Државна матура

Бојан Велики

Нов член
8 јуни 2012
12
4
3
31
Гостивар, Македонија
мене најзезнато ми беше тоа прашањето: Каква е песната според стихот: строфична, астрофична или хетерострофична. Според стихот јас мислам дека според стихот може да биде дистих, катрени, пентини... ова ме збуди... стегнав хетерострофична зш строфите беа со различен број стихови... по некоја логика... сите викаа дека е строфична но јас веќе го бев внесол одговорот во матрицата.... кое е точно незз..

а тоа за турското кафе, нема пиење туку-така, туку така-туку... :)) безврска работа...

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
Сега треба да мислиме на англиски... Книга немам фатено а ништо не разбирам од то шо било во претходните години... Состав јас по македонски не знам да пишам а не па по англиски... Не знам со ќе прам... Ако имате некоја информација нека кажи некој прирачник нешто за помош :)

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
мене најзезнато ми беше тоа прашањето: Каква е песната според стихот: строфична, астрофична или хетерострофична. Според стихот јас мислам дека според стихот може да биде дистих, катрени, пентини... ова ме збуди... стегнав хетерострофична зш строфите беа со различен број стихови... по некоја логика... сите викаа дека е строфична но јас веќе го бев внесол одговорот во матрицата.... кое е точно незз..

а тоа за турското кафе, нема пиење туку-така, туку така-туку... :)) безврска работа...

Прашањето е поставено како што треба... Строфична е кога песната има строфи со ист број на стихови, астрофична е кога песната нема строфи туку стиховите се еден под друг, а хетерострофична е кога песната има строфи со различен број на стихови... А точниот одговор на прашањето за песната Езеро е хетерострофична...:)

• Ми се допаѓа
Реакции: Бојан Велики

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
Прашањето е поставено како што треба... Строфична е кога песната има строфи со ист број на стихови, астрофична е кога песната нема строфи туку стиховите се еден под друг, а хетерострофична е кога песната има строфи со различен број на стихови... А точниот одговор на прашањето за песната Езеро е хетерострофична...:)
А мене најглупи ми беа прашањата од првата песна Алватрос...Ти шо одговори на тие прашања???

Бојан Велики

Нов член
8 јуни 2012
12
4
3
31
Гостивар, Македонија
Прашањето е поставено како што треба... Строфична е кога песната има строфи со ист број на стихови, астрофична е кога песната нема строфи туку стиховите се еден под друг, а хетерострофична е кога песната има строфи со различен број на стихови... А точниот одговор на прашањето за песната Езеро е хетерострофична... Ти како одговори ???
Хетерострофична... тоа ме влечеше најмногу... а прашањето мн ми звучеше безврска... инаку најмногу се спремав јас за литература, така што граматика весификација и сл од што сум слушал настава со инстикт ги одговарав..

• Ми се допаѓа
Реакции: Ana.Naumovska

Бојан Велики

Нов член
8 јуни 2012
12
4
3
31
Гостивар, Македонија
  • Ми се допаѓа
Реакции: Ana.Naumovska

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
знам само дека првото беше - поетот... др не се сеќавам...
1.1 одговорив поетот
1.2 одговорив патникот
1.3 одговорив модерна литература (ама мислам дека ми е грешно и требаше тоа да го одговорам на 1.4 прашањето)
1.4 одговорив натурализам то ми е 100% грешно
1.5 не одговорив ништо (а беше нешто за критиките какви биле за песната)
овие стварно ми беа сите глупи прашања

Бојан Велики

Нов член
8 јуни 2012
12
4
3
31
Гостивар, Македонија
1.1 одговорив поетот
1.2 одговорив патникот
1.3 одговорив модерна литература (ама мислам дека ми е грешно и требаше тоа да го одговорам на 1.4 прашањето)
1.4 одговорив натурализам то ми е 100% грешно
1.5 не одговорив ништо (а беше нешто за критиките какви биле за песната)
овие стварно ми беа сите глупи прашања

правецот е модернизам, (шарл бодлер го учевме како претходник на модернизмот), за некое движење имаше или естетика незз како беше тоа прашање - јас напипав меланхонија (а мислам дека бодлеров сплин се викаше, само ме премислија :( ) критиките - не се сеќавам баш најдобро што одговорив но мислам дек беше „Општествен прекршок“ нешто...

еднинсвено нешто што се радувам е дека на 12 нема да се занимавам со вакви нелогичности... одбрав математика таму барем со логика некако можеш да дојдеш до одговорот...