Државна матура

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
правецот е модернизам, (шарл бодлер го учевме како претходник на модернизмот), за некое движење имаше или естетика незз како беше тоа прашање - јас напипав меланхонија (а мислам дека бодлеров сплин се викаше, само ме премислија :( ) критиките - не се сеќавам баш најдобро што одговорив но мислам дек беше „Општествен прекршок“ нешто...

еднинсвено нешто што се радувам е дека на 12 нема да се занимавам со вакви нелогичности... одбрав математика таму барем со логика некако можеш да дојдеш до одговорот...

И јас искрено да ти кажам сакав да одберам математика ама ме премислија оти лани само тројца биле пријавени од нашето школо (а биле супер одлични ученици) и сите тројца паднале на математика...И заради тоа се одлучив за англиски ама да ти кажам појма немам ништо :(

Бојан Велики

Нов член
8 јуни 2012
12
4
3
31
Гостивар, Македонија
И јас искрено да ти кажам сакав да одберам математика ама ме премислија оти лани само тројца биле пријавени од нашето школо (а биле супер одлични ученици) и сите тројца паднале на математика...И заради тоа се одлучив за англиски ама да ти кажам појма немам ништо :(
Јас зашто учам во Јахја Кемал англискиот го владеам ко мајчин јазик, но сепак за Електро ми треба исклучиво математика... во класот ќе бидам само јас со математика сите останати (3-ца) зеле англиски, епа тогаш ќе ми биде „интересно“...

Мајчин полагавме македонците на мак, албанците на албански турците на турски и сите во различни училници, македонци сме само 4-ца во генереација па ти види... секој во различен крај од училницата (јас одма карши вратата да не можам ни да се почешам од тестаторите и од инспекторите).... зафркнато беше но помина... исто ќе бидеме распоредени и на математика/англиски :(

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
Јас зашто учам во Јахја Кемал англискиот го владеам ко мајчин јазик, но сепак за Електро ми треба исклучиво математика... во класот ќе бидам само јас со математика сите останати (3-ца) зеле англиски, епа тогаш ќе ми биде „интересно“...

Мајчин полагавме македонците на мак, албанците на албански турците на турски и сите во различни училници, македонци сме само 4-ца во генереација па ти види... секој во различен крај од училницата (јас одма карши вратата да не можам ни да се почешам од тестаторите и од инспекторите).... зафркнато беше но помина... исто ќе бидеме распоредени и на математика/англиски :(

Ние бевме 15 во училница и тестаторот ни рече дека истите деца ќе бидеме и на англиски...Па после од ко ни кажа така ни вика извинете да не ме сватите погрешно можи нема да биди така и плус некој работи требало да останат во тајност...Глупости...Кој во која училница ке бил да останело во тајност...

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
А ме интересира темите за есејот беа исти за цела Македонија???

Mardy Bum

Староседелец
25 април 2012
177
180
643
behind you!
Многу лесен беше тестот, повеќе прашањата беа логични и ако си го читал делото ќе ги знаеш, воопшто немаше потреба за скапување по 5-6 саата како многу од моите у школо, јас само еднаш го минав прирачникот од 2011 година и ништо повеќе.. не знам зошто сите утнале кај Бодлер, баш се израдував коа прочитав дека има прашања за Бодлер..(одговорот на прашањето за естетиката на Бодлер е естетика на грдото, не знам дали ќе се прифатат одговорите како сплин, меланхонија и сл. а претставник е на правецот симболизам-со тоа се подразбира дека е и претставник на модернизмот, не знам дали само модернизам ќе биде прифатено како точно) Ние бевме 10 во училница, не се препишуваше од ливчиња зашто никој не беше спремен ама имаше меѓусебни консултации.. единствено ме копка прашањето кај Пиреј за дали изадокот Б е раскажување или опис, заокружив опис..

А ме интересира темите за есејот беа исти за цела Македонија???

Да, темите се исти за сите

• Ми се допаѓа
Реакции: Бојан Велики

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
Многу лесен беше тестот, повеќе прашањата беа логични и ако си го читал делото ќе ги знаеш, воопшто немаше потреба за скапување по 5-6 саата како многу од моите у школо, јас само еднаш го минав прирачникот од 2011 година и ништо повеќе.. не знам зошто сите утнале кај Бодлер, баш се израдував коа прочитав дека има прашања за Бодлер..(одговорот на прашањето за естетиката на Бодлер е естетика на грдото, не знам дали ќе се прифатат одговорите како сплин, меланхонија и сл. а претставник е на правецот симболизам-со тоа се подразбира дека е и претставник на модернизмот, не знам дали само модернизам ќе биде прифатено како точно) Ние бевме 10 во училница, не се препишуваше од ливчиња зашто никој не беше спремен ама имаше меѓусебни консултации.. единствено ме копка прашањето кај Пиреј за дали изадокот Б е раскажување или опис, заокружив опис..

Да, темите се исти за сите

Значи слободната ви беше нешто за медиумите дали повеќе ги зближуваат луѓето или оддалечуваат...Така?

Бојан Велики

Нов член
8 јуни 2012
12
4
3
31
Гостивар, Македонија
а следен пат не од крсте мисирков, оригинален текст од Панонски легенди нека дадат, на глаголица испишан по можност зш вака можеме да разбереме барем нешто,.. среќа имам знаење за човеков не го ни прочитав текстот зш лесни беа прашањата...

да таа ни беше и нам

Mardy Bum

Староседелец
25 април 2012
177
180
643
behind you!
еееј :^) па разбирлив беше текстот, всушност разбирлив ако пред тоа веќе имаш познавања што пишува и вака само за потсетување, немаше ништо шо треба да го знаеш напамет се си имаше во текстовите само повеќе внимание и разбирање, и прашањата да се читаат убаво зашто малку двосмислени некои беа (nod)