Атеизам (генерална дискусија)

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Јас сум атеист.
Не е едноставно да се одговори зошто, посебно кога некој ќе ме праша ,,зошто престана да веруваш?,,
Не можеш да престанеш да веруваш, ако никогаш не си верувал. Потекнувам од православно семејство, но уште од многу мала, имав одбивност кон величење на нешто - што не може ниту да се дефинира.

Подоцна, сфатив дека сум алергична на хипокризија, посебно онаа верската.

Подоцна, сфатив дека сакам да го живеам животот по мои правила. Не сакам да глумам етики, морал, и разни други глупости, за да бидам ,,богоугодна,,. Поважно ми е да бидам среќна во мојата кожа, отколку да одам самата против себе.

Денес, откако добро го проучив ,,материјалот,,, сите верници ми се смешни. Посебно оние кои врска немаат ни што пишува во Библијата, ама битно се верници. Јас ги нарекувам нив ,,традиционални,,, затоа што веруваат ,,оти така треба,, , а не зашто навистина се плашат од нивниот Бог и ги почитуваат неговите правила.

lovec

Нов член
4 март 2012
3
3
1
39
Јас не би му препорачал да бара мислење од теолог. Библијата јас, признавам дека има доста поучни работи во неа. НО, да бидеме реални библијата е само книга која опишува некој си таму Бог. Зошто би верувал во библијата, а не во митовите и легендите на античките митологии??? Тие не се корисни? Ах, да. Библијата. Таа е дар од бог (ама оној вистинскиот). Истиот тој бог (кој условно земаме дека постои) кој беше праведен и дозволуваше научници да горат во негово име, луѓе да умираат во негово име, луѓе да бидат свирепо искасапени, силувани, ограбени, осакатени во негово име. Да не спомнувам инквизиции (и не ми се вадете со католицизам, зашто истиот Бог го имате). Истиот тој кој ги сака сите подеднакво но некако тие што не веруваат во него однапред се осудени. Истиот тој бог кој ги створил луѓето за да го обожуваат и да му го хранат егото (уствари не би требало со „му“ да пишувам зашто „му“ е за машки род, а бог нема род). Истиот тој бог ги учи своите следбеници да го отфрлаат целото материјално задоволство, но ним тешко им оди па возат мерцедеси до божјиот храм. Семоќниот и сезнаен Бог е тој кој ги оставил Адам и Ева пред јаболкницата, но кога Ева му даде на Адам од јаболкото Бог беше изненаден (не е ли ова парадоксално со тоа омнискутентноста на Бог?) и навреден па затоа што многу ги сакаше своите створенија кои го навредија ги осуди на смртен живот на Земјата со сите земни зла и добра.
Гледам дека сте многу критичен кон Бог ? Што ве натерало така да размислувате занего ? Ајде да земеме вака да се запрашаме како може таа "ЛАГА" или МИТ како што го нарекувате да успее да го промени животот ? На подобро се разбира. Гледам дека сте ја читале библијата незнам дали само стариот завет или целата,ама сакам да ве прашам што мислите за начинот на живот кој го препорачува Исус ? Мислам како би се живеело кога би живееле според неговите поуки ? Милјони луѓе во светот го нашле мирот и смислата на животот во христијанството,милјони луѓе станале свесни за страшните погубни пороци на овај "МОДЕРЕН " начин на живот ?! Значи ли тоа дека зад тоа Христијанство што вие го критикувате се крие нешто многу поголемо од нашите сфаќања ? Ќе ви одговорам на прашањата : "Зошто Бог дозволува неговите луѓе да горат заради него". Велите дека се криеме зад католицизмот не не се криеме зад католицизмот,туку тогашните власти се криеле зад Христијанството убиваќи луѓе во името на Бога само за да не бидат осудувани. Кажеми кој Христијанин би си дозволил да посегне по нечии човечки живот кога Исус вели дека во стариот завет се вели "AКО УБИЕШ ЧОВЕК КЕ ОДГОВАРАС НА СУД(се мисли на срашниот Христов суд)А ЈАС ВЕЛИ ВИ ВЕЛАМ СЕКОЈ КОЈ БЕЗ ПРИЧИНА СЕ ЛУТИ НА СВОЈОТ БРАТ КЕ ОДГОВАРА ПРЕД СУД" Значи што ми беше поентата несакав да ви наметнувам мое мислење и да барам одвас да верувате во Бог само сакав да ви кажам дека она што сте го виделе или чуле дека се прави во името на Бог нее вистината Христијанската догма има подлабоки значења и нетреба да се суди без да се знае. Само уште ова ќе ви го кажам Бог никого не суди, "секој што неверува е осуден" како што велите ДА. За тоа сте во право еве зошто: Кога бев мал една зима беше многу студено толку студено што дури и вренкот од вратата се лепеше за рацете.Мене тоа ми беше интересно па си експериментирав (дете од 6-7 год) Мајками ми рече "НЕМОЈ СЛУЧАЈНО ДА СИ ГО ДОПРЕЛ ВРЕНКОТ СО ЈАЗИКОТ ЌЕ ТИ СЕ ЗАЛЕПИ И КЕ ТЕ БОЛИ" е јас како за инает,како само тоа да го чекав и баш тоа и го направив и навистина беше одвратно мојот јазик остана на вренкот одвај го извадив лелекав и плачев. Сега ќе ве прашам дали мајками ме казни што не ја послушав ? Значи Бог ги дава законите и ни вели да живееме според нив ако не ќе бидеме казнети не однего од нашата не послушност ! БЛАГОДАРАМ И СЕ ИЗВИНУВАМ ШТО ОЛКУ МНОГУ ЗАДОЛЖИВ само сакав да потенцирам на осудувајте пред да го знаете нештото поззз.

