Математика

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Ако не ни е потребна во секојдневниот живот ја изучуваме од 1 одд па се до 4 година....
Би требало од 1 до 4 да се запознаеме со основните работи и да биде задолжителна а од 5 па нагоре да биде изборна :)
Но математиката вие ја сфаќате многу погрешно. Гледате само бројки и букви, а не некакви правила на однесување. Впрочем математиката е најдобра за развивање логика. Јас би учел само математика цело време, наместо предмети како социологија, бизнис, економија и незнамштоуштесличнонатиепредмети:) Да ме прашуваа мене ќе се изучуваше само математика, физика, хемија и биологија.

• Ми се допаѓа
Реакции: She, Ringo Lise and Bum-Bum

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Ако не ни е потребна во секојдневниот живот ја изучуваме од 1 одд па се до 4 година....
Би требало од 1 до 4 да се запознаеме со основните работи и да биде задолжителна а од 5 па нагоре да биде изборна :)
Ете немора од 5 то ама може да се скратат часовите и материјалот кој е опфатен :)

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Но математиката вие ја сфаќате многу погрешно. Гледате само бројки и букви, а не некакви правила на однесување. Впрочем математиката е најдобра за развивање логика. Јас би учел само математика цело време, наместо предмети како социологија, бизнис, економија и незнамштоуштесличнонатиепредмети:) Да ме прашуваа мене ќе се изучуваше само математика, физика, хемија и биологија.
За општа култура и сопствено iq да,но колку тоа ке храни фамилија и слично,да не бидам буквално сватена со ова за фамилијата
ама тоа е факт.

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
Ама тоа е за тебе...
И ти ке си го избереш како изборен баш тој предмет...
Јас математика нема никогаш да научам...Само се измачувам со сила колку за 2 и пак јас нема ништо да знам...
Сосема е за џабе...
Ете немора од 5 то ама може да се скратат часовите и материјалот кој е опфатен :)
Ама нема потреба воопшто зашто да ја учам...Ако некој сака да ја учи ке биде изборна и тој ке си ја избере...:)

katetoo

Истакнат Член
28 јуни 2012
61
62
318
ххах.. абе добра е математиката само треба вежбање редовно и многу :) иначе.. да биде изборна од 5то? мн е рано тоа.. ја не знаев на шо да се запишам на 18 години, а не дете од 10 години да го прашаш дали мисле дека ќе му треба математика у живото.... :nah

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
Математика и јас мразам, но не би требало да ја стават за изборен од 5 одд. Би требало некаде од 7 или 8, или пак да го смалат материјалот, бидејќи учиме глупости, буквално глупости. Добро е да се знае по нешто повеќе, али ова што учиме претерано е. Мономи, полиноми, оние милион формули за волумен, проштина и сл. Знам како е бидејќи само што завршив осмо одделение, и знам што глупости учиме.

anonymous

Истакнат Член
1 јуни 2012
11
11
303
30
Математиката општо како поим и предмет многу нема да ни користи во животот. Но на некој му била потребна и му користела.
Научниците на времето ја усовршувале за да можат да ги решат своите животни сознанија и научни проблеми. За да бидеш добар физичар,астроном,аналитичар... треба прво да бидеш и добар математичар. Секоја појава во светот има свои пресметки. Секоја задача во математиката има своја примена. Друго е тоа што во нашиот образовен систем примената е малку застапена.
И на крајот од тематската целина кога ќе дојдеше применатата многу често моите соученици знаеја да заглават на неа. Епа едно е на памет а друго е тоа да го примениш во практичен пример.

anonymous

Истакнат Член
1 јуни 2012
11
11
303
30
Математика и јас мразам, но не би требало да ја стават за изборен од 5 одд. Би требало некаде од 7 или 8, или пак да го смалат материјалот, бидејќи учиме глупости, буквално глупости. Добро е да се знае по нешто повеќе, али ова што учиме претерано е. Мономи, полиноми, оние милион формули за волумен, проштина и сл. Знам како е бидејќи само што завршив осмо одделение, и знам што глупости учиме.
Милион формули за волумен, плоштини, периметри ???? Јас како што знам сите се водат по една формула. Неможеш да збориш дека овие работи се непотребни бидејќи ќе се најдеш во ситуација да не знаеш да ја измериш плоштината на сопствениот имот.

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Некој експерт по математика има? :nerd Ако има нека се јави на рецепција кај мене. ;)

Barbika77

Нов член
31 октомври 2012
17
8
3
Ауууу математика..ја одамна сум скарана со неа.Значи можам да учам се и физика и хемија...ама математика да не ми се спонме,е сеа кога се мора...(worried)