сигнали кои ги прикрила на маестрален начин.
Голем ум треба за да се смислат такви приказни. (bravo)

Се гледа дека не си ги читала Смрт на Нил и Отворени Карти.Ти ги препорачувам :)

fantina

Истакнат Член
29 април 2012
112
163
343
Јас сакам крими романи и трилери, но сеуште не можам да се изјаснам дека сум обожавател на Агата Кристи. Првата книга што почнав да ја читам, но не ја завршив се викаше нешто како Седум бројчаници мислам, не ме воодушеви и не ме заинтересира доволно и не ја дочитав, а ретко оставам недочитана книга. Прва книга што ја прочитав целосно и единствена е „Азбучни убиства“ и ми се допадна, но сепак треба да прочитам повеќе, па да можам да кажам мислење за авторката. На списокот ми се „Отворени карти“ и „Убиство во Ориент Експрес“.

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Одамна немам купено книга, па сега разгледував каталог и сакам утре да ја купам Азбучните убиства од нејзе..

Aleksis

Jukebox
4 април 2013
1,443
2,543
1,133
Кога бев помала бев опседната со Агата :) По две книги во ден читав и уживав...сега некако ми помина тој вкус за крими романи , но сеуште ми е омилена писателка и ја обожавам.

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Никад не сам читаја књигу од њума, еве ск зема да гу читам Трета девојка, на почетак сам и мислу дека е доста интересна књига
Сфиѓа ми се стил на пишување, иако на моменти претеруе сс ситнице, ама тој си е дел од работу нели : )

И пред некој дн едн човек ми вика дека Агата Кристи мистериозно изчезнала, мистерија е дали е убиена или киднапирана
Некое инфо за овој или дезинформација е ?

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
33
Western Sky, Land of Oz.
Никад не сам читаја књигу од њума, еве ск зема да гу читам Трета девојка, на почетак сам и мислу дека е доста интересна књига
Сфиѓа ми се стил на пишување, иако на моменти претеруе сс ситнице, ама тој си е дел од работу нели : )

И пред некој дн едн човек ми вика дека Агата Кристи мистериозно изчезнала, мистерија е дали е убиена или киднапирана
Некое инфо за овој или дезинформација е ?

Навистина има исчезнато на единаесет дена во текот на својот живот. Ама потоа пак се вратила назад. За целиот период била во хотел, регистрирана под лажно име. Во нејзината автобиографија пишува дека тоа се случува откако се развела со сопругот откако тој ја оставил за друга, и имала во план да му исценира убиство, за на крај сето тоа да биде преточено во книга ,, Гнездото на осите/ Осило". Од тој брак го задржува само презимето Кристи под кое е позната.

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati and maarrkooo