• Ми се допаѓа
Реакции: redhead and JaMi

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
lovec Немај гајле, слободно пишувај си долги постови. Јас ги читам сите постови без разлика колку се долги.
E сеа вака. Кажи ми ти мене, како може да верувам во нешто кое што ми наметнува стравопочит? Да, баш така. Страшниот суд, кој и самиот го спомена. Јас многу повеќе ја почитувам човековата свест отколку стравопочитта која би требало да служи за да престанат сите зла (ама гледам некако не функционира тоа, изглеа поротата во страшниов суд нешто у последно време забушава). Друже, да бидеме реални и да сакаш никогаш нема да можеш мене да ми наметнеш став. И прочитај ме убаво, не велам дека се криете Вие зад католицизмот, туку обично православните ми одговараа на тоа со „Ах, па тоа е католицизмот. Ние не го следиме тоа учење и го сметаме за грешно.“
Другар, се согласувам дека ако животот е како во библијата многу работи ќе се поправеа. Она што јас сонувам да биде со светот е анархија. Не, да не се сфатиме погрешно, не хаос и безредие. Тоа е само глупаво протолкувана идеја. Прочитај за анархијата и спореди го животот што го налага библијата и биди искрен и кажи кој од тие две е поубаво.
Велиш да ти кажам кој христијанин би посегнал по нечиј живот? Ах бре човече, пушти вести, отвори весник на црна хроника. Секој ден ги има по неколку. Сакаш други христијани кои убиле луѓе? Дали да ги спомнам Богомилите? Да. Сигурно си слушнал за нив. И што се случило со Богомилите? Чекам да ми одговориш.
Ако сакаш да ти одговорам зошто не верувам, не можам во целост зашто треба да се заборавам пишувајќи, ама една од причините е зашто секоја религија прави глупави поделби на луѓето кои јас не можам да ги сварам, друго е тоа што не можам да си дозволам да почитувам нешто и да сметам нешто за божество кое е Над мене и да треба да се поклонувам и да го идолизирам.

• Ми се допаѓа
Реакции: annazac and TheKitten

lovec

Нов член
4 март 2012
3
3
1
39
Мило мие што се разбираме мислам дека и двајцата се сложуваме барем во една работа, дека во овој свет би можело да се живее подобро и дека човештвото оди во погрешна насока. Тоа е најважно, да ја оставиме религијата и секој да си верува во што сака бидеќи никогаш нема да се убедиме кој е во право на оној кој одлучил да верува никој неможе да го разубеди во тоа исто и на тој што одлучил да не верува и какви докази да му дадеш тој пак нема да верува поззз.

kones

Истакнат Член
14 февруари 2012
122
119
343
Јас сум ***** :)
Имаше едно зборче слично на атеизам, но со значење дека личност што неверува во недокажани работи како религии, господ, луцфер итн но не ја исклучува можноста за постоење на виша сила, свест, суштество итн.

• Ми се допаѓа
Реакции: cakar_ulav

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Јас сум ***** :)
Имаше едно зборче слично на атеизам, но со значење дека личност што неверува во недокажани работи како религии, господ, луцфер итн но не ја исклучува можноста за постоење на виша сила, свест, суштество итн.

Агностицизам.

• Ми се допаѓа
Реакции: Scars31 and kones

Tea

Нов член
1 март 2012
9
4
3
40
да се надоврзам на ГоспоТ, оној горе ми се чини дека е многу САМОБЕНДИСАН, не му веруваме и одма право у пеколон (и тој ако постои :p )

• Ми се допаѓа
Реакции: ГоспоТ

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
да се надоврзам на ГоспоТ, оној горе ми се чини дека е многу САМОБЕНДИСАН, не му веруваме и одма право у пеколон (и тој ако постои :p )
ама пази го овој апсурд: Правиш гревови со кои покажуваш непочитување кон животот кој го налага самиот тој Бог, а со тоа ти си го градиш патот накај пеколот каде што владее Луци и неговата багра. Е сеа, ако одиш кон тој пат уствари си голем хипокрит кој се поклонува на Бог, а ги прави делата кои го ситат Луци и автоматски би требало да изгледа како да си негов поданик. Овде прашањето е, како тоа Луци и неговата багра готвачи кои ги варат сите во казанот ги казнува сите оние кои му служеле него, а не Бог кој воедно е и негов противник?

Tea

Нов член
1 март 2012
9
4
3
40
како тоа Луци и неговата багра готвачи кои ги варат сите во казанот ги казнува сите оние кои му служеле него, а не Бог кој воедно е и негов противник?

ги праќа во рајот? :p хахахаха, не сум помислила на тоа!

Tea

Нов член
1 март 2012
9
4
3
40
Јас сум атеист.
Не е едноставно да се одговори зошто, посебно кога некој ќе ме праша ,,зошто престана да веруваш?,,
Не можеш да престанеш да веруваш, ако никогаш не си верувал. Потекнувам од православно семејство, но уште од многу мала, имав одбивност кон величење на нешто - што не може ниту да се дефинира.

Подоцна, сфатив дека сум алергична на хипокризија, посебно онаа верската.

Подоцна, сфатив дека сакам да го живеам животот по мои правила. Не сакам да глумам етики, морал, и разни други глупости, за да бидам ,,богоугодна,,. Поважно ми е да бидам среќна во мојата кожа, отколку да одам самата против себе.

Денес, откако добро го проучив ,,материјалот,,, сите верници ми се смешни. Посебно оние кои врска немаат ни што пишува во Библијата, ама битно се верници. Јас ги нарекувам нив ,,традиционални,,, затоа што веруваат ,,оти така треба,, , а не зашто навистина се плашат од нивниот Бог и ги почитуваат неговите правила.

а величење на црквата? кај мене одбивноста почна од црквата, од она поповине лакоми со стомакот пред себе, што имаат тарифник, што возат коли подобри од просечното население. ако воопшто постои тој горе или каква и да е виша сила, Библијата убаво си кажува дека можеш да го најдеш под секој камен и под секое дрво, насекаде околу нас, а не дека црквата ни служи како централа и која не поврзува директно со него